Παρασκευή 18 Μαΐου 2018

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗ ΚΑΙ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ




Το θέμα που έχει προκύψει με την επιδρομή των πράσινων "επενδυτών" στ’ Άγραφα με στόχο να τα πατήσουν και να αρχίσουν να φυτεύουν ανεμογεννήτριες σε όλες τις κορυφές και τα ορεινά λιβάδια έχει ξεσηκώσει τους Αγραφιώτες και όχι μόνο και ετοιμάζονται να κάνουν ένα αγώνα για τη σωτηρία του τόπου τους ενώ παράλληλα προτείνουν άλλες μορφές ήπιας ανάπτυξης συμβατές στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον.   

Το θέμα θα μας απασχολήσει για πολύ καιρό στο μέλλον μέχρι να τα μαζέψουν και να φύγουν οι εργολάβοι του κοπανιστού αέρα και πριν αρχίσουμε να μιλάμε για το περιβάλλον το οποίο κινδυνεύει άμεσα ας σταθούμε λιγάκι σε μια μοναδική στιγμή της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας, στα χρόνια του τραγικού από κάθε πλευρά εμφυλίου πολέμου που έλαβε χώρα στον αυχένα της Νιάλας, εκεί που θα φυτέψουν μια ανεμογεννήτρια, την φοβερή νύχτα και της ξημέρωμα της 10 Απριλίου 1947.

Σε εκείνο το σημείο, μια φάλαγγα απελπισμένων ανθρώπων, άμαχων με γυναικόπαιδα και τραυματίες αντάρτες του ΔΣΕ που ξεπάγιασαν από την ξαφνική χιονοθύελλα που τους βρήκε καθώς ανέβαιναν το ολισθηρό μονοπάτι από τα Μεγάλα Βραγγιανά προς τη Νιάλα με στόχο να στεγαστούν στα καλύβια των βλάχων στα Καμάρια, έπεσε πάνω στις σκηνές που είχε στήσει μια μονάδα του Ελληνικού Στρατού. Μπροστά στο κοινό κακό που αντιμετώπιζαν και οι δυο πλευρές, παραμερίστηκαν οι αντιθέσεις και όλοι μαζί στεγάστηκαν στις ίδιες σκηνές για να βγάλουν την τραγική νύχτα. Το πρωί που χώρισαν έγιναν βεβαίως κάποια παρατράγουδα με κάποιους επιτελείς των ανταρτών οι οποίοι συνελήφθησαν και είχαν άσχημο τέλος αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας. Οι άλλοι από τη φάλαγγα αφέθηκαν ελεύθεροι κι ακολούθησαν τον δρόμο μέσα στα χιόνια ως τα Καμάρια.

Η νύχτα αυτή μνημονεύεται ως μια μοναδική στιγμή συμφιλίωσης σε αυτή την ταραγμένη περίοδο και στη μνήμη όσων ξεπάγιασαν σε αυτή την φρικτή πορεία και όσων χάθηκαν στα βάραθρα των Αγράφων γλιστρώντας στο παγωμένο μονοπάτι, οι νεότεροι έστησαν ένα μνημείο για να μην ξεχαστεί η τραγωδία. Εκεί λοιπόν πρόκειται να στηθεί ένα πάρκο με ανεμογεννήτριες παραγωγής αμφιβόλου μεγέθους και ποιότητας ενέργειας και πολλοί είναι αυτοί από πολίτες, φορείς και οργανώσεις που έχουν τις ενστάσεις τους για την προσβολή του χώρου μνήμης και φυσικά και της σκοπιμότητας του.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Συντονιστικό για την Προστασία των Αγράφων diktyoagrafa@gmail.com και xfasoulas@yahoo.gr (Χρήστος Φασούλας)
Κίνηση Πολιτών για την Προστασία του Ευρυτανικού Περιβάλλοντος, Μανώλης Κοπανάκης emkopanakis@gmail.com και Φώνη Τσιμάκη pertsimaki@yahoo.gr
και fb: https://www.facebook.com/kinisi.politon.evrytania

ΑΘΗΝΑ, 18952018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου