Παρασκευή 14 Απριλίου 2017

ΚΑΛΟΡΙΖΙΚΟ ΤΟ ΜΑΝΑΒΙΚΟ ΤΗΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ



Πήγαινα τα παλιότερα χρόνια μεγάλες βόλτες στην πόλη γιατί μου άρεσε η ατμόσφαιρα του Πάσχα και με συγκινούσαν μπορώ να πω κάπως οι λογής βαρβαρότητες με τα κρέατα στα τσιγκέλια, τα βεγγαλικά και τις ψησταριές καθώς και οι πάγκοι με το εορταστικό πλαστικό σκουπιδομάνι που απλώνουν σε κάθε δρόμο οι πλανόδιοι και έτσι βγάζουν τις υποχρεώσεις τους προς τα βαφτιστήρια και οι νονοί και οι νονές με την άδεια τσέπη.

Σταμάτησα σιγά – σιγά, δεν εύρισκα πια ενδιαφέρον σε όλα αυτά, με απέλπιζαν καθώς η αγορά εξελίσσονταν χρόνο με το χρόνο σε ένα απέραντο παζάρι φτώχειας και οι άνθρωποι, ημεδαποί και αλλοδαποί να σφίγγονται όλο και περισσότερο και να βλέπουν την γιορτή σαν μια θηλιά που σφίγγει όλο και πιο βαθιά το λαιμό τους. Έτσι περιορίστηκα σε ένα πέρασμα από την Πανεπιστημίου η οποία πλέον μου δημιουργεί τα ίδια συναισθήματα καθώς τα πεζοδρόμιά της έχουν καταληφθεί από τραπεζοκαθίσματα φραπεδοπωλείων και των σουβλατζίδικων.

Εκείνο όμως που δεν περίμενα ποτέ και καθώς το είδα χθες ήταν ότι στη γωνία της Εθνικής Τράπεζας στην Ομόνοια, στην έξοδο του Ηλεκτρικού όπου η πρώτη εικόνα για όποιον βγαίνει από εκεί είναι η παρέα των μονίμων «αστέγων» με τα ράκη που στολίζουν τα σκαλοπάτια από τις σφραγισμένες πόρτες της τράπεζας απόκτησε και το μανάβικό της!


Ναι, κάποιος τύπος ή μια παρέα γιατί έτσι γίνονται αυτές οι «επιχειρήσεις» που ανθούν κυρίως στην οδό Αχαρνών, στις παρυφές της Βαρβακείου και των λαϊκών αγορών, άπλωσε στο πεζοδρόμιο μια σειρά από σακκούλες με λαχανικά και άρχισε τις πωλήσεις. Το αν ζήτημα αν έχει άδεια, όπως αναρωτιόνταν κάποιοι δεν έχει καμιά σημασία για τον «μανάβη», αλλά, το ότι κανένας αρμόδιος σε αυτή την πόλη δεν πήγε να τον απομακρύνει από ένα κεντρικό δημόσιο χώρο γιατί η εικόνα που δημιουργούσε δεν υπάρχει ούτε στο πιο παρηκμασμένο παζάρι του κόσμου. Είναι ζήτημα χρόνου πιστεύω να έρθει κι άλλος «μανάβης» δίπλα του για να προχωρήσει και ο ανταγωνισμός και να γίνει η πλατεία και η Πανεπιστημίου ως την Τριλογία, ένα παζάρι που δεν θα έχει να ζηλέψει καμιά χώρα… 

ΑΘΗΝΑ, 14042017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου