Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017

Ο ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΕΝΟΣ ΕΠΑΙΤΗΣ ΤΗΣ ΑΧΑΡΝΩΝ



Την έχω δει σε αυτή την κατάσταση αρκετό καιρό τώρα· την προτομή του «Επαίτη» στο παρκάκι μπροστά στον Άγιο Παντελεήμονα στην Αχαρνών το οποίο είναι έργο του γλύπτη Δ. Δούκα και έχει εγκατασταθεί εκεί από τον Δήμο Αθηναίων το 1937*. Ο βανδαλισμός πάνω της είναι βαρύς και πιστεύω πως έχει γίνει σε διαδοχικές φάσεις από κάποιους, φυσικά αγνώστους, νομίζω όμως πως και καταμεσήμερο να γίνονταν κανένας δεν θα έδινε σημασία καθώς στην πολύπαθη πλατεία δρουν ποικίλες συντεχνίες ημεδαπών και αλλοδαπών και το τελευταίο που θα τους ένοιαζε κάποιον θα ήταν η καταστροφή μιας προτομής. Μιας προτομής όμως της οποίας στόχος είναι να δημιουργήσει στον θεατή αίσθημα αποδοχής για τον άνθρωπο που βρίσκεται στην ανέχεια και η επιβίωσή του στηρίζεται, με αληθινό ή έντεχνο τρόπο στη λύπηση και την ελεημοσύνη των άλλων.

Η προτομή του «Επαίτη» βέβαια απηχεί μια άλλη εποχή, προσιδιάζει με επαίτη της πόλης και όχι για παράδειγμα με τον Τζιριτόκωστα, τον ζητιάνο του Καρκαβίτσα που δρούσε στις αρχές του 20ου αιώνα στην επαρχία. Αυτός του Δούκα έχει να κάνει με έναν επαίτη προχωρημένης ηλικίας (γέρο διακονιάρη θα τον έλεγαν στα λαϊκά στρώματα) του μεσοπολέμου και σίγουρα εκφράζει την εικόνα της εποχής· εικόνα που παντελώς αγνοούν οι σημερινοί ζητιάνοι από τα Βαλκάνια που συχνάζουν στην περιοχή. Έχω παρατηρήσει μάλιστα πως οι περισσότεροι από τη στάση του Αγίου Παντελεήμονα παίρνουν τα τρόλει και τα λεωφορεία για να μετακινηθούν σε άλλες πιο εύπορες περιοχές της Αθήνας. Εκεί γύρω και σε όλο το μήκος της Αχαρνών δεν ασκείται από κανέναν επαιτεία γιατί οι επαγγελματίες του είδους περισσεύουν και οι τσέπες των αλλοδαπών είναι κατάστεγνες.

Αναφέρομαι στους επαίτες από τα βαθιά Βαλκάνια που περισσεύουν στην περιοχή αλλά δεν  πιστεύω πως ο βανδαλισμός του «Επαίτη» είναι δικό τους έργο. Κάποια παλιόπαιδα, παίζοντας ή και επί τούτου αποτύφλωσαν τον τυφλό επαίτη με μπογιά, έγραψαν με μαρκαδόρο πάνω της και στο βάθρο και ξεκοίλιασαν την προτομή πιθανόν από περιέργεια για να δουν μη και κρύβει τίποτα στο εσωτερικό της. Από τότε που συνέβησαν αυτά, κανένας απ’ όσους είναι εντεταλμένοι γι’ αυτά από τον Δήμο δεν έδειξε ενδιαφέρον, ούτε οι καν οι επίτροποι του Αγίου Παντελεήμονα γιατί γι’ αυτούς η επικράτειά τους τελειώνει στην πόρτα της εκκλησίας και η κατάντια του «Επαίτη» απλά ήρθε να συμπληρώσει την άθλια εικόνα της πόλης. Πιστεύω πως τώρα που περιοχή εξωραΐζετε με περισσότερο τσιμέντο να υπάρξει μέριμνα και για την αποκατάσταση αυτού του βανδαλισμένου έργου και να πηγαίνουμε να το βλέπουμε γιατί με τα βοηθήματα που μοιράζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα ξεχάσουμε πως σε αυτή την υπέροχη χώρα τι θα πει ζητιανιά!      



*Συμπαθάτε με, δεν γνωρίζω άλλα για την προτομή και την ιστορία της. Πιθανόν κάποιοι άλλοι να γνωρίζουν περισσότερα γιατί 80 χρόνια που υπάρχει, οπωσδήποτε θα είχε και άλλες περιπέτειες εκτός από την τελευταία. 

Ακτήμων ο Αθηναίος
17122017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου