Τρίτη 23 Μαΐου 2017

ΕΝΑΣ ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΣΤΟ ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ


Θαύμαζα πάντα τους φωτογράφους, επαγγελματίες και ερασιτέχνες που κατάφερναν να αιχμαλωτίσουν με το φακό τους ένα πάρα πολύ απρόοπτο και σύντομο μετεωρολογικό φαινόμενο, την αστραπή ή κεραυνό. Γιατί αυτό ούτε προειδοποιεί πότε θα έρθει, ούτε και από ποια πλευρά του ορίζοντα θα εκδηλωθεί, ούτε και πόσο θα διαρκέσει δηλώνει.  

Βέβαια τα πράγματα είναι πιο ευνοϊκά όταν πρόκειται για ανοιξιάτικες καταιγίδες, όπως αυτές που προέκυψαν τις περασμένες ημέρες που φαίνονται από ποια κατεύθυνση έρχονται κι ανάλογα τους κεραυνούς που προκαλούν, επιτρέπουν την προετοιμασία για φωτογράφιση, πράγμα που θέλει υπομονή, συνεχείς λήψεις, μεγάλες ταχύτητες, ανοιχτό διάφραγμα και βεβαίως σημείο που να μην το πιάνει ανεμοβρόχι και μουσκέψουν οι μηχανές και ο φωτογράφος. Σε όλα αυτά, σημειώνουμε ότι και η τύχη είναι απαραίτητη.

Έτσι χάρηκα πολύ χθες που είδα στον τοίχο της Μπέρρυ Γραφάκου, την φωτογραφία από έναν τεράστιο κεραυνό που εκδηλώθηκε στον αέρα πάνω από τη θάλασσα του  Πόρτο Ράφτη  και την οποία θα ζήλευαν και οι πιο ειδικοί φωτογράφοι μετεωρολογικών φαινομένων. Ένας κεραυνός που έμοιαζε να έβγαινε κατευθείαν από τα χέρια του Υψιβρεμέτη Δία* να φωτίζει με το λευκό φως του τον μελανιασμένο από τα βαριά σύννεφα ουρανό και να ακουμπάει με την τρομακτική δύναμή του τη γη ενώ κάποιοι άλλοι μικρότεροι στο βάθος του ορίζοντα να συμπληρώνουν την τρομερή συγχορδία της καταιγίδας που έπληξε την περιοχή, πέρασε και δεν αποκλείεται να επιστρέψει καθώς ο φετινός καιρός τις ευνοεί.

Από την πλευρά μου εύχομαι στην Μπέρρυ να έχει διαρκή ετοιμότητα για τέτοιες ωραίες και σπάνιες φωτογραφίες να τις χαιρόμαστε κι όσοι δεν είμαστε μπροστά στα γεγονότα.


*Υψιβρεμέτης: ένα από τα εκατοντάδες ονόματα του Δία. Από το ύψος και το αρχαίο ρήμα βρέμω (μόνο στον ενεστώτα και τον παρατατικό) που σημαίνει βγάζω δυνατό ήχο, παράγω κρότο, θορυβώ, βρυχώμαι, προκαλώ κλαγγές, κραυγάζω και βρέμομαι (μέση) που σημαίνει κλαίω, θρηνώ. (Λεξικό Δημητράκου).

ΑΘΗΝΑ, 23052017  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου