Σάββατο 21 Ιουλίου 2018

ΤΑ ΥΠΕΡ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΣΤΑ ΑΓΡΑΦΑ

Κάτω από τα μεγάλα πλατάνια στην πλατεία των Αγράφων η ιστορική ημερίδα.
Ο δήμαρχος Αγράφων Θόδωρος Μπαμπαλής ανοίγει τις εργασίες της ημερίδας. Δίπλα του ο συντονιστής της ημερίδας Γιώργος Λάγαρης και τα μέλη του Δ.Δ. Αγράφων Βάσω Φεγγούλη και Κ. Κολοκύθας.


Ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του Δήμου Αγράφων για μια συνάντηση ενημέρωσης των δημοτών σχετικά με την εγκατάσταση ΒΑΠΕ (Βιομηχανικές Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) στ’ Άγραφα  μαζευτήκαμε πριν από λίγες ημέρες κάτω από τα μεγάλα πλατάνια και ακούσαμε με προσοχή και τις δυο πλευρές. Τους επενδυτές των έργων που στοχεύουν στο μέγιστο κέρδος και μάλιστα με επιδοτήσεις , τους γραφειοκράτες των οργανισμών και της Πολιτείας που τους υποστηρίζουν, τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που δίνουν γη, ύδωρ και… αέρα καθώς και αυτούς που εκφράζουν ένα άλλο λόγο, επιφυλακτικό ή και εντελώς αρνητικό και παραθέτουν στοιχεία που αντλούν από την ντόπια και τη διεθνή εμπειρία με την αιολική ενέργεια, έρευνες από ειδικούς οργανισμούς, ανακοινώσεις επιστημόνων αλλά και ανθρώπων που βλέπουν το θέμα και από την αισθητική του πλευρά καθώς και από πολλούς άλλους από την Ευρυτανία και την υπόλοιπη Ελλάδα που ήθελαν να μάθουν τι είναι αυτά τα κέρατα που θέλουν να φυτέψουν στις κορυφές και όλοι μαζί να αναλογιστούν τα κέρδη και τις ζημιές που θα προκύψουν. 

Ο Εκπροσώπος της ΕΛΕΤΑΕΝ  Παναγιώτης  Παπασταματίου

Ομιλία Εκπροσώπου ΚΑΠΕ Κυριάκου Ρώσση
Ομιλία Εκπροσώπων Εταιρειών Αθανασίου Κατσέλη

Ακούστηκαν πολλά απ’ όλους, γράφτηκαν ήδη αρκετά και θα γραφτούν περισσότερα καθώς θα μελετηθούν τα πρακτικά που κράτησε ο Δήμος Αγράφων για την ιστορική για τα Άγραφα αυτή ανοιχτή αυτή εκδήλωση δημοκρατίας που έγινε στην πλατεία και συμμετείχαν όλοι σχεδόν οι μόνιμοι κάτοικοι από το χωριό Άγραφα αλλά και από άλλα διπλανά καθώς το θέμα αυτούς πρώτα αφορά και έστω καθυστερημένα κλήθηκαν να ακούσουν και να πουν τη γνώμη τους. Τούτο βέβαια δεν είναι κάτι που φαίνεται αμέσως αλλά είναι βέβαιο πως με την κουβέντα, βάσει αυτών που άκουσαν, θα διαμορφώσουν μια διαφορετική γνώμη. Αυτό ήταν και το ζητούμενο από το Δήμο Αγράφων ο οποίος για να λύσει και τις όποιες παρεξηγήσεις και παρερμηνείες πρέπει να εκδώσει όσο το δυνατόν συντομότερα τα πρακτικά σε ένα τόμο ή να τα ανεβάσει στην ιστοσελίδα του ώστε να μπορούν όλοι να έχουν μια βάση ενημέρωσης για το θέμα και να σταματήσουν οι λαϊκισμοί καθώς και η προπαγάνδα παραπληροφόρησης που από χρόνια επιτελείται, όχι μόνο στα Άγραφα αλλά σε πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδας που απειλούνται την «πράσινη» ανάπτυξη.


Ομιλία Καθηγητή & Προέδρου του Τμήματος Φυσικού Περιβάλλοντος ΑΠΘ Θεοχάρη Ζάγκα
Ομιλία Μηχανολόγου Μηχανικού και Υπεύθυνου Κέντρου Περιβαλλοντικής
 Εκπαίδευσης Καρπενησίου Μανώλη Κοπανάκη Εμμανουήλ  


Ομιλία Οικονομολόγου Χρήστου Φασούλα.
Το υλικό αυτό θα είναι επίσης πολύτιμο καθώς θα μπορούν να ανατρέξουν και όσοι από κοντά ή από μακριά προπαγανδίζουν αυτού του είδους την ανάπτυξη που θα προέλθει από την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων στα Άγραφα, με πρώτο βήμα τη δήωση των κορυφών της Νιάλας και της Κοιμωμένης και κατόπιν όλων των υπολοίπων όπως παρουσιάζονται σε ειδικό χάρτη που κυκλοφορεί η ΡΑΕ, χωρίς να λογαριάζουν πως αυτό θα προσβάλλει ανεπανόρθωτα, πραγματικά και μεταφορικά τη φύση των Αγράφων. Επί πλέον, το υλικό αυτό αποτελεί ένα σώμα λόγου της τοπικής κοινωνίας που κλήθηκε να ακούσει και να κρίνει για ένα θέμα που αποφασίζουν απόμακρα κέντρα εξουσίας που βλέπουν τη γη, το νερό και τον αέρα των Αγράφων σαν να είναι στοιχεία μιας αποικίας. Γι’ αυτό το λόγο και μόνο θα πρέπει τα πρακτικά αυτής της εκδήλωσης να είναι κιόλας έτοιμα…

Ο Θωμάς Κώτσιας δείχνει το χάρτη της Ευρυτανίας που παρουσιάζει το πρόσωπο του τόπου μετά την εγκατάσταση των ΒΑΠΕ σε όλες τις κορυφές και τα ποτάμια γεμάτα υδροηλεκτρικά.
Ο δικηγόρος Γιώργος Κοτσιώνης μιλάει στην ημερίδα στα Άγραφα.


Στο σύνδεσμο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε με τη σειρά που μίλησαν ο καθένας όλους όσους πήραν το λόγο για το ζήτημα που πρόεκυψε για τα Άγραφα και όλη την Ευρυτανία.

ΑΘΗΝΑ, 21072018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου