Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017

ΠΑΝΗΓΥΡΑΚΙ ΣΕ ΜΙΑ ΣΠΗΛΙΑ ΣΤΑ ΣΦΑΚΙΑ


Νοτιότερα στην Ελλάδα δεν έχω πάει… Στα Σφακιά και μάλιστα σε ένα πανηγυράκι του Αγίου Χαραλάμπους με τον φίλο και συνταξιδευτή Γιώργο Πίττα πριν από έξι χρόνια, όταν δούλευε το εξαιρετικό βιβλίο του «Τα πανηγύρια του Αιγαίου». Ταξιδέψαμε όλη τη νύχτα από τον Πειραιά στα Χανιά και νωρίς – νωρίς βρεθήκαμε στα Σφακιά και ζήσαμε ωραίες στιγμές στο παραθαλάσσιο σπήλαιο όπου βρίσκεται ένα όμορφο εκκλησάκι του Αγίου Χαραλάμπους με μια μεγάλη παρέα Σφακιανών.

Ο Γιώργος, επιμελής όπως πάντα και σε ότι κάνει, κράταγε σημειώσεις, έβγαζε φωτογραφίες, χαίρονταν όλες τις στιγμές – μέχρι και μπαλωθιές έριξε στον ουρανό κι εγώ χάζευα τον ήλιο που ανέβαινε από το Λιβυκό και σκεφτόμουν να ξαναπάω εκεί το καλοκαίρι και ακόμη δεν αξιώθηκα. Το βιβλίο βγήκε μέσα στη χρονιά και από αποτελεί οδηγό για όποιον θέλει να γνωρίσει το Αιγαίο, τις γιορτές του και τους ανθρώπους του.
Τα χρόνια που ακολούθησαν ο Γιώργος έφτιαξε και άλλα σπουδαία βιβλία και την Δευτέρα που έρχεται γιορτάζει τα πρώτα γενέθλια της εξαιρετικής προσπάθειας του με το www.greekgastronomyguide.gr...




ΥΓ. Πήγα και το καλοκαίρι 1982 και στη Γαύδο, ελάχιστα όμως θυμάμαι από τότε. Είχα αλλού το νου μου…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου