Σάββατο 30 Ιουνίου 2018

ΤΟ ΜΕΛΙΣΣΟΜΑΝΤΡΙ ΚΑΙ Η ΒΥΣΙΝΙΑ




Δεν έχω πια την ευχέρεια να ταξιδεύω όπως παλιά όπου θέλω και τούτο με στεναχωρεί κάπως αλλά πολλές φορές αποζημιώνομαι βλέποντας σε διάφορες αναρτήσεις στο δίκτυο όμορφους τόπους και ζώντας νοερά ωραίες καταστάσεις που δημιουργούν οι φίλοι μας.

Έτσι ένιωσα και σήμερα όταν η οθόνη μου φωτίστηκε από μια ωραία φωτογραφία την οποία ανέβασε ο φίλος Γιώργος Καρανίκας και έδειχνε το αγαπημένο του μελισσομάντρι στη τοποθεσία Άερος κοντά στο Μέγα Χωράφι της Χρύσως και πάνω από τις κυψέλες απλώνεται μια βυσινιά γεμάτη ώριμα βύσσινα. Σε αυτό το χωράφι ο Γιώργος έχει φυτέψει κι άλλα καρποφόρα δέντρα, μηλιές, κερασιές, κορομηλιές και τα οποία αφενός μεν ομορφαίνουν το μελισσομάντρι όλο τον χρόνο και η καρποφορία του υποστηρίζεται από τις μέλισσές του. Την άνοιξη οι μέλισσες κάνουν πανηγύρι στα ανθισμένα κλαριά των δέντρων αλλά και στη συνέχεια είναι οι ίδιες που διεκδικούν κι ένα μέρος από τους ώριμους καρπούς των φρούτων και με αυτούς ζυμώνουν το μοναδικό μέλι του. 

Είναι νομίζω υπέροχο, να ξέρει κάποιος πως μια σταγόνα μέλι από τα μελίσσια του Γιώργου και των παιδιών του Λίτσας και Σωτήρη έχει μέσα της μια ιδέα από τη γεύση του ώριμου βύσινου που τρύγησαν από τις βυσινιές του στον Άερο η μια ιδέα νέκταρ από τα αγριολούλουδα που στολίζουν τα αγραφιώτικα βουνά και λίγη δροσιά από τα κατακάθαρα νερά του Μέγδοβα.

Επί πλέον, το μελισσομάντρι του Γιώργου αποτελεί και μια αισθητική πρόκληση καθώς η οργάνωσή του με τη διασπορά των κυψελών ανάμεσα στα καρποφόρα δέντρα υπηρετεί την τέχνη της κηποτεχνίας και ξεπερνά την αντίληψη που θέλει τα μελίσσια παρατημένα στα λιβάδια και στις άκρες των δρόμων. Με τον τρόπο του, υπενθυμίζει πως το μελισσομάντρι ανέκαθεν ήταν απαραίτητο στοιχείο κάθε σπιτιού στην ορεινή Ελλάδα, συγκεκριμένα στην Ευρυτανία και τα Άγραφα και αποτελούσε το καμάρι του νοικοκύρη. Έτσι θέλει να είναι και το δικό του κι έτσι προτρέπει τους συμπατριώτες του να κάνουν…


ΥΓ. O Γιώργος Καρανίκας από τη Χρύσω Ευρυτανίας κουβαλάει στην πλάτη του προγονική παράδοση 150 ετών στη μελισσοκομία και τα προϊόντα της οικογενειακής επιχείρησης με τα παιδιά του Λίτσα και Σωτήρη μπορεί να τα βρει όποιος επιθυμεί στο κατάστημα «Το σπίτι του μελιού» (Ζηνοπούλου 15 στην πλατεία του Καρπενησίου. Τηλ. 2237024624). 

www.spititoumeliou.gr


ΑΘΗΝΑ, 30062018


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου