Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

ΠΕΦΤΟΥΜΕ ΣΤΑ ΒΑΡΙΑ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ…



Το είχα σταμπάρει από μέρες στο ράφι και είπα στον μέγιστο Γιώργο Τσάκαλο του βιβλιοπωλείου «Ναυτίλος» (Χαριλάου Τρικούπη 28, τηλ. 2103616204) να μου το κρατήσει στην άκρη μέχρι να ευκολυνθώ να το αγοράσω. Η μεγάλη στιγμή ήρθε χθες το απόγευμα που πέρασα από εκεί και έγινε δικό μου το πολύτιμο έργο του Fernand Braudel «Υλικός Πολιτισμός, Οικονομία και Καπιτάλισμός (15ος – 18ος αιώνας)», σε μετάφραση της Αικατερίνης Ασδραχά, έκδοση του Μορφωτικού Ιδρύματος της Αγροτικής Τράπεζας, 1995. Τη χαρά δεν μοιράστηκα με τον καλό φίλο και συνάδελφο Βασίλη Καλαμαρά, τον οποίο μετά τη ζημιά που έπαθε κι αυτός με την «Ελευθεροτυπία» τον είδα αισιόδοξο!

Το ογκώδες έργο χωρίζεται σε δυο τόμους και έχει σύνολο 1534 σελίδες με μικρό γράμμα και πυκνό διάστιχο και το οποίο θέλω να διαβάσω μια πρώτη φορά σε μια δόση και συνέχεια και κατόπιν αν ανατρέχω σε αυτό όπου μου χρειάζεται. Κάτι τέτοιο ασφαλώς θέλει το χρόνο του και οπωσδήποτε μια απομάκρυνση από τα ποικίλα εγκόσμια, άλλα σοβαρά και άλλα της καθημερινότητας και γι’ αυτό βάζω μέρα νύχτα μπροστά να τελειώσω ότι εκκρεμότητες έχω μέσα στις επόμενες εβδομάδες και να πάω μετά σε μέρος απόμακρο και δροσερό να το διαβάσω – 50 σελίδες την ημέρα υπολογίζω. Με αυτή την ιδέα λοιπόν σας ανακοινώνω από τώρα πως ο Ακτήμων αποσύρεται από την πρώτη Ιουλίου για ένα μήνα για διάβασμα και η σελίδα θα εμφανίζεται, για να μην ξεχαστούμε, με παλιές δημοσιεύσεις μέχρι να αρχίσω πάλι καινούργιες οι οποίες σίγουρα θα επηρεαστούν από την ανάγνωση του Braudel!


ΥΓ. Ευχαριστούμε τον Γιώργο Τσάκαλο που μας επιφυλάσσει τέτοιες εκπλήξεις στο βιβλιοπωλείο του καθώς και την Γαρυφαλιά που της διακόψαμε την αναζήτηση βιβλίων εκείνη τη στιγμή να μας φωτογραφίσει. 

ΑΘΗΝΑ, 31052017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου