Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΛΕΜΑ ΤΩΝ ΚΑΡΥΑΤΙΔΩΝ




Στο πλαίσιο εορτασμού της Διεθνούς Μέρας των Μουσείων 2017, το Ινστιτούτο των Ελληνικών Μύλων σε συνεργασία με τις Μικρογεωγραφίες παρουσιάζουν αύριο, Παρασκευή 19 Μαίου στις 20.00, την ποιητική περφόρμανς του Αγγελου Σκούρτη "Μέσα από το βλέμμα των Καρυάτιδων της οδού Αγ.Ασωμάτων 45".  Το Ινστιτούτο των Ελληνικών Μύλων (Ι.τ.Ε.Μ.) στεγάζεται σήμερα στο "Σπίτι με τις Καρυάτιδες", ένα σπίτι του 1880 που φέρνει μνήμες μίας λαϊκής-νεοκλασικής Αθήνας, και είναι γνωστό μέσα από δύο απεικονίσεις του: την φωτογραφία του H. Cartier-Bresson και την oμώνυμη ακουαρέλα του Γιάννη Τσαρούχη. Τα έργα αυτά αποτελούν αφορμή για τον Άγγελο Σκούρτη, από την εποχή της νιότης του. να τριγυρνά στη γειτονιά για να το δει. Η μυθολογία του σπιτιού, αλλά και η ιστοριογραφία της Αθήνας από τα τέλη του 19ου αι. μέχρι σήμερα, είναι στο επίκεντρο της αστικής περφόρμανς του καλλιτέχνη.
Το Ινστιτούτο των Ελληνικών Μύλων (Ι.τ.Ε.Μ.) είναι Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικό σωματείο με περισσότερα από 300 μέλη. Ιδρύθηκε το 1996 και στεγάζεται στο κτίριο της οδού Αγίων Ασωμάτων 45 με παραχώρηση του κτηρίου από το Υπουργείο Πολιτισμού. Κύριοι στόχοι του είναι η έρευνα, καταγραφή, μελέτη και προστασία των ιστορικών μορφών μύλων στον Ελληνικό χώρο καθώς και των συγγενών παραδοσιακών ενεργειακών συστημάτων, η δημιουργία αρχείου με λειτουργία σχετικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, η εξειδίκευση επιστημονικού και τεχνικού δυναμικού, η ίδρυση Μουσείου της Ιστορίας των Μύλων, η οργάνωση τοπικών και διεθνών συναντήσεων, εκθέσεων, εκδόσεων, την παραγωγή ταινιών και άλλων δραστηριοτήτων που θα προβάλουν τους μύλους.
Οι Μικρογεωγραφίες είναι ένα έργο που από το 2011 διερευνά συστηματικά μηχανισμούς συμμετοχικής εδαφικής αφήγησης. Αποτελείται από καθημερινές αρχιτεκτονικές και πολεοδομικές ιστορίες ορισμένων νευραλγικών και παραμελημένων κοινωνικών και γεωγραφικών περιοχών, διαδικασίες επανακατοίκησης, επανάχρησης και ενεργοποίησης έρημων κτιρίων, και μεθοδολογίες ένταξης αφανών αρχαιολογικών τόπων στην καθημερινότητα. Συνεργάζονται με την τοπική κοινωνία και τοπικούς συλλόγους και θεσμούς. Η αφήγησή τους είναι συλλογική και εξελίσσεται μέσα από επιτόπια έργα, εγκαταστάσεις και δράσεις καλλιτεχνών, αρχιτεκτόνων, αρχαιολόγων, συγγραφέων, πολεοδόμων, ανθρωπολόγων και πολιτικών επιστημόνων.
Ιδέα, σχεδιασμός, επιμέλεια: 
Χαρίκλεια Χάρη

ΑΘΗΝΑ, 18052017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου