Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017

Ο ΑΣΦΟΝΤΥΛΙΤΗΣ ΤΗΣ ΕΥΗΣ ΓΕΡΟΚΩΣΤΑ



Την Εύη Γεροκώστα τη γνωρίζω από πολλά χρόνια – τα χρόνια που ο εθελοντισμός στις περιβαλλοντικές οργανώσεις ήταν ανιδιοτελής και αθώος και βρεθήκαμε μαζί σε κάποιες δράσεις. Οι δρόμοι μας χώρισαν αλλά δεν χαθήκαμε, παρακολουθούσε ο ένας τις κινήσεις του άλλου και τα τελευταία χρόνια που η Εύη έχει αφοσιωθεί στην αφήγηση παραμυθογραμμένων ιστοριών της λογοτεχνίας μας έφερε κοντά πάλι ένας μοναδικός τόπος, ο πιο όμορφος ακέραιος παλιός οικισμός της Αμοργού, ο Ασφοντυλίτης.  

Εγώ πριν από μερικά χρόνια έκανα μια έρευνα για τον Ασφοντυλίτη και κυρίως για τα ακιδογραφήματα του Μιχάλη Ρούσσου μέσα στον οικισμό και στον πέριξ χώρο στην Έξω Μεριά της Αμοργού και έφτιαξα το ωραίο βιβλίο «Κέντημα στην πέτρα ήταν η ζωή του» (Εκδόσεις Μπατσιούλας) το οποίο ήταν αφιερωμένο σε αυτόν τον άνθρωπο που αν και καταδικασμένος σε ακινησία από μια ασθένεια των ποδιών, κατάφερε με το σφυράκι του και το καλέμι του να κεντήσει πάνω στις πέτρες τη ζωή του και τα όνειρά του και να τα αφήσει να ομορφαίνουν το σκληρό και έρημο σήμερα τοπίο.




Αυτή τη μικρή ιστορία του Μιχάλη Ρούσσου έπιασε η πολυτάλαντη Εύη Γεροκώστα και την έκανε παραμύθι για μικρούς και για μεγάλους βέβαια και την προσάρμοσε έτσι ώστε να μπορεί να γίνει μια μεγάλη αφήγηση για τη δύναμη που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος και σε χρόνους μάλιστα δύσκολους και απαιτητικούς. Το παραμύθι για τον Ασφοντυλίτη συμπληρώθηκε με πολύ ωραίες ζωγραφιές από τον Κώστα Μαρκόπουλο και οι εκδόσεις «Καλειδοσκόπιο» το έκαναν ένα πολύ όμορφο βιβλίο που κυκλοφόρησε αυτές τις ημέρες και σύντομα πρόκειται να παρουσιαστεί στους φίλους και τους αναγνώστες. 

ΑΘΗΝΑ, 15112017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου