Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017

Ο ΚΑΠΝΟΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟ ΖΩΝΤΑΝΟ ΣΠΙΤΙ



Αν και προχωρούμε βαθιά στο φθινόπωρο, ο χλιαρός Νοέμβριος δεν μας έχει κάνει ακόμη στις πόλεις να αναζητήσουμε ζεστασιά. Στα χωριά, και ιδιαίτερα στα ορεινά τα πράγματα είναι αλλιώς και έχουν ήδη ανάψει σόμπες και τζάκια από καιρό και από τον καπνό που ανεβαίνει στον ουρανό καταλαβαίνουμε και ποιο σπίτι κατοικείται και ποιο είναι κλειστό.

Ο καπνός από τη φωτιά ήταν πάντα το σημείο που φανέρωνε ότι ένα σπίτι ήταν ζωντανό και τούτο ισχύει ακόμη. Μπορεί να έπαψαν πλέον να ανάβουν φούρνους στα χωριά να ψήσουν ψωμί ή να μαγειρέψουν καθότι οι ηλεκτρικές συσκευές και οι πλανόδιοι φουρναραίοι κατάργησαν αυτή τη συνήθεια και η κεντρική θέρμανση με πετρέλαιο έχει μειώσει την ανάγκη των ξύλων αλλά πολλοί είναι οι νοικοκυραίοι που υποστηρίζουν πως αν δεν ρίξουν κανένα κούτσουρο στο τζάκι ή τη σόμπα, δεν καταλαβαίνουν το χειμώνα.

Χάρη σε αυτούς λοιπόν τους νοικοκυραίους και κυρίως στις νοικοκυρές που επιμένουν να φτιάχνουν κανένα φαγητό στη σόμπα τους βλέπουμε να ανεβαίνει καπνός σε λίγα σπίτια στα χωριά αλλά όπως με πικρία βλέπουμε, χρόνο με το χρόνο λιγοστεύουν τα σπίτια από τα οποία βγαίνει καπνός και δεν είναι μακριά που σε ένα όχι και πολύ μακρινό από τους χειμώνες που έρχονται, δεν θα τον ξαναδούμε ούτε καθημερινή, ούτε Σαββατοκύριακο!


ΥΓ. Η φωτογραφία από το χωριό Αμάραντος Καρδίτσας, τον Νοέμβριο του 2009.    

ΑΘΗΝΑ, 19112017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου