Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

Η… ΩΡΑΙΟΤΗΣ ΤΩΝ ΟΡΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΠΥΡΟ ΝΕΡΑΪΔΙΩΤΗ


Ο καλός φίλος Σπύρος Νεραϊδιώτης τιμά επί σειρά ετών την παράδοση, με τις βαθιές γνώσεις του, τη διδασκαλία της και τη συμμετοχή του σε πάμπολλες εκδηλώσεις, τόσο στη μικρή ορεινή πατρίδα του, τη Νεράιδα (Γρεβενοσέλι) Τρικάλων όσο και στην ευρύτερη περιοχή των Τζουμέρκων και της Άρτας αλλά και όλης της Ελλάδας και στον κόσμο.

Μεθαύριο Σάββατο 8 Απριλίου, είναι η σειρά μας να τιμήσουμε τον ακάματο στο χορό, το τραγούδι, την έρευνα και την καταγραφή Σπύρο στην παρουσίαση του νέου του βιβλίου «Εν χορώ και οργάνοις - Επί των ορέων ωραιότης». Η εκδήλωση θα γίνει στις 19.000 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Χαλανδρίου, στο Χαλάνδρι (Παπάγου 7 και Αριστοφάνους) που οργανώνεται από την Ένωση Ηπειρωτών Χαλανδρίου στα πλαίσια της διήμερης έκθεσης των εικαστικών εργαστηρίων (Ζωγραφική, κόσμημα, παλαίωση, φωτογραφία).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι Ηλίας Προβόπουλος, δημοσιογράφος, Ηλίας Ζάχος, τέως γενικός διευθυντής Παντείου, Αντώνης Κοντός, ιατρός, έφορος τύπου Πανηπειρωτικής Σ.Ε. Γιάννης Λιούκας, πρόεδρος αδελφότητας Θεοδωριανιτών Άρτας. Χαιρετισμό θα απευθύνουν η Πρόεδρος της Ένωσης Ηπειρωτών Χαλανδρίου, Ευαγγελία Γαλάνη
Την εκδήλωση θα συντονίσει: ο Χρήστος Τσιάβος, μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Ηπειρωτών Χαλανδρίου

Σχετικά με το βιβλίο που θα παρουσιάσουμε μεθαύριο, ο Σπύρος σημειώνει: «Το βιβλίο αυτό είναι μια καταγραφή με κάθε λεπτομέρεια των γάμων, των πανηγυριών και γενικότερα της Τζουμερκιώτικης λαϊκής παράδοσης, που οι παλιότεροι την αποθήκευσαν στην ψυχή τους ως ένα από τα πολυτιμότερα κομμάτια της συλλογικής τους ζωής και συνείδησης. Η καταγραφή τους δεν συνιστά μόνο ένα αίτημα του καιρού μας με τις τόσες και τόσες συγκλονιστικές αλλαγές του, οι οποίες μας αποσπούν και μας απομακρύνουν διαρκώς από την παράδοσή μας. Είναι και μια ακαταμάχητη προσωπική μου ανάγκη, που με κρατά πάντοτε άγρυπνο και με γυρίζει συχνά πίσω σ’ εκείνα τα ακούσματα και τις εικόνες εκείνες που φύσηξαν στο βαθύτερο είναι μας την απερίγραπτη ομορφιά της ορεινής μας πατρίδας».

ΑΘΗΝΑ, 06042017


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου