Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018

ΠΟΣΟ ΚΑΚΟΡΙΖΙΚΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ;




Έχουμε ξεκινήσει εδώ και καιρό έναν αγώνα για να μείνουν τα Άγραφα όπως τα έπλασε ο θεός και τα σμίλεψε η φύση γιατί αυτός ο μοναδικός Τόπος κινδυνεύει, αν είναι δυνατόν, από την «πράσινη οικονομία». Πρόκειται για μια ωραία έκφραση των ευαγγελιστών της ανάπτυξης αλλά πίσω από την βιτρίνα κρύβει την πιο αρπακτική διάθεση που έχει επιδείξει μέχρι σήμερα ο άνθρωπος απέναντι στη φύση καθώς μπροστά στην επερχόμενη εξάντληση όλων των ενεργειακών πόρων, επιχειρεί να αρπάξει ότι και όπως μπορεί από κάθε τόπο αδιαφορώντας για τις συνέπειες και τις καταστροφές που θα προκαλέσει αυτή η ενέργεια.



Προχωράμε καλά, προσπαθούμε να στηρίξουμε τις απόψεις μας και τις θέσεις μας πάνω σε πραγματικά στοιχεία και ντοκουμέντα. Τα καταθέτουμε στο διάλογο που ανοίγουμε με τον κόσμο που για τον άλφα ή τον βήτα λόγο δεν ξέρει ακριβώς τι σημαίνει να φυτέψουν ανεμογεννήτριες στη Νιάλα και στο Βοϊδολίβαδο των Αγράφων και κερδίζουμε συνέχεια έδαφος. Δεν κρυβόμαστε πίσω από σκιές και αχυράνθρωπους εταιρειών και υπαλλήλους συμφερόντων, βγαίνουμε με καθαρό πρόσωπο στον κόσμο και του μιλάμε κατευθείαν και στη γλώσσα του να καταλάβει τι ακριβώς πρόκειται να συμβεί δίπλα από το σπίτι του.  
Με τους περισσότερους από τους ντόπιους που μιλάμε είναι γνωστοί· έχουμε κάτσει μαζί σε καφενεία και πανηγύρια, κουβεντιάσαμε ένα σωρό πράγματα, περπατήσαμε βουνά και διασχίσαμε ποτάμια κι έτσι έχουμε και το θάρρος να λέμε και δυο λόγια παραπάνω χωρίς να φυτρώνουν μεταξύ μας παρεξηγήσεις και πράγματα που ψυχραίνουν την καρδιά. Έτσι κινούμαστε και αποφεύγουμε να χαρακτηριστούμε φανατικοί γιατί στην περίπτωση, ο φανατισμός δεν είναι καλός σύμβουλος απ’ όποια πλευρά κι αυτός εκδηλώνεται. 



Έρχεται όμως ένα απρόοπτο γεγονός και όχι μόνο πικραίνει, αλλά εξοργίζει και τον πλέον καλοπροαίρετο και θυμώνει όποιον με συγκατάβαση αντιμετωπίζει κάποια πράγματα και τον βάζει σε σκέψεις αναφορικά με τη σημασία που έχει ο αγώνας που δίνει για τ’ Άγραφα, για τον Τόπο και τους ανθρώπους και το όνομα που απέκτησαν μέσα στην Ιστορία.

Το γεγονός που έφερε πρόσφατα στη δημοσιότητα η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία δυσφημίζει δυστυχώς όλους τους Αγραφιώτες αφού τα στοιχεία δείχνουν πως κοντά στο χωριό Άγραφα κάποιος κακορίζικος κτηνοτρόφος φόρτωσε το ψόφιο μοσχάρι του με δηλητηριασμένο δόλωμα και απ’ αυτό ψόφησαν τρεις από τους γύπες που ζουν στην περιοχή. Οι γύπες σημειωτέον είναι ένα αυστηρά προστατευόμενο είδος καθώς τελούν υπό εξαφάνιση αλλά τούτο ουδόλως ενδιέφερε αυτόν τον παλιάνθρωπο ο οποίος θέλησε με αυτόν τον δόλιο τρόπο να επιβάλλει την κυριαρχία του στα υπόλοιπα πλάσματα που μοιράζονται τον Τόπο, πλάσματα που όχι μόνο δεν τον ενοχλούν, ούτε του μειώνουν το βιος όπως κάποια άλλα αρπακτικά. Αντιθέτως τα πτωματοφάγα αυτά πουλιά, καθαρίζουν τον τόπο από τα ψόφια ζώα κι έτσι περιορίζεται ο κίνδυνος μολύνσεων στο έδαφος και στα νερά που ξεδιψάνε τα άλλα άγρια και ήμερα ζωντανά. Με την κατάπτυστη πράξη του, ο αρρωστημένος αυτός άνθρωπος δηλητηρίασε το ψόφιο μοσχάρι στοχεύοντας όχι μόνο τα όρνια που ήταν σίγουρο ότι θα το φάνε αλλά και ένα πλήθος άλλων ζώων που δεν τελούν υπό προστασία αλλά κατά την αντίληψή του δεν έπρεπε να υπάρχουν. Γι’ αυτόν στα Άγραφα θέση έχουν μόνο τα μοσχάρια και ότι άλλο μπορεί να του προσφέρει κέρδος και μάλιστα επιδοτούμενο.




Το γεγονός δείχνει ακριβώς πως θεωρούν κάποιοι τον τόπο και προβληματίζει αν αξίζει να ασχολείται κάποιος με τον αυτόν και τον Τόπο του. Ευτυχώς όμως δεν είναι όλοι οι Αγραφιώτες σαν αυτόν και πιστεύω πως κάποιοι θα βρεθούν να του τραβήξουν το αυτί για την αισχρή πράξη του. Καλό θα ήταν μάλιστα, οι ανιχνευτές της Ορνιθολογικής που πήγαν επιτόπου και είδαν τα ψόφια όρνια και το δηλητηριασμένο μοσχάρι να έβγαζαν από το αυτί του την ετικέτα με τον αριθμό που έχει για να παίρνει τις επιδοτήσεις, αν φυσικά δεν την αφαίρεσε ο ίδιος και να στείλουν φωτογραφία του ψόφιου μοσχαριού στις σχετικές υπηρεσίες για τα περαιτέρω. Θα ήταν ένα μάθημα που θα το έπαιρναν και όσοι άλλοι σκέφτονται και πράττουν σαν αυτόν σαν να είναι οι μοναδικοί κυρίαρχοι  του Τόπου.
Τέτοια περίπτωση ελπίζουμε να μην επαναληφθεί γιατί προσβάλλει τ’ Άγραφα και όλους τους ανθρώπους που ζουν εκεί κι ακόμη, όλους εμάς που αγαπάμε τ’ Άγραφα και δεν θέλουμε να τα κατεβάσουμε από το ύψος που τα έχουμε στην καρδιά μας. Κι ακόμα, υπονομεύει κάθε προσπάθεια για τη διατήρησή τους ως κιβωτό της φύσης στην Ελλάδα.
Η περιοχή των Αγράφων σημειώνουμε ότι αποτελεί μία από τις σημαντικότερες περιοχές για την τροφοληψία του Όρνιου στην κεντρική Ελλάδα. Δεδομένα από δορυφορικούς πομπούς αλλά και τακτικές παρατηρήσεις δείχνουν ότι ένας σημαντικός αριθμός γυπών, συμπεριλαμβανομένων πουλιών από γειτονικές χώρες, επισκέπτεται την οροσειρά των Αγράφων. Η διατήρηση της ποιότητας του βιοτόπου και παράλληλα η συνέχιση της εκτατικής κτηνοτροφίας που παραδοσιακά ασκείται στην περιοχή αποτελεί αποφασιστικό παράγοντα της επιβίωσης των εναπομεινάντων πληθυσμών Όρνιου στην ηπειρωτική Ελλάδα.



Αν μάθετε για φόλες ή δηλητηριασμένα ζώα στην ύπαιθρο, καλέστε άμεσα την Ομάδα Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας: τηλ. 210 8227937 & 210 8228704 (καθημερινά 9:00-17:00) και 6947 610763 (24 ώρες)

ΥΓ. Το κείμενο και οι φωτογραφίες του Δημήτρη Βαβύλη της Ομάδας Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων δημοσιεύτηκαν στο ένθετο περιοδικό για τη φύση, το κυνήγι και το ψάρεμα της εφημερίδας «Δημοκρατία» στις 27/06/2018. Ανάλογα κείμενα μπορείτε να διαβάζετε στο εν λόγω ένθετο κάθε Τετάρτη και κατόπιν στις αναρτήσεις του Ακτήμονα.

ΑΘΗΝΑ, 28062018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου