Πέμπτη 13 Απριλίου 2017

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΣΩΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ ΤΗΣ ΑΒΔΕΛΑΣ

Ο Τέλης Παπαχατζής και ο Πάτροκλος Δαμασιώτης οι φύλακες του χωριού.

Από τα ψηλότερα βλαχοχώρια της Πίνδου η Αβδέλα των Γρεβενών, στα 1.300 – 1.400 μέτρα ήταν ένα χωριό που κάθε χειμώνα άδειαζε από τους ανθρώπους της που ακολουθούσαν τα τσελιγκάτα στον κάμπο της Θεσσαλίας και ζωντάνευε μετά το Πάσχα όταν επέστρεφαν τα κοπάδια στη Βασιλίτσα. Δεν υπήρχε όμως ποτέ περίπτωση να αφήσουν έρημο το χωριό και γι’ αυτό τοποθετούσαν φύλακες να το προσέχουν και οι οποίοι μπορούσαν να ζήσουν εκεί χωρίς να δούνε άνθρωπο ακόμα και τρεις μήνες!

Ο Τάκης Μπαζούκης μπροστά στην πόρτα του μαγαζιού "Το αγόρι του βουνού"
Τα χρόνια πέρασαν, τα κοπάδια διαλύθηκαν και οι Αβδελιώτες ρίζωσαν στον κάμπο και τις πόλεις αλλά το χωριό και τα σπίτια τους δεν τα άφησαν στην τύχη τους. Τελευταία μάλιστα που παρατηρείται σοβαρή ανοικοδόμηση η ανάγκη για φύλακες είναι πιο έντονη. Έτσι ακολουθώντας την παράδοση και εξυπηρετώντας νέες ανάγκες, ξεχειμάζουν πλέον δυο φύλακες, ο Τέλης Παπαχατζής με τον Πάτροκλο Δαμασιώτη, ενώ ανοιχτή παραμένει και η ταβέρνα του Τάκη Μπαζούκη με το βλάχικο όνομα «λα φιτσιούρλου ντε λα μούντι» που σημαίνει «το αγόρι του βουνού». Ο Τάκης ή Μαλλιάς όπως τον ξέρουν όλοι παλαιότερα είχε διατελέσει και αυτός φύλακας του χωριού, αλλά σταμάτησε και ασχολείται μόνο με την ταβέρνα του και είναι ανεξάντλητος στις ιδέες για να περιποιείται τους επισκέπτες.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Αβδέλας Κώστας Φούντας με τον Τέλη Παπαχατζή
Το πώς περνούν την ημέρα τους οι σημερινοί φύλακες, έχει κατά πολύ αλλάξει και η αιτία είναι κυρίως οι ηπιότεροι χειμώνες που επικρατούν, η διάνοιξη δρόμων και ο τακτικός εκχιονσιμός τους και βεβαίως ο εκσυγχρονισμός των σπιτιών. Στο παρελθόν για παράδειγμα δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα με τον πάγο, αλλά από τη στιγμή που όλα τα σπίτια έχουν συνδεθεί με το κεντρικό δίκτυο ύδρευσης, έχουν συνέχεια το νου τους μη και κανένας έχει ξεχάσει να τραβήξει τα νερά από το σπίτι του και σπάσουν οι σωλήνες. Άλλη μια δουλειά, που γίνεται σχεδόν καθημερινά είναι το άναμμα των κανδηλιών της εκκλησίας και φυσικά η υποδοχή των επισκεπτών που κάθε Σαββατοκύριακο όλο και πληθαίνουν.

Όταν βρεθεί τέταρτος, συμπληρώνεται το καρέ για μια παρτίδα δηλωτής!
Καθώς όπως είπαμε έχει ξεπεραστεί ο κίνδυνος του αποκλεισμού, κάτι για το οποίο αγωνίζεται ο δραστήριος πρόεδρος της Κοινότητας Αβδέλλας, Κώστας Φούντας, όλο και περισσότεροι είναι αυτοί που ανεβαίνουν στο χωριό. Από την Αβδέλλα οι επισκέπτες μπορούν να φτάσουν σε λίγη ώρα στο χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας καθώς και προς τα υπόλοιπα βλαχοχώρια, τη Βάλια Κάλντα και σε άλλα ενδιαφέροντα σημεία της Πίνδου.


ΑΘΗΝΑ, 12042009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου