Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

TA ΒΑΛΤΟΝΕΡΙΑ ΘΕΛΟΥΝ ΚΙ ΑΥΤΑ ΣΕΒΑΣΜΟ!

Φωτογραφία από την σελίδα της ομάδας που δείχνει πως περνάνε με τα τζιπ από τα βαλτονέρια 
μιας άλλης περιοχής χωρίς να τους νοιάζει τίποτα άλλο από τη διασκέδασή τους.

Δεν συνηθίζω να αναφέρομαι σε άτομα και ομάδες που κάνουν κάτι που τους αρέσει· εκτός κι αυτό κάνει κακό στους άλλους, προσβάλλει τους αδύναμους και ποδοπατεί κάποια πράγματα και αρχές που πρέπει να ισχύουν για όλους μας ώστε να συνεχίσουμε να συνυπάρχουμε στον κόσμο μαζί με κάποια άλλα είδη που θέλουν την προστασία μας.

Ο λόγος για μια δημόσια πρόσκληση από μια ομάδα οδηγών ειδικών αυτοκινήτων (τετρακίνητων τζιπ για να είμαστε πιο σαφείς για την διάσχιση το Σαββατοκύριακο των αλπικών οροπεδίων της Μουσουνίτσας, της Σαράνταινας και των Κοκκαλίων, από τα Βαρδούσια ως τις Ράχες Τυμφρηστού πράγμα που σημαίνει, το ανελέητο τσαλαπάτημα από τα λάστιχα των θηριωδών αυτοκινήτων των λιβαδιών με ότι συνέπειες έχει αυτή η «εναλλακτική διασκέδαση» για την ευαίσθητη χλωρίδα και πανίδα της περιοχής και την ρύπανσή της από διάφορα υλικά. Τούτο, αν και απαγορεύεται αυστηρά, είναι κάτι που γίνεται συχνά καθώς λογής – λογής οδηγοί, ντόπιοι και ξένοι αρέσκονται να κινούνται και να κάνουν επιδείξεις ικανοτήτων τους καθώς και των δυνατοτήτων των αυτοκινήτων τους εκεί χωρίς να τους ενδιαφέρει σε τι κατάσταση αφήνουν πίσω τους τα λιβάδια.

Το πιο ενδιαφέρον όμως αυτής της πρόσκλησης, είναι η αναφορά στο «πέρασμα από τα βαλτονέρια της περιοχής» Κεδρόραχη πράγμα που όπως γράφουν «αποτελεί θέαμα μοναδικό»!  Για τους μη γνωρίζοντες τι σημαίνει βαλτονέρια, σημειώνουμε πως είναι διάφορες φυσικές λεκάνες του οροπεδίου όπου στραγγίζουν τα νερά από τις πλαγιές και εμπλουτίζονται από τα νερά της βροχής και στα οποία ενδημούν διάφορα είδη απαραίτητα για το λεπτό ορεινό οικοσύστημα, όπως πουλιά, βατράχια, ερπετά, έντομα και στα οποία βρίσκουν νερό και πίνουν και τροφή άλλα ανώτερα είδη καθώς και τα κοπάδια των κτηνοτρόφων που βρίσκονται στην περιοχή. Σημειώνουμε επίσης πως το νερό σε αυτό το οροπέδιο είναι λίγο και καθώς προχωρεί το καλοκαίρι γίνεται λιγότερο και τα «βαλτονέρια», όπως τα αποκαλούν οι προκλητικοί ιππότες των τετρακίνητων τζιπ και φυσιολάτρες των πολλών κυβικών, είναι το καταφύγιο για την επιβίωση όλων των ειδών.

Η ανακοίνωση της ομάδας μαζί με μια παρατήρησή μου η οποία φαίνεται
 πως ενόχλησε και για τούτο αφαιρέθηκε από τον διαχειριστή της…

Αυτά λοιπόν τα «βαλτονέρια» προσκαλούν δημόσια και προκλητικά να απολαύσουν (να τα τσαλαπατήσουν δηλαδή και να τα διαλύσουν) οι εραστές της «εναλλακτικής διασκέδασης» και είναι βέβαιοι, πως δεν θα βρεθεί κανένας να τους εμποδίσει – στην περίπτωση αρμόδια είναι τα Δασαρχεία της Σπερχειάδας και του Καρπενησίου καθώς και οι τοπικές αστυνομικές αρχές που πρέπει να προστατεύσουν, ως ορίζει ο νόμος και επιβάλλει ο σεβασμός στη λειτουργία της φύσης και τα ορεινά λιβάδια και τα «βαλτονέρια»!   


ΥΓ. Κάτι ανάλογο έγινε και το χειμώνα στην παγωμένη λίμνη του Καλλιδρόμου και η καταστροφή της από μια ομάδα τέτοιων οδηγών και το θέμα έφτασε στη δικαιοσύνη. 

ΑΘΗΝΑ, 25052017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου