Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

ΤΑ «ΜΑΤΩΜΕΝΑ ΧΩΜΑΤΑ» ΣΤΑ ΣΟΥΗΔΙΚΑ



Μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση έχει διοργανώσει για σήμερα ο δραστήριος Ελληνοσουηδικός Σύλλογος (SGK). Πρόκειται για την παρουσίαση της σουηδικής μετάφρασης του μυθιστορήματος της Διδώς Σωτηρίου «Ματωμένα Χώματα» ή «Farväl  Anatolien»  (Καλή αντάμωση Ανατολή). 

Η παρουσίαση θα γίνει στο  Σουηδικό Ινστιτούτο, (Μητσαίων 9, Mακρυγιάννη) και θα είναι στα Σουηδικά  με περίληψη στα Ελληνικά. Παρουσιάστρια θα είναι η Βάνα Ιγγλέση, που μαζί με την Ελίζαμπετ Λούντβαλ έκαναν τη μετάφραση. Η Βάνα εγκαταστάθηκε το   1968 στη   Στοκχόλμη, είναι ψυχολόγος στο επάγγελμα, αλλά  πάντα ασχολείται με τον πολιτιστικό τομέα, εντάσσοντας την Τέχνη στη θεραπευτική διαδικασία. Υπήρξε προσωπική φίλη της Δ.Σωτηρίου και είχε διαρκείς επαφές μαζί της κατά την τελευταία  δεκαετία της ζωής της συγγραφέως. 

Το  «Καλή αντάμωση Ανατολή»  είναι ένα αφήγημα για τις χαμένες πατρίδες της Μ. Ασίας. Το μυθιστόρημα εξιστορεί την εποχή πριν τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι τα γεγονότα του 1922, όταν ενάμισυ εκατομμύριο. Έλληνες που ζούσαν ανέκαθεν στην Μικρά   Ασία εξαναγκάσθηκαν να εκπατρισθούν. Δεκάδες χιλιάδες αφανίσθηκαν. Η αφήγηση αυτή αποτελεί ταυτόχρονα και μία καταγγελία της πολιτικής των μεγάλων δυνάμεων, που έδειξαν μία   συμφεροντολογική και διεφθαρμένη πολιτική.

Η   ηθοποιός Eύα  Στυλάντερ θα διαβάσει χαρακτηριστικά αποσπάσματα του βιβλίου. Βοηθούμενοι μάλιστα  από οπτικοακουστικό υλικό, θα δούμε και την ίδια τη Διδώ Σωτηρίου να μιλά για τα χρόνια εκείνα.

ΥΓ. Ο  Σύλλογος θα προσφέρει ποτό και μερικές σπεσιαλιτέ της Μικράς Ασίας. 

ΑΘΗΝΑ, 051220916

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου