Τετάρτη 10 Μαΐου 2017

ΜΙΑ ΓΟΝΙΜΗ ΜΟΥΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ



Οι μουριές είναι τα πολυπληθέστερα, μαζί με τις νεραντζιές είδη καρποφόρων δέντρων που συναντούμε στους δρόμους της Αθήνας αλλά και άλλων πόλεων γιατί διαθέτουν πυκνό φύλλωμα και ο ίσκιος τους δημιουργεί οάσεις δροσερής σκιάς όταν λιώνει η άσφαλτος το καλοκαίρι. Ένας λόγος πάλι που τις προτιμούν οι δενδροκόμοι των Δήμων είναι ότι δεν έχουν καθόλου απαιτήσεις σε νερό, λίπανση και τα σχετικά και ο μόνος μπελάς που δημιουργούν είναι το ετήσιο κλάδεμά τους το χειμώνα γιατί αν τις αφήσουν, θα φτάσουν σε μεγάλο ύψος, κάτι που ως φαίνεται δεν είναι επιθυμητό για πολλούς λόγους.


Ένα άλλο όμως γνώρισμα των μουριών που τρομάζει τους δενδροκόμους γιατί γίνονται συχνά στόχος επικριτικών σχολίων από τους περιπατητές των αθηναϊκών πεζοδρομίων (όπου μπορούν να περάσουν από τα παρκαρισμένα δίκυκλα και άλλα εμπόδια) και τους γείτονες είναι ο καρπός τους, τα μούρα, άσπρα, μαύρα ή μελανί που παράγουν άφθονα αυτά τα δέντρα. Τα μούρα των Αθηνών, γλυκά και λαχταριστά, κανένας δεν ενδιαφέρεται να τα βάλει στο στόμα του λόγω της ρύπανσης πέφτουν σαν ωριμάζουν στα πεζοδρόμια και τις πλατείες και καθώς πολτοποιούνται από τα παπούτσια των περαστικών γίνονται εστίες πυκνής συγκέντρωσης εντόμων με ότι συνέπειες μπορεί να έχει κάτι τέτοιο για την υγεία και την αισθητική της πόλης. Γι’ αυτό και γίνεται προσπάθεια από τους δενδροκόμους να φυτεύουν μόνο στείρες μουριές και αν κάποια τους ξεφύγει τον τσεκουρώνουν αλύπητα.


Δεν τα καταφέρνουν όμως πάντα να και κάποιοι δέντρο τους ξεγελάει, μεγαλώνει και είναι αργά πλέον να το κόψουν οπότε αυτό πλημμυρίζει με μούρα σαν να θέλει να καλύψει το κενό που έχει δημιουργηθεί από την απουσία των γόνιμων αδελφών του. Μια τέτοια μουριά και μάλιστα μεγάλη είδα χθες στην γωνία Λεωφόρου Αλεξάνδρας και Μπούσγου και χάρηκα τον πλούτο των μούρων που έχει στα κλαδιά της και τα οποία είχαν αρχίσει να ωριμάζουν και κάποια είχαν ήδη πέσει στο πεζοδρόμιο. Στις επόμενες ημέρες που θα έχει κορυφωθεί η καρποφορία της θα γεμίσει ο τόπος από πατημένα μούρα, ζουμιά, μύγες αλλά και πουλιά τα οποία τα εκτιμούν πολύ και τρέφονται για πολλές ημέρες με αυτά. 

ΑΘΗΝΑ, 10052017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου