Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017

ΟΙ «ΟΨΕΙΣ ΑΔΗΛΩΝ» ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΠΟΚΟΡΟΥ


Από αριστερά: Κώστας Κουτσουρέλης, Παντελής Μπουκάλας,
Νίκος Ξυδάκης, Άγγελος Δεληβοριάς και Χρήστος Μποκόρος.

Τελειώνει σήμερα η έκθεση «Όψεις Αδήλων» του Χρήστου Μποκόρου  στο Μουσείο Μπενάκη με μια μεγάλη ξενάγηση από τον ίδιο το μεσημέρι. Την έκθεση επισκεφθήκαμε αρκετές φορές για να την χορτάσουμε, ακούσαμε με ευλάβεια στις ξεναγήσεις τον Χρήστο να μιλάει γι’ αυτή, θα θέλαμε να είχε και μεγαλύτερη διάρκεια να ξαναπάμε...

Από αριστερά: Χρήστος Μποκόρος. Νίκος Ξυδάκης, Κώστας Κουτσουρέλης,
Παντελής Μπουκάλας, Σταύρος Πετσόπουλος.

Γι’ αυτό και χαρήκαμε πολύ προχθές το βράδυ στη μεγάλη αίθουσα του Μουσείου Μπενάκη την παρουσίαση του λευκώματος της έκθεσης «Όψεις Αδήλων»καθώς και του εκπληκτικού e-ημερολογίου του που κυκλοφόρησε με την ευκαιρία της λειτουργίας της για να μπορούμε να τη μελετήσουμε περισσότερο και όσο καιρό θέλουμε. Γι’ αυτά τα δύο υψηλής ποιότητας βιβλία (με την υπογραφή των εκδόσεων «Αγρα») μίλησαν με πολύ αγάπη για τον Χρήστο Μποκόρο και το έργο του οι: Άγγελος Δεληβοριάς, Νίκος Ξυδάκης, Παντελής Μπουκάλας, Κώστας Κουτσουρέλης και Σταύρος Πετσόπουλος και απολαύσαμε μια συζήτηση υψηλού επιπέδου για ένα σπουδαίο άνθρωπο και το έργο του.



Για την έκθεση, δεν μπορώ να πω πολλά πράγματα αλλά εκείνο που μου έκανε εντύπωση και έχω ξεκινήσει την μελέτη του ήταν το e-ημερολόγιο για το οποίο ο ίδιος σημειώνει:


Αφιέρωση αντί προλόγου


Πάει καιρός που μ’ έσπρωχναν φίλοι και γνωστοί ν’ ανοίξω μια σελίδα στο fb για να ενημερώνονται όσοι θέλανε να μάθουν για τα έργα και τις εκθέσεις μου μιας και δεν πολυκυκλοφορώ. Ήταν κι η ζωή μου μετέωρη εκείνον τον καιρό. Έτσι άρχισα να δημοσιεύω αραιά και που αυτά που έκανα και να που κατάληξε ημερολόγιο. Πολλές φορές στο παρελθόν προσπάθησα μάταια να κρατήσω τακτικές σημειώσεις αλλά ποτέ δεν τα κατάφερα να συγκεντρωθώ πάνω από λίγες μέρες. Εδώ, με τη βοήθεια και των συνομιλητών, κάτι έγινε. Στην αρχή μάλιστα μετείχα, απαντούσα κιόλας στα σχόλιά σας και την αγάπη των εικονικών φίλων που όλο και πλήθαιναν αλλά σιγά σιγά το απέφευγα κι εντέλει έπαψα ολωσδιόλου να αποκρίνομαι, παρότι μάλλον σ’ αυτά τα ενθουσιώδη και παρήγορα σχόλια των ανθρώπων που με παρακολουθούσαν χρωστάω την επιμονή τεσσάρων και πλέον χρόνων. Απ’ το πρόσχημα της δυνητικής επικοινωνίας απέμεινε η καταγραφή ημερών, έργων και εικόνων. Τυπωμένα τώρα σε βιβλίο, σαρκωμένα σε ύλη, εκδόθηκαν από τις εκδόσεις Άγρα επ' ευκαιρία της αναδρομικής έκθεσης "Όψεις αδήλων" στο Μουσείο Μπενάκη, αφιερωμένα μ’ ευγνωμοσύνη στους διαδικτυακούς φίλους που με συντρόφευαν στη φωτισμένη οθόνη του ηλεκτρονικού κενού.

ΑΘΗΝΑ, 26022017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου