Δευτέρα 27 Αυγούστου 2018

Η ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ ΠΟΥ ΦΟΒΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ




Το σύμπλεγμα των δασωμένων λόφων γύρω από την Ακρόπολη είναι ένα μοναδικό σημείο σε ολόκληρο τον κόσμο και εκτός από την ιστορία των αιώνων που κουβαλάνε πάνω τους, έχουν και το πλεονέκτημα να λειτουργούν ως μπαλκόνια απ’ όπου μπορεί κάποιος να αγναντέψει τον ιερό βράχο αλλά και την πόλη που απλώνεται σαν τσιμεντένια κουρελού από τις πλαγιές της Πάρνηθας και των άλλων βουνών της Αττικής ως τον Σαρωνικό.  

Έτσι το θεωρούν τους λόφους οι Αθηναίοι και τους θυμούνται πάντοτε στα Κούλουμα καθώς είναι το μόνο ελεύθερο από κεραίες και σύρματα κομμάτι της πόλης για να πετάξουν τον χαρταετό τους και βεβαίως στην Πανσέληνο του Αυγούστου που τους αρέσει να πάνε να την απολαύσουν να εμφανίζεται από την κορυφή του Υμηττού και να φωτίζει τον Παρθενώνα και τα αρχαία μάρμαρα. Το ίδιο επιθυμούν να κάνουν πολλοί από τους τουρίστες  και τους επισκέπτες των Αθηνών και θεωρούν πολύ σημαντική στη ζωή τους τη στιγμή να είναι γύρω από την Ακρόπολη απολαμβάνοντας την αυγουστιάτικη νύχτα.

Οι τουρίστες όμως συνηθίζουν να πηγαίνουν και την ημέρα στους λόφους και να περπατάνε στου Φιλοπάππου, στην Πνύκα, στην Αρχαία Αγορά και στον περίπατό τους αυτό παίρνουν μαζί τους μόνο την καλή διάθεση που τους δημιουργεί το γεγονός ότι πατάνε στα χώματα των Αρχαίων Αθηνών χωρίς να υποψιάζονται για τίποτα απρόοπτες συναντήσεις με ανθρώπους που ο σκοπός της παρουσίας τους εκεί είναι άλλος. Συγκεκριμένα, η ληστεία των πρώτων με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο, μέρα μεσημέρι και μέσα στο πλήθος από το οποίο απουσιάζει, όπως και σε όλη την πόλη εξάλλου, η Αστυνομία. Έτσι, αν και καθημερινά οι καταγγελίες από παθόντες τουρίστες είναι πολλές, οι αρμόδιοι γι’ αυτό το θέμα από τα Υπουργεία και τις σχετικές Αρχές, αφήνουν τα πράγματα χαλαρά και δείχνουν πως δεν τους νοιάζει καθόλου η κατάντια του χώρου. 
  
Η πρόσφατη περίπτωση θανάτου ενός νεαρού Έλληνα από πτώση στα βράχια του Φιλοπάππου η οποία έγινε μετά από απόπειρα ληστείας εκ μέρους τριών αλλοδαπών τάραξε κάπως τα νερά αλλά όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν, θα ξεχαστεί σύντομα και τούτο το γνωρίζουν πολύ καλά οι ποικίλες συμμορίες αλλά και των λογής – λογής περιθωριακών που δραστηριοποιούνται εκεί. Μόλις στρίψουν δηλαδή ο αστυνομικές, ξαναβγαίνουν από τις κρύπτες τους οι μελαμψοί ληστές και συνεχίζουν το έργο τους μέχρι να βγει το μεροκάματο ή το νυχτοκάματο αν πρόκειται, όπως χθες για νύχτα με Πανσέληνο!

Αντί λοιπόν, αυτός ο μοναδικός χώρος γύρω από την Ακρόπολη να είναι για χάρη των Αθηναίων και των επισκεπτών της Αθήνας, ένας χώρος ασφαλής μέρα και νύχτα και πιο πολύ κάτι τέτοιες νύχτες με φεγγάρι, χρόνο με το χρόνο γίνεται και πιο επικίνδυνος και για τούτο φυσικά ευθύνονται και οι Κυβερνήσεις αλλά και όλοι εμείς ανεξαιρέτως γιατί δεν προασπιζόμαστε όπως πρέπει αυτόν τον ανεκτίμητο πλούτο που διαθέτει η Αθήνα.


-   -  Η φωτογραφία από την πανσέληνο του Αυγούστου το 2012 που η πίεση των συμμοριών στους επισκέπτες της Ακρόπολης και των λόφων ήταν λιγότερη αλλά εξίσου επικίνδυνη με σήμερα.



ΑΘΗΝΑ, 27082018. Εφημερίδα "Φιλελεύθερος", σελ. 37.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου