Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

ΣΤΑ ΦΑΝΑΡΑΚΙΑ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ


Ήταν η πιο σημαδιακή ημέρα στην ιστορία της Τήνου, η 30η Ιανουαρίου 1824, όταν σε ένα χωράφι στις Πόλες της Τήνου, λίγο πιο πάνω από τη Χώρα και στο σημείο που είναι χτισμένη σήμερα η εκκλησία, βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας και το γεγονός αυτό έμελλε να αλλάξει για πάντα την ιστορία του νησιού.











Την επέτειο αυτή από τότε τιμούν κάθε χρονιά οι Τήνιοι με μια σειρά εκδηλώσεων οι οποίες περιλαμβάνουν λαμπρές τελετές της εκκλησίας, περιφορά της εικόνας αλλά και παρελάσεις των μαθητών και κλείνουν το απόγευμα της παραμονής της εορτής των Τριών Ιεραρχών με μια πάνδημη συγκέντρωση των Τηνίων και πορεία στους δρόμους της Χώρας κρατώντας φαναράκια για να τιμήσουν τους προγόνους τους που εκείνο το μεγάλο βράδυ με τα φαναράκια τους από κάθε σημείο της Τήνου να δουν την εικόνα. 

















Στις χθεσινές εκδηλώσεις στην Τήνο, οι οποίες διαρκώς απειλούνταν από τις καταιγίδες που έρχονταν και έφευγαν από το ταραγμένο πέλαγος, φανερή σε όλους ήταν και μια ανησυχία από μέρους της ιεραρχίας της εκκλησίας και κυρίως της πολυπληθούς και ποικίλης συνοδείας ασφαλείας του επισκόπου Σύρου, Τήνου, Μυκόνου κ. Δωροθέου τον οποίο μέρος των Τηνίων θεωρεί ως υπεύθυνο για δυσμενείς προς το Ίδρυμα της Παναγίας αλλαγές. Η κατάσταση εκτονώθηκε όταν ο επίσκοπος, φοβούμενος τον αποκλεισμό του στην Τήνο λόγω του απαγορευτικού των απόπλων, αναχώρησε χθες το μεσημέρι για τη Σύρο και έμειναν οι Τήνιοι να γιορτάσουν όπως ξέρουν τη μεγάλη γιορτή τους.

ΤΗΝΟΣ 31012015 


http://www.tinos360.gr

http://www.tinos.biz

http://www.vincenzo.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου