Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ ΣΤΙΣ «ΑΜΑΡΑΝΤΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ»



Με τον Αντώνη Παπαδάκο γνωριστήκαμε εδώ και πολλά χρόνια στην Αθήνα. Γεννημένος στον Αμάραντο Καρδίτσας ακολούθησε κι αυτός όταν ήρθε η ώρα του τον μονόδρομο που επέβαλε η αναζήτηση δουλειάς και προκοπής μακριά από την μικρή ορεινή πατρίδα του, τον Αμάραντο και την Καρδίτσα που δεν είχε τρόπο να συγκρατήσει τη φυγή των νέων.

Ο Αντώνης κατάφερα να κάνει πράγματα στην Αθήνα· δεν τον απογοήτευσε η πρωτεύουσα εκείνη την εποχή αλλά είχε κάτι στο μυαλό του που δεν τον άφηνε να ρίξει ρίζες στην Αθήνα: η αγάπη για τον τόπο του! Μια αγάπη που δεν περιορίζονταν στη άγονη νοσταλγία που συνήθως καλλιεργούν οι απανταχού απόδημοι, αλλά μια αγάπη που αρδεύονταν από την ζώσα παράδοση του χωριού του, την καθαρή σχέση με τη φύση του τόπου και κυρίως με την ειλικρίνεια που καλλιεργούσε στις σχέσεις του με τους ανθρώπους γύρω του.  

Έτσι ειλικρινής ήταν και η απόφαση να επιστρέψει πίσω στην Καρδίτσα, όπου μετά από πολύ σκέψη και σοβαρούς υπολογισμούς αποφάσισε το καλοκαίρι του 2016 να ανοίξει το παντοπωλείο «Αμάραντες Γεύσεις» στην Δημοτική Αγορά της πόλης. Επέλεξε αυτό το σημείο για πρακτικούς φυσικά λόγους καθώς είναι στην καρδιά του εμπορικού της πόλης αλλά κυρίως για να αναθερμάνει το ενδιαφέρον των Καρδιτσιωτών για την πόλη τους και τα στοιχεία που διαχρονικά θα μπορούσαν να αναδείξουν την ακμή και την προκοπή της.

Τούτο φυσικά και ήταν παράτολμο καθώς τις δεκαετίες που πέρασαν η αγορά της Καρδίτσας διαλύθηκε και η ανάπτυξη μεγάλων καταστημάτων τα υποχρέωσε να βγουν στις παρυφές της πόλης όπου και εξυπηρετούνται πλέον οι καταναλωτές του τόπου. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να σβήσουν δεκάδες μικρά καταστήματα και μια ποικιλία εμπόρων, επαγγελματιών και επιτηδευματιών να περάσουν στην υποαπασχόληση και την ανεργία. Ως φάντασμα της παλιάς εποχής όπου στην Δημοτική Αγορά της Καρδίτσας χτυπούσε η καρδιά της οικονομίας της είναι το ψευτοπάζαρο που γίνεται κάθε Τετάρτη και οι Καρδιτσιώτες περνάνε και χαζεύουν τους παραγωγούς πριν μπουν στο σούπερ μάρκετ να ψωνίσουν πράγματα που παράγει ο γείτονάς τους ή ο συγχωριανός τους στο χωράφι του.



Βλέποντας αυτά τα πράγματα ο Αντώνης, τόλμησε να αντιστρέψει στο παρά πέντε την πορεία προς την πλήρη ερήμωση της Δημοτικής Αγοράς και κατά κάποιο τρόπο έκανε προσκλητήριο στους παραγωγούς της Καρδίτσας και της ευρύτερης περιοχής και τους έδωσε μια θέση στα ράφια του ιδιαίτερα προσεγμένου παντοπωλείου. Στο κάλεσμά του ανταποκρίθηκαν αρκετοί κι έτσι ο Καρδιτσιώτης που θέλει να ψωνίσει είδη διατροφής μπορεί στις «Αμάραντες Γεύσεις» να βρει χαρακτηριστικά προϊόντα, όπως ζυμαρικά, τυροκομικά, αλλαντικά, βότανα, μαρμελάδες, μέλι, όσπρια και φυσικά κρασιά και τσίπουρα καθώς και ένα πλήθος άλλων από το χώρο της μεταποίησης.

Δεν έμεινε όμως μόνο σε αυτά ο Αντώνης. Έφερε και μια σειρά άλλων ποιοτικών προϊόντων που δεν παράγονται στην Καρδίτσα, όπως τυροκομικά από την Ίο και την Αράχωβα, γαλακτοκομικά από βουβάλια των Σερρών, κατσικίσιο γάλα από την Φλώρινα, μανιτάρια από τα Γρεβενά και άλλα πολλά ενώ διαρκώς αναζητεί πηγές σε όλη την Ελλάδα και τρόπους ώστε να φθάσουν σε χαμηλό κόστος στον καταναλωτή της Καρδίτσας.


Η προσπάθειά του έχει αποδώσει και ήδη ένα σημαντικός αριθμός από συμπολίτες του επιλέγουν το παντοπωλείο του Αντώνη για τις αγορές ποιοτικών προϊόντων και με τον τρόπο τους ενισχύουν την αναγέννηση της Δημοτικής Αγοράς της Καρδίτσας και κατά συνέπεια το μόχθο των ντόπιων παραγωγών. Παράλληλα, το παντοπωλείο «Αμάραντες Γεύσεις» έχει εξελιχθεί και ως ένα στοιχείο προβολής για την Καρδίτσα και τα προϊόντα της καθώς οι επισκέπτες της πόλης, της λίμνης Πλαστήρα και των Αγράφων κάνουν μια στάση εκεί να γνωρίσουν τον Αντώνη και να προμηθευτούν προϊόντα της αρεσκείας τους. 

ΑΘΗΝΑ, 16122017

1 σχόλιο: