Σάββατο 20 Μαΐου 2017

ΕΝΑ ΕΝΤΟΜΟ ΜΕ ΚΑΡΔΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΤΟΥ


Το σωστό, για πολλούς λόγους, είναι ο άνθρωπος να περπατά με ψηλά τα μάτια και το κεφάλι!  Κι αυτό για να έχει καλύτερη εποπτεία του χώρου οπουδήποτε κινείται και να αποφεύγει τυχόν απρόοπτα που κανένας δεν αποκλείει την έκβασή τους. Εκτός αυτού, λένε, κι άλλα γι’ αυτούς που κινούνται έτσι, αλλά δεν είναι του παρόντος σημειώματος!

Έχει όμως τα καλά της και η κίνηση με τα μάτια χαμηλά, ιδιαίτερα τώρα την άνοιξη γιατί βλέπουμε την εκπληκτική αναγέννηση της φύσης στην οποία συμμετάσχουν απαξάπαντα τα είδη, της χλωρίδας και της πανίδας, από τα αόρατα σχεδόν έως τα πιο επιβλητικά και από τα κατώτερα και υπόγεια ως τα ανώτερα του δάσους και του ουρανού. 

Στην κοσμογονία βέβαια της άνοιξης σπουδαίο ρόλο, τον πρωτεύοντα ίσως, κατέχουν τα έντομα σε μια απίστευτη ποικιλία και βεβαίως ωφέλεια για τα οικοσυστήματα. Την ωφέλεια ορισμένων πιθανόν να αγνοούμαι και να τα θεωρούμε για την εμφάνισή τους τρομακτικά αλλά τούτο έχει να κάνει με το πώς βλέπει κάποιος τα πράγματα.

Όπως για παράδειγμα το έντομο της φωτογραφίας, την οποία βρήκα στον τοίχο της καλής φίλης Ευγενίας Τζιάβα και μου κίνησε το ενδιαφέρον και καθώς το πρόσεξα καλύτερα είδα πως έχει την πλάτη του στολισμένη με μια καρδιά, μια πράσινη μικρή καρδιά όπως αυτές που λέμε κούπες στην τράπουλα! Δεν ξέρω για ποιο λόγο, η διάφανη πανοπλία αυτού του μικρού πλάσματος έχει αυτή την καρδιά πάνω της, κάτι όμως φτιαγμένο με σοφία είναι.


Δεν μπορώ να πω ότι παίζει ρόλο στους έρωτες αυτού του είδους των εντόμων η πράσινη καρδιά, σίγουρα έχουν άλλους κωδικούς από τους ανθρώπους και τα άλλα είδη αλλά για να είναι εκεί, κάτι σημαίνει. Πιθανόν να είναι στοιχείο απόκρυψης από τους κυνηγούς του ή κάτι άλλο που μόνο οι ειδικοί γνωρίζουν αλλά δεν έχει σημασία. Σημασία έχει πως αυτές οι μοναδικές ομορφιές βρίσκονται κάτω από τα πόδια μας και γι’ αυτό αξίζει να σκύβουμε καμιά φορά να τις απολαμβάνουμε. 

ΑΘΗΝΑ, 20052017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου