Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2017

ΤΟ ΚΟΛΟΚΥΘΙ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟ ΤΟΥ ΧΑΣΑΠΗ



Δεν μπορούσε να περιμένει άλλο το μεγάλο κολοκύθι (41.150 κιλά) που κοσμούσε με τον τρόπο του την είσοδο του κρεοπωλείου του Γιώργου Τσώνου στον Άγιο Γεώργιο Φθιώτιδας κι έτσι χθες το μεσημέρι πέρασε κι αυτό από τον πάγκο του έμπειρου χασάπη!



Βλαστάρι της γης του Σπερχειού το μεγάλο κολοκύθι το μάζεψε ο Γιώργος Τσώνος τον Αύγουστο που μας πέρασε από ένα χωράφι του κάμπου και το φρόντισε μέχρι τώρα αλλά η παγωνιά που πλάκωσε και στην περιοχή το έλιωσε κι έτσι κρίθηκε επιτακτική η σφαγή του για να μαζέψουμε τουλάχιστον το σπόρο του. Γι’ αυτό και χθες το βάλαμε στον πάγκο και ακολούθησαν τα δέοντα αλλά χωρίς να ακούσουμε κραυγές και να δούμε αίματα, μόνο ζουμιά έτρεξαν και μια βαριά μυρωδιά γονιμότητας που ανέδυε η βαριά σάρκα του.



Δυστυχώς, όπως προαναφέρθηκε, η παγωνιά δεν πήρε υπ’ όψιν την επιθυμία μας να γίνουν τα κομμάτια του πίτες ή μαρμελάδες και διέλυσε τους ιστούς του, πράγμα που γίνεται για να μπορούν να απελευθερωθούν οι σπόροι του και να μπορέσουν να γίνουν νέα φυτά όταν έρθει η ώρα τους. Έτσι ο Γιώργος περιορίστηκε στο μάζεμα των σπόρων που για την περίπτωση ήταν πολύ λίγοι, τους καθάρισε και έναν – έναν τους μέτρησε να τους δώσει σε όσους ενδιαφέρθηκαν να έχουν ένα τέτοιο κολοκύθι στον κήπο τους.


Καλές οι πίτες αλλά και ένα κοκορέτσι από τον Πάνο Τσώνο να νοστιμέψει η γιορτή του κολοκυθιού!

Εννοείται ότι κρατήσαμε κατάλογο με όσους πάρουν σπόρο απ’ αυτό το κολοκύθι και το καλοκαίρι θα ζητήσουμε λεπτομέρειες για την καλλιέργεια και το αποτέλεσμα έτσι ώστε να καθιερώσουμε στη Δυτική Φθιώτιδα εκτός από τις επιτυχημένες γιορτές λουκάνικου και καμιά βραδιά πίτας για να τα έχουμε καλά και με τους χορτοφάγους…

ΑΘΗΝΑ, 04022017


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου