Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017

ΜΙΑ ΘΑΛΑΣΣΑ ΒΟΥΝΑ ΓΥΡΩ ΑΠΟ Τ’ ΑΓΡΑΦΑ

Κεντρικά Άγραφα:Κουρούνα, Λιάκουρα, Φτέρη και Στάρα. Κάτω από την πολύκορφη Φτέρη, στο κέντρο, το Γιδόκαστρο. Στο βάθος αριστερά η Χελιδόνα και δεξιά το Παναιτωλικό.
Διαλέγω πάλι σήμερα, καθόλου τυχαία βέβαια, γιατί τούτες τις ημέρες κλείνουμε οκτώ χρόνια από την ανάβασή μας μαζί με τον Δημήτρη Παπαδιά στην κορυφή της Ψηλόραχης (Γαλάτσι ή και Σμίνικο), αρχές Ιουνίου το 2009 και μας έπιασε κάπως μια νοσταλγία.
Η κορυφογραμμή Λακώματα ανάμεσα στο Κυπαρίσι Πρασιάς και τα λιβάδια Παλιοκατουνο 
και στο βάθος το Μακρυνόρος του Βάλτου. Ο δρόμος που ανεβαίνει από το Ψιμοχώραφο προς Βρουτσούλια, πανω από της λάκα, στη μπροστινή πλευρά της πρώτης πλαγιάς η τοποθεσίες Αγκαθάκι, Τσουγκάρια, Ξεροπήγαδο. Το βουνό απέναντι είναι πάνω από τα Βρουβιανά.

Πάνω αριστερά στο βάθος, η Κακαρδίτσα με τα λίγα χιόνια. Από κάτω της ξεχωρίζει λίγο το όρος Χατζή.
Δεξιά στο βάθος, το Αυγό, η Μαρόσα, η Λουπάτα και πίσω της διακρίνεται λίγο ο όγκος της Νεράιδας. Ακριβώς μπροστά μας η Ψηλόραχη και το Ζερβό. Πίσω τους και λίγο αριστερά, ο Προφήτης Ηλίας
ή Βεροούσια, η Τούρλα και το Σουφλί, και πιο δεξιά το Ξηροβούνι, οι Τσούκες και ο Μάραθος.
(Όλες οι περιγραφές, με σειρά από αριστερά προς τα δεξιά).
Δυτικά Άγραφα και στο βάθος τα Τζουμέρκα.

Η Ράχη πάνω από τα Κέδρα, ο Κόκκινος Στανός και στο βάθος τα Τζουμέρκα με λίγο χιόνι.
Βόρεια Άγραφα και το χωριό Λεοντίτο.
Τα κατσίκια του Ηλία Πέτσα ανεβαίνουν την πλαγιά που σιγά - σιγά απελευθερώνεται από το χιόνι.
Επειδή ορισμένοι καλοί φίλοι όμως ζήτησαν να δουν και τις άλλες πλευρές του ορίζοντα κι έτσι σήμερα ανεβάζω κάποιες φωτογραφίες, προς όλες τις κατευθύνσεις και στη λεζάντα κάθε μιας θα διαβάσετε ποιες κορυφές φαίνονται. Στην περσινή ανάρτηση δεν ήξερα όλες τις κορυφές αλλά χάρις στις γνώσεις πιο έμπειρων ορειβατών και φίλων των Αγράφων, όπως ο Row Verse και ο Γιώργος Παπαδιάς συμπληρώθηκαν οι πληροφορίες και είναι πιο σαφείς πλέον οι πληροφορίες σχετικά με τις κορυφές που βλέπουμε στους τέσσερις ορίζοντες των Αγράφων.

ΑΘΗΝΑ, 02062017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου