Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018

ΕΝΑ ΣΕΝΑΡΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ


Το εξωκλήσι και το νεκροταφείο που ήταν στην κορυφή ενός λόφου στην Κοιλάδα 
των Κρεμαστών πνίγηκαν στη λίμνη και όταν αποτραβιόνται καμιά φορά τα νερά έρχονται 
στην επιφάνεια του αποσαθρωμένου εδάφους τα λιθάρια και τα κόκκαλα των προγόνων…


Ακούγεται και συζητιέται, πως αν επικρατούσαν οι σημερινές αντιλήψεις για την προστασία του περιβάλλοντος όταν ξεκινούσαν πριν από αρκετές δεκαετίες τα μεγάλα έργα στην Ελλάδα, με τις ενστάσεις που θα προβάλλονταν από παντού και για κάθε τι, θα πάγωναν μέχρι να έρχονταν η κυβέρνηση της Πρώτη Φορά Αριστερά  μαζί με ολίγη ΑΝΕΛ να τα προχωρήσει αδιαφορώντας ακόμη και για αυτά που ίδια έλεγε πριν από τις 
εκλογές…



Και είναι γεγονός ο Αρμαγεδών εναντίον της ελληνικής φύσης με τη δημιουργία αιολικών πάρκων σε κάθε κορυφή των βουνών, τις έρευνες για τα πετροχημικά στην Ήπειρο και το Ιόνιο  καθώς κι ένα σωρό άλλα σχετικά ζητήματα κατάφορων, προκλητικών κερδοσκοπικών παρεμβάσεων πάνω στο σώμα της Ελλάδας ξέσπασε την ώρα που το σημερινό αδίστακτο μόρφωμα εξουσίας αρχίζει να αποσυντίθεται και βρήκαν ευκαιρία όλοι οι δαίμονες που κατατρέχουν την έρμη χώρα να σηκώσουν κεφάλι και να αρπάξουν ότι προλάβουν χωρίς να λογαριάζουν κανέναν μιας και η διαπλοκή έχει από χρόνια γίνει μόνιμο σύμπτωμα.

Και καλά αυτοί, τη δουλειά τους κάνουν κι έχουν φροντίσει μάλιστα να έχουν εκμαυλίσει από καιρό τώρα ένα μεγάλο μέρος του λαού έτσι ώστε να τους έχουν στο χέρι προτάσσοντας πραγματικές ή ψεύτικες ανάγκες. Έτσι βλέπουμε πόσο επιπόλαια χειρίζονται οι αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης το θέμα των αιολικών πάρκων (βαριά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε περιοχές προστατευόμενες ή ιδιαίτερου φυσικού κάλους). Επιπόλαια και προκλητικά καθώς οι αποφάσεις τους πηγάζουν στην βαθιά άγνοια και στην άρνηση να μάθουν από την εμπειρία των άλλων στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες.


Το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι θεωρούν ότι κατέχουν το αλάθητο και ότι το δικαίωμα να άρχουν και να αποφασίζουν που τους δόθηκε δια της ψήφου των δημοτών είναι αδιαμφισβήτητο από θεούς και δαίμονες της δημοκρατίας. Με λίγα λόγια το να κάτσουν στο τραπέζι του διαλόγου και να φέρουν σε πέρας μια συζήτηση είναι αδύνατον γιατί απλά δεν έχουν στοιχεία. Δεν λέμε ότι όλοι οι δημοτικοί άρχοντες είναι έτσι, υπάρχουν αρκετοί που ξεχωρίζουν αλλά είναι λίγοι και η φωνή τους δεν ακούγεται μέσα στη χλαπαταγή που προκαλούν οι λογής – λογής παρατρεχάμενοι και οι όψιμοι θιασώτες της ανάπτυξης.
Δεν παλεύονται με τίποτα, ούτε και με την πρόκληση του συναισθήματος, ούτε τα κόκαλα των προγόνων τους δεν σέβονται και αφήνουν τους επιτήδειους να ποδοπατούν τα ιερά και τα όσια κάθε τόπου, να μαγαρίζουν τη γη, τα νερά και τον αέρα για λίγα ψίχουλα που θα περισσέψουν από το τραπέζι της κερδοσκοπίας και το πάρτι της «ανάπτυξης».







Σε αυτούς πρέπει να δοθεί πρώτα η απάντηση και κατόπιν στους εργολάβους οι οποίοι τη δουλειά τους κάνουν κι ξέρουν πολύ καλά πως και με ποιο τρόπο να παρακάμπτουν τις δυσκολίες. Σε αυτούς αφιερώνω μια σειρά φωτογραφιών από τι αποκαλύπτει ο βυθός της λίμνης των Κρεμαστών όταν αποσύρονται τα νερά σε περιόδους ξηρασίας ή υπεράντλησης για να δουν ποια συγνώμη δεν έχουμε πει στους προγόνους που θεμελίωσαν  τον Τόπο.






 Οι φωτογραφίες είναι τραβηγμένες τον Οκτώβριο του 2008 όταν μετά από μια μακριά περίοδο ξηρασίας τραβήχτηκαν τα νερά και αποκαλύφθηκε η φρίκη του βυθού και ήρθαν στο νου όσων τα έζησαν τα γεγονότα που συνόδευσαν τον αφανισμό ενός Τόπου!   

ΑΘΗΝΑ, 04062018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου