Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018

Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΤΟ ΗΡΩΔΕΙΟ





Για μια σειρά λόγων, με πρωτεύοντα εκείνο της ξενιτειάς και του νόστου για την πατρίδα, η καρδιά της Ηπείρου χτυπάει δυνατά παντού και όπου οι Ηπειρώτες, στην Ελλάδα και στον κόσμο ολόκληρο συγκροτούν κοινότητες προβάλλουν δυναμικά τον πολιτισμό τους και ξεχωρίζουν γιατί η αγάπη για την πατρίδα τους έχει βαθιές κι ακόμα ισχυρές ρίζες.



Στην Αθήνα, λόγω της εγκατάστασης πολλών Ηπειρωτών απ’ όλες τις μεριές της Ηπείρου, λειτουργούν δεκάδες σύλλογοι και αδελφότητες ενώ η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία είναι από τα μεγαλύτερα και πλέον δραστήρια εθνικοτοπικά σωματεία η οποία εκπροσωπεί επάξια την Ήπειρο στη δημόσια ζωή και διοργανώνει πλήθος εκδηλώσεων σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Κορυφαία εκδήλωση είναι η «Πίτα του Ηπειρώτη» που γίνεται κάθε χρόνο σε κάποιο κλειστό γήπεδο ενώ από φέτος προστέθηκε και η μεγάλη εκδήλωση μουσικοθεατρική και χορευτική παράσταση με τον τίτλο «Η Ήπειρος ταξιδεύει» την οποία απολαύσαμε χθες στο κατάμεστο Ωδείο Ηρώδου Αττικού. 












Πράγματι, ήταν μια διαφορετική από τις εκδηλώσεις που συνηθίζονται στο Ηρώδειο και η κεντρική ιδέα της ήταν ο πολιτισμός ενός κομματιού της Ελλάδας. Η Ήπειρος μέτρησε τις δυνάμεις της, το τόλμησε και κατά κοινή ομολογία αλλά περισσότερο από χειροκροτήματα προς τους Ηπειρώτες καλλιτέχνες και τα λαμπερά πρόσωπα που είδαμε χθες, φάνηκε πως μια τέτοια εκδήλωση μπορεί κάλλιστα να επαναληφθεί σε ένα χώρο όπως τα Ηρώδειο.
Ήταν ένα ταξίδι σε σκηνοθεσία του Αντώνη Τσάβαλου στο μύθο, στην πραγματικότητα και στην ιστορία της Ηπείρου, από την αρχαιότητα ως τις ημέρες μας, που μας αποκάλυψε τις διαστάσεις του αρχαίου, του βυζαντινού, του νεότερου και του σύγχρονου πολιτισμού της.
Από το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης και το ιερό μαντείο, την αρχαία Νικόπολη και τον μυθικό Αχέροντα, μέχρι τα θαυμαστά τοξωτά ηπειρώτικα γεφύρια, την «λίμνη των θρύλων» με την καστροπολιτεία των Ιωαννίνων, και την ξακουστή μουσική παράδοση του Πωγωνίου, του Ζαγορίου, των Τζουμέρκων, της Πρέβεζας και της Θεσπρωτίας. Η διαχρονική διαδρομή της Ηπείρου στα άκρα της οικουμένης, όπου οι Ηπειρώτες ξεχύθηκαν σε όλα τα μήκη και πλάτη της. Η ζωή και τα πάθη τους στο συνεχές ταξίδι τους. Οι ευεργέτες Ηπειρώτες και η μεγάλη προσφορά τους στην Ευρώπη, στα Βαλκάνια, στον κόσμο.









Με την παρακαταθήκη όλων των Ηπειρωτών δημιουργών και την συμμετοχή:
-των λαμπρών αστέρων της μουσικής, Πέτρος Λούκα Χαλκιά, Νίκος Φιλιππίδη, Ναπολέωντα Δάμου, Σταύρου Καψάλη, Γιώργοου Κωτσίνη, Ηλίας Πλαστήρα, Αλέξανδρου Αρκαδόπουλου, Σάββα Σιάτρα, Αντώνη Κυρίτση, Γιάννη Παπακώστα, Κώστας Τζίμα, Μάκης Κιάμου, Παγώνας Αθανασίου, Δημήτρη Υφαντή, κ.α, - τη χορωδία της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας, των πολυφωνικών σχημάτων «Κυράδες της Άνω Δερόπολης», “Χαονία” και εργαστήρι πολυφωνικού Π.Σ.Ε., και με μία πανδαισία Ηπειρώτικων χορευτικών ομίλων επί σκηνής, -με ένα μεγάλο σύνολο από εκπροσώπους όλων των τεχνών, των σπουδαίων ηθοποιών της (Γιώργος Αρμένης, Παντελής Παπαδόπουλος, Θεοδώρα Σιάρκου, Ρηνιώ Κυριαζή, Βασίλης Σιάφης, Γιώργος Νάκος, Τάσσος Νούσιας, Χρήστος Νίνης, Ρηνιώ Μπάλκου – Παπαδοπούλου, Λάμπρος Γραμματικός, Στέλιος Θεοδώρου, κ.α.) και με οδηγό την λογοτεχνική δημιουργία των σπουδαίων συγγραφέων της Ηπείρου (Κ. Κρυστάλλης, Χ. Χριστοβασίλης, Μ. Γκανάς, Τ. Πορφύρης, Γ. Χουλιαράς, Δ. Χατζής, Χ. Μηλιώνης, Δ. Τζιόβας, Σ. Δημητρίου, Β. Γκουρογιάννης κ.α.), αναδείχθηκε η υπέρλαμπρη Ηπειρώτικη δημιουργία, ο ζηλευτός υλικός και άυλος πολιτισμός της, στους αιώνες της ιστορίας της.







Ήταν όλοι τους εξαιρετικοί όσοι δούλεψαν για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης και τους είδαμε στο Ηρώδειο χθες, αλλά την καρδιά μας έκλεψαν οι «Κυράδες της Άνω Δερέπολης» που συμμετέχουν στο πολυφωνικό συγκρότημα «Χαονία» που τραγούδησαν το μοναδικό τραγούδι «Κλαίν’ οι πέτρες τα λιθάρια» πρεσβεύοντας την απαράμιλλη ομορφιά του Ηπειρώτικου Πολυφωνικού Τραγουδιού, την μονάκριβη κληρονομιά αλλά και την αδιαμεσολάβητη δύναμή του από όλους τους τόπους της πολυφωνίας, δώθε και κείθε από το σύνορο, από την "απέκει" Ήπειρο", τη βαθιά μες στην καρδιά μας.




Εφημερίδα  "Φιλελεύθερος", 05102018, σελ. 47.

ΑΘΗΝΑ, 05102018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου