Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

ΚΑΛΩΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ… ΑΣΤΕΓΟΥΣ



Δεν συνηθίζω να φωτογραφίζω τους γνωστούς πια σε όλους μόνιμους «άστεγους» της Αθήνας που δραστηριοποιούνται σε κάθε γωνιά των κεντρικών δρόμων. Δεν με ενδιαφέρει το θέμα· όποιος έχει μάτια βλέπει και όποιος θέλει, μπορεί να δει τι συμβαίνει με αυτό τον κόσμο που βάφει με τα χειρότερα χρώματα την καθημερινότητα στο κέντρο και κανένας από τους αρμόδιους για την στοιχειώδη ευταξία της πόλης δεν νοιάζεται. 

Το λέω και ευθέως: δεν είναι εικόνα πόλης αυτή με κάθε «άστεγο» και «καμένο» άνθρωπο να απλώνει την περιποιημένη –παραδόξως- κουβέρτα του όπου θέλει και να ξημεροβραδιάζεται εκεί επαιτώντας ή σαν να κάνει βάρδια για μια άγνωστη σε όλους μας υπηρεσία! Εξάλλου πέρασε και η εποχή που διάφορες συνιστώσες αλληλέγγυων και ευαίσθητων περί την κοινωνική δικαιοσύνη δημοσιογράφων και φωτογράφων τους έβαλαν στην πρωτοπορία του αντιμνημονιακού αγώνα και αφού πήραν την εξουσία, τους παράτησαν  στην τύχη τους και ως φαίνεται τους ανέλαβαν άλλοι ενδιαφερόμενοι να τους προστατεύουν και ως είθισται, υποθέτω σε αυτές τις περιπτώσεις, με το αζημίωτο!

Με λίγα λόγια έτσι είναι το ζήτημα και λύνεται πολύ απλά αν υπάρξει βούληση και θάρρος από πλευράς των αρμοδίων και δεν θα το έθετα, αν χθες το μεσημέρι δεν σήκωνα το φακό μου να φωτογραφίσω την κατειλημμένη από δυο νεαρούς ευρωπαίους, είσοδο του «Ideal» και να εισπράξω ένα δάχτυλο υψωμένο με το γνωστό υπονοούμενο. Τους είχα δει και τις προηγούμενες ημέρες αραχτούς εκεί, πάνω στις κουβερτούλες τους, στα μαξιλαράκια τους,  να πίνουν τις μπύρες τους, να καπνίζουν τα τσιγαράκια τους, να χασκογελάνε με κάτι γνωστούς τους, να βγάζουν κυπελλάκι επαιτείας και τη… γλώσσα συχνά στους περαστικούς που τους κοίταζαν παράξενα. Ναι, όλοι τους κοίταζαν παράξενα πως δυο τόσο περιποιημένοι νεαροί παίζουν θαυμάσια το ρόλο του «αστέγου» και η παρουσία τους στην είσοδο του «Ideal» να μην απασχολεί κανένα πλην κάποιων ρουμανόγυφτων που παίζουν το ρόλο του προστάτη στο πλήθος των επαιτών του αθηναϊκού κέντρου για τη θέση που δεν τόλμησαν αυτοί να καταλάβουν και τους την πήραν οι ευρωπαίοι αλήτες!


ΑΘΗΝΑ, 06032017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου