Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

ΜΙΚΡΟΣ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΑΘΩΟΣ ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟΣ



Δεν ξέρουμε τελικά από πού  θα μας έρθει κάποια μέρα  η συμφορά σε αυτόν τον άμοιρο  από κάθε πλευρά τόπο μας. Και τούτο γιατί είναι πολλοί, άπειροι θα έλεγα αυτοί που κουβαλάνε το «δίκιο» τους και δεν ξέρουν που να το διεκδικήσουν ή απλά κάπου να το φορτώσουν για να αλαφρώσει η πονεμένη τους ψυχή και να ηρεμήσει το σαλεμένο μυαλό τους. Είναι πολλοί αυτοί και λυπάμαι που το λέω, κυκλοφορούν και ελεύθεροι!

Τα λέω αυτά γιατί χθες περνώντας μπροστά από το κτίριο της Εθνικής Πινακοθήκης, το οποίο καιρό τώρα επισκευάζεται και για να μην μπαινοβγαίνει κόσμος στο χώρο των εργασιών έχει περιφραχθεί με μεγάλα ταμπλό στα οποία είναι τυπωμένα διάφορα έργα του μεγάλου ζωγράφου Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (Ελ Γκρέκο), είδα κάτι λευκές μουντζούρες πάνω σε ορισμένα απ’ αυτά και στην αρχή νόμισα πως ήταν ασβέστης ή μπογιά από τα συνεργεία.



Πλησιάζοντας όμως πιο κοντά διαπίστωσα πως το μουντζούρωμα δεν ήταν αποτέλεσμα απροσεξίας των συνεργείων αλλά μια πολύ συγκεκριμένη πράξη. Κάποιος, κατακαμένος σίγουρα, φαίνεται πως ενοχλήθηκε από τα σημεία εκείνα των έργων που παρουσιάζουν γυμνό ή ακόμη καλυμμένα γυμνό και με ένα σπρέι έβαλε πάνω τους τη σφραγίδα του περί της ηθικής και έτσι περιόρισε όπως αυτός νόμιζε την διασπορά του σκανδάλου στην πόλη. Είμαι βέβαιος πως αυτός ο απίστευτος τύπος το έκανε μέρα μεσημέρι χωρίς να βρεθεί κανένας περαστικός να του δώσει δυο σφαλιάρες γιατί η ανοχή σε τέτοιου είδους πράξεις και βεβηλώσεις στοιχείων του δημόσιου χώρου και των μνημείων είναι σαν επιδημία και έχει προσβάλλει όλη την πόλη και αυτό το βλέπουμε καθημερινά σε κάθε σημείο της.   



Εκείνο που με τρομάζει περισσότερο όμως είναι πως η ανοχή (επί του προκειμένου σε μια αφίσα περίφραξης που μπορεί να αντικατασταθεί) μπορεί να οδηγήσει αυτόν τον άνθρωπο να βανδαλίσει και σε ένα κανονικό πίνακα ή ένα άλλο καλλιτεχνικό έργο χωρίς κατ’ ανάγκην να μηχανευτεί έναν τρόπο για να μη γίνει αντιληπτός αλλά ευθέως και με πλήθος κόσμου γύρω του γνωρίζοντας βεβαίως πως θα τύχει και της συμπάθειας ορισμένων εξ αυτών…

ΑΘΗΝΑ, 26042017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου