Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

TO ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ΝΟΙΚΟΚΥΡΗ



O Γιάννης – Όμηρος Ντάφος από την Ματαράγκα της Καρδίτσας ασχολήθηκε με διάφορα πράγματα στη ζωή του και μάλιστα με επιτυχία, αλλά, πριν από δυο χρόνια, σαν να πήρε ένα μήνυμα –από τους δύσκολους καιρούς μας βέβαια που εύγλωττα το προτάσουν–επέστρεψε στη γη και ακολουθώντας μεν την παράδοση προχώρησε σε καινοτομίες οι οποίες τον έκαναν να ξεχωρίζει ανάμεσα στους συγχωριανούς του και σε όλη την Καρδίτσα.

Δεν έκανε κάτι πρωτότυπο ο Γιάννης με τις καλλιέργειές του. Οποιοσδήποτε θα μπορούσε να κάνει το ίδιο αλλά ο τρόπος που το έκανε ήταν διαφορετικός από τις συνήθειες του κάμπου. Φυσικά δεν φύτεψε στη γη του βαμβάκι ούτε την άφησε να εισπράττει επιδοτήσεις αγρανάπαυσης αλλά την έκανε όλη ένα μεγάλο κήπο με είδη θα είχε κάθε σπίτι αλλά σε διαφορετική κλίμακα με τα οποία πειραματίστηκε, και, κατά γενική ομολογία πέτυχε αυτό που θα ονειρεύονταν κάθε προκομμένος νοικοκύρης στον τόπο του.

Μόλις 14 στρέμματα είναι το χωράφι του -μικρό χωράφι για τα μέτρα του κάμπου- αλλά σε αυτό καταφέρνει και καλλιεργεί ένα σωρό πράγματα από τα οποία τα περισσότερα πριν φθάσουν στην αγορά τα μεταποιεί αυξάνοντας έτσι την αξία τους στο πολλαπλάσιο. Έτσι φτιάχνει από δικά του προϊόντα, μαρμελάδα από κολοκύθα και καρότο, μια μαρμελάδα μάλιστα η οποία πήρε το πρώτο βραβείο στην περσινή έκθεση Oikotrofelia, πάστα πιπεριάς από πιπεριές φλωρίνης, πάπρικα από καυτερές πιπεριές. Καλλιεργεί επίσης ρίγανη καθώς και χαμομήλι ενώ φέτος δοκίμασε να κάνει και λιαστές ντομάτες.  Φέτος πάλι φύτεψε και ένα μεγάλο μέρος του χωραφιού καλαμπόκι και όσπρια με τα οποία δοκίμασε και έφτιαξε ένα ειδικό αλεύρι χωρίς γλουτένη το οποίο έβγαλε αυτές τις ημέρες στην αγορά. Καλλιεργεί επίσης σιτάρι με το οποίο φτιάχνει τραχανά, γλυκό και ξινό καθώς και πλιγούρι. Δίπλα σε ότι κάνει ο Γιάννης έχει τη γυναίκα του Ξανθή γιατί λέει, και εκφράζει πολύ κόσμο, πως η δουλειά στο χωράφι αλλά και στο εργαστήριο δεν γίνεται από ένα, θέλει δύο και σαφώς καλύτερα είναι αν οι αυτοί οι δυο είναι και ζευγάρι στη ζωή και στην προκοπή.



Ο Γιάννης έχει από τις καλλιέργειές του μια ικανοποιητική παραγωγή προϊόντων τα οποία μεταποιεί όλα στο οικοτεχνικό εργαστήριο το οποίο ο ίδιος οργάνωσε και εξόπλισε δίπλα στο σπίτι του.   Οι τελευταίες αλλαγές στη σχετική νομοθεσία του έλυσαν τα χέρια καθώς περιορίστηκαν πολλά γραφειοκρατικά εμπόδια και αποσαφηνίστηκαν λεπτομέρειες που δίνουν στον αγρότη και επαγγελματία παραγωγό να μεταποιεί τα προϊόντα του στο σπίτι του. Τούτο σημαίνει πολλά στην εξοικονόμηση ενέργειας, οικονομία χώρου, μείωση των μετακινήσεων και των μεταφορών αλλά κυρίως δίνει και μια άλλη διάσταση στη συνεργασία μεταξύ των μελών μια οικογένειας αγροτών, προάγει τη συνοχή της ενώ καθιστά πάλι το σπίτι το κέντρο των δραστηριοτήτων της οικονομίας τους και ακυρώνει την αίσθηση της ανεργίας και τις άσχημες συνέπειες που έχει σε πολλές οικογένειες τόσο για τους μεγαλύτερους στην ηλικία αλλά πολύ περισσότερο για τους νεότερους που μέσα από αυτή τη διαδικασία μπορούν να «ανακαλύψουν» την επιχειρηματικότητα στο οικείο περιβάλλον και να δημιουργήσουν βάσεις για την προσωπική τους κατόπιν εξέλιξη.


- Τα προϊόντα του Γιάννη – Όμηρου Ντάφουμε την ετικέτα «Παραδοσιακόν» μπορεί να βρει όποιος τα αναζητήσει στον ίδιο στη Ματαράγκα, (τηλ: 6979185665 και ntafosg@gmail.com), στην Καρδίτσα στο Παντοπωλείο «Αμάραντες γεύσεις» του Αντώνη Παπαδάκου στην κεντρική αγορά (τηλ: 24410 20991 και amarantesgefseis@yahoo.gr - www.amarantesgefseis.gr )και στο ebloco (Κηφισού 18, Άγ. Ιωάννης Ρέντης, τηλ. 2104819880 και www.ebloco.gr). 

ΑΘΗΝΑ, 09032017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου