Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

ΤΑ ΤΕΡΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΥΘΟ ΩΣ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ



Η συγγραφέας Χρύσα Χρονοπούλου – Πανταζή στο τελευταίο της βιβλίο μας ξαφνιάζει για άλλη μια φορά με τον τρόπο που προσεγγίζει τον Όμηρο από τη μια, και την μυθολογία από την άλλη. Από τον Όμηρο επέλεξε να ασχοληθεί με τους δούλους στο βιβλίο της «Δούλοι και δουλεία στον Όμηρο». Από τη μυθολογία επέλεξε να ασχοληθεί με τα τέρατα, δίνοντας μάλιστα μια διαχρονική διάσταση ως το σήμερα.

Με εφαλτήριο τον μύθο η Χρύσα Χρονοπούλου προσεγγίζει τη σύγχρονη πραγματικότητα,  η οποία βρίθει «σημείων και τεράτων» και θεωρεί πως για την κατανόηση τους μπορεί να βοηθήσει η μυθολογία, καθώς στον κόσμο των μύθων και των παραμυθιών συναντάμε αρχετυπικά σύμβολα, θεούς, σπουδαίους ήρωες και δράκους, ξωτικά και τέρατα, νεράιδες και νύμφες, κρυμμένους θησαυρούς. Μαθαίνουμε όμως ότι και τους δράκους μπορούμε να νικήσουμε και τους κρυμμένους θησαυρούς της ζωής μπορούμε να ανακαλύψουμε. Αρκεί να τους αναζητήσουμε με καθαρή καρδιά και να πιστεύσουμε στην αιώνια διαπάλη καλού και κακού το καλό πάντα νικάει το κακό και όλοι ζουν καλά κι εμείς καλύτερα.



Η Χρύσα συντάσσεται με τις απόψεις της ρομαντικής σχολής για τη μυθολογία, γιατί οι γερμανοί μελετητές δίνουν στους μύθους και στη μυθολογία, καθώς αυτοί τονίζουν την αυτοτέλεια και την στιβαρότητά τους να υπάρχουν μόνοι τους, δυνατοί, ανεξάρτητοι και προπάντων σε μια αδιαίρετη ενότητα, όπως και με τον άνθρωπο και με την φύση, σαν ένας ναός δωρικός περίπτερος, που ακτινοβολεί από αόρατη εσωτερική πηγή φωτεινές ακτίνες και φωτίζει τον κόσμο. 




Ο σκοπός του βιβλίου λέει είναι ξεκάθαρος. «Αν οι μύθοι μάς οπλίζουν με δυνάμεις κατάλληλες να αντιμετωπίσουμε τις αγωνίες, τους πόνους και τα βάσανά μας, είναι καιρός να μας προετοιμάσουν για μια ακόμη φορά να αναμετρηθούμε με τα τέρατα, τα οποία, επιβιώνουν ανάμεσά μας και μας διαλύουν τη ζωή. Αλλά δεν αρκεί μόνο η εξυπνάδα και η γενναιότητα. Χρειάζεται να πολεμήσουμε με σύνεση, περίσκεψη, σοβαρότητα, σταθερότητα στον σκοπό και κυρίως ενότητα στους στόχους, αν πραγματικά θέλουμε ένα καλύτερο μέλλον για μας και τα παιδιά μας».  

ΑΘΗΝΑ, 27102017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου