Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

ΕΓΓΛΕΖΙΚΟ ΟΥΙΣΚΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ



Αμπελουργός και οινοποιός για τρίτη γενιά ο Χρήστος Εγγλέζος συνεχίζει μια παράδοση που κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει από πότε ξεκινάει στην Καστανιά της Καρδίτσας. Στο ονομαστό αμπέλι των Εγγλέζων στην προσήλια περιοχή Μαραθιάς, λίγο έξω από το χωριό, έμαθε από τον πατέρα του Λάμπρο όλα τα μυστικά της αμπελουργίας και ο ίδιος σήμερα βαδίζει μεν σε δοκιμασμένο δρόμο, αλλά αναζητά να δημιουργήσει συνεχώς καινούργια πράγματα, όπως ουίσκι από δικό του κρασί. Τρείς και τέσσερις αποστάξεις κάνει ο Χρήστος να βγάλει το ουίσκι του και το χρωματίζει με επιλεγμένα ξύλα από βελανιδιές και το διαθέτει ο ίδιος από το κατάστημα που διατηρεί στην Καρδίτσα τηρώντας μάλιστα σειρά προτεραιότητας για τους ενδιαφερόμενους καθότι η παραγωγή του είναι ακόμη μικρή.

Δεν μένει όμως στο ουίσκι ο Χρήστος, φέτος προχώρησε και στο τσιπουρόμελο – μια οφειλόμενη απάντηση από την Καρδίτσα στα λογής – λογής ρακόμελα που κυκλοφορούν στην αγορά και σερβίρονται στα καταστήματα το οποίο παρασκευάζει με καλής ποιότητας τσίπουρο και ντόπιο μέλι και για να το αρωματίσει του προσθέτει λίγο φασκόμηλο, λίγο πορτοκάλι, ένα ξυλαράκι κανέλα και λίγα γαρίφαλα Δεν έχει μια συγκεκριμένη συνταγή για το τσιπουρόμελο ο Χρήστος, αυτοσχεδιάζει με ότι φρούτο εποχής διαθέτει όταν το φτιάχνει για να του δώσει άρωμα. Παράλληλα είναι έτοιμος να παρασκευάσει κι ένα άλλο τσίπουρο με άγρια μέντα χωρίς ζάχαρη ενώ δεν ξεχνά να φτιάχνει κάθε χρόνο και λίγο ξύδι αρωματισμένο με φρούτα. Το περσινό που έφτιαξε με μήλα φιρίκια έγινε ανάρπαστο.

Τα κρασιά του Εγγλέζου είναι ονομαστά στην Καρδίτσα και σε όλη τη Θεσσαλία, τα θέλει ο κόσμος και τα αναζητά με το όνομά τους για την ποιότητά τους αλλά και για τον ίδιο τον Χρήστο που είναι αφιερωμένος σε αυτά και στα αποστάγματά τους. Φέτος ο Χρήστος δεν είχε μεγάλη παραγωγή, όπως και όλοι οι αμπελουργοί της περιοχής λόγω το ξηρού καλοκαιριού αλλά η ποιότητα των κρασιών του είναι εξαιρετική. Έβγαλε τα κλασσικά κρασιά του, κόκκινα, λευκά, ροζέ και μοσχάτα τα οποία διαθέτει σε μπουκάλια και ασκούς και ένα πολύ καλό ημίγλυκο το οποίο έχει μεγάλη ζήτηση αλλά για εκείνο που καμαρώνει είναι το κόκκινο από τον Μαραθιά παραγωγής του 2013 που ωρίμασε στο ιστορικό κελάρι των Εγγλέζων στην Καστανιά και το κυκλοφόρησε φέτος.  

Κεφάλαιο για την φετινή παραγωγή του ήταν όμως και το κρασί που έβγαλε από το αμπέλι με ξυνόμαυρο του αείμνηστου Τάσου Κακαβά στο Μοσχάτο (Βλάσδο) και σχεδιάζει να το βγάλει στην αγορά μετά από πέντε χρόνια. Το αμπέλι αυτό ήταν από τα πρώτα που έγιναν σε γραμμική καλλιέργεια, το έβλεπε και το λαχταρούσε όταν μαθητής πηγαινοέρχονταν με το λεωφορείο από την Καστανιά στην καρδίτσα και έχει εξαιρετική απόδοση αλλά ο Τάσος Κακαβάς δεν πρόλαβε να το χαρεί και να το τρυγήσει γιατί έπεσε από μια στέγη και σκοτώθηκε. Μετά απ’ αυτό οι δικοί του το ενοικίασαν στον Χρήστο ο οποίος το φροντίζει και το αγαπά ιδιαίτερα. Με σταφύλια ποικιλίας μαύρο Ραψάνης από αυτό το αμπέλι πήρε μάλιστα και το πρώτο βραβείο στην έκθεση των τοπικών οινοποιών το 2006.


  Κρασί, κόκκινο, άσπρο και μοσχάτο καθώς ουίσκι (με λίστα αναμονής) τσίπουρι και άλλα αποστάγματα καθώς και ρετσέλια μπορούν να βρουν όσοι το επιθυμούν στον Χρήστο Εγγλέζο, στην Καρδίτσα. Τηλ. 24441097101 και 6972071633.

ΑΘΗΝΑ, 10032017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου