Σελίδες

Τρίτη 31 Μαΐου 2016

ΜΙΑ ΣΦΥΡΙΧΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ



Φιλοξένησε, αυθαιρέτως υποθέτω, το τσίγκινο προπέτασμα του ερειπίου στην οδό Λιοσίων κατά το παρελθόν πολλές φωνές, κραυγές και ψιθύρους της πόλης. Αφίσες ποικίλων πολιτικών αποχρώσεων για τις εκλογές, για κάθε είδους συναυλίες και παραστάσεις, για εκπτώσεις σε καταστήματα, άλλα μηνύματα που αφορούσαν πολλούς ή λίγους. Κάποια μέρα, όταν πέρασε η εποχή τους και κόντευαν να γίνουν τοίχος από τα πανωκολλήματα, όλα αυτά τα χαρτιά ξηλώθηκαν από κάποιο συνεργείο καθαριότητας. Τότε ήρθε ο καλλιτέχνης (SIVOMANA;) και κόλλησε στη γδαρμένη επιφάνεια ένα μαύρο φεγγαράκι (ή ήλιο αν προτιμάτε) που δυο χέρια του κλείνουν τα μάτια του, πιθανόν για να μη βλέπει τι γίνεται στον δρόμο που σβήνει σιγά – σιγά όπως όλη η πόλη. Η σφυρίχτρα που είναι κρεμασμένη στο παράμεσο δάκτυλο, είναι έτοιμη πιστεύω να σφυρίξει και τη λήξη… 

ΑΘΗΝΑ, 31052016

Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

ΧΑΜΕΝΟΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΣΤΗΝ ΑΝΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑ…


Καλησπέρα της πόλης που όσο ασχημαίνει, μοιάζει να μας αρέσει περισσότερο και ας λέμε και καμιά γκρίνια για τα ελληνικά των συμπατριωτών μας και τη νεα γλώσσα που ζυμώνεται πάνω και κάτω από την ρημαγμένη Αχαρνών. 

Είναι που είναι ολόκληρη η πόλη ένας απέραντος μαυροπίνακας με λογής - λογής γκράφιτι και άπειρες μουντζούρες, έρχεται και ο άνθρωπος που οχύρωσε το οικόπεδο με το ερείπιο σε ένα παράδρομο της Αχαρνών με ένα τείχος από σίτες και αποτελειώνει όποιον έχει την αυταπάτη ότι οι περισσότεροι σε αυτόν τον τόπο γνωρίζουμε στοιχειωδώς και γράφουμε ορθώς την ελληνικήν. Και μη πάει ο νους σας ότι στην περιοχή που αναφέρομαι σχολιάζω την επικράτηση των ασιατικών γλωσσών, πράγμα που φαίνεται και από τις πινακίδες των καταστημάτων αλλά να, οι τελευταίοι συμπατριώτες που επιμένουν να ζουν εκεί, ούτε το Δημοτικό σχολείο δεν έχουν βγάλει και επομένως, τι μας κόφτει που ο ιδιώτης έγινε ΗΔΗΟΤΗΣ;

ΑΘΗΝΑ, 30052016

Τρίτη 24 Μαΐου 2016

Ο ΠΟΙΗΤΗΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΜΙΑ ΜΑΔΗΜΕΝΗ ΤΖΑΚΑΡΑΝΤΑ



KERK STR. OOST. PRETORIA, TRANSVAAL

Οι τζακαράντες παίζοντας καστανιέτες και χορεύοντας
ρίχναν γύρω στα πόδια τους ένα μενεξεδένιο χιόνι.
Αδιάφορα όλα τ’ άλλα, κι αυτό
το Βένουσμπεργκ της γραφειοκρατίας με τους διπλούς
του πύργους και τα διπλά του επίχρυσα ρολόγια
ναρκωμένο βαθιά σαν ιπποπόταμος μες στο γαλάζιο.
Και τρέχαν τ’ αυτοκίνητα δείχνοντας
γυαλιστερές πλάτες όπως τα δελφίνια.
Στο τέλος του δρόμου μας περίμενε
δρασκελώντας αργόσχολα μες στο κλουβί του
ο ασημένιος φασιανός της Κίνας
ο Ευπλόκαμος Νυχθήμερος, όπως τον λένε.

Και να σκεφτείς πως ξεκινήσαμε αποχαιρετώντας
με την καρδιά γεμάτη σκάγια
τον Ονοκρόταλο τον Πελεκάνο – αυτόν
που είχε ένα ύφος τσαλαπατημένου πρωθυπουργού
στο ζωολογικό κήπο του Καίρου.

                                                              Οχτώβρης  ’41 


Περνάω τακτικά από την οδό Σέκερη να βλέπω και να χαιρετώ την προτομή του Γιώργου Σεφέρη. Πάντα μετά από αυτή την μικρή επίσκεψη γέμιζε το μυαλό μου ιδέες αλλά σήμερα, με μια παγωμάρα ήταν γεμάτος ο δρόμος και από παντού ένιωθα να με κοιτούσαν, μάτια γυάλινα από σκιές και το βάδισμά μου να καταγράφουν από παντού 
κάμερες κρυμμένες.

ΑΘΗΝΑ, 24052016

Κυριακή 22 Μαΐου 2016

ΤΟ ΖΕΥΓΑΡΩΜΑ ΔΥΟ ΑΚΡΙΔΩΝ ΣΤΟΝ ΑΓΚΑΘΟΤΟΠΟ



Σίγουρα υπήρχαν και άλλα μέρη που θα μπορούσαν να απολαύσουν το ζευγάρωμά τους οι δυο ακρίδες αλλά τούτες προτίμησαν να το κάνουν ανάμεσα στα αγκάθια του κάκτου. Πιθανόν να μην ξέρουν τι είναι ή να τα αψηφούν γιατί το δέρμα τους μοιάζει σαν ελαφρά πανοπλία που τις καλύπτει. Ενδεχομένως πάλι, γνωρίζουν ότι τα αγκάθια είναι σύμμαχός τους και τις προστατεύουν από τίποτα πουλιά ή σαύρες που δεν καταλαβαίνουν από τέτοιες τρυφερότητες και θα είναι τυχερά που θα βγάλουν με ένα τσίμπημα δυο ακρίδες στο στόμα. Κανείς δεν ξέρει και ούτε πρόκειται να μάθει γιατί αυτές οι ακρίδες ζευγαρώνουν μέσα στα αγκάθια αλλά η περίπτωσή τους μπορεί να οδηγήσει σε σκέψεις του τύπου: τίποτα δεν είναι ικανό να μας εμποδίσει αλλά καλού – κακού ξεκρεμάμε και έχουμε πρόχειρη την πανοπλία γιατί κανείς δεν ξέρει τι μας περιμένει…     

ΑΘΗΝΑ, 22062016

Σάββατο 21 Μαΐου 2016

ΕΝΑΣ ΜΑΗΣ ΠΟΥ ΒΡΕΧΕΙ ΣΑΝ ΝΟΕΜΒΡΗΣ…



Από προχθές το βράδυ ξεκίνησε η βροχή κατά διαστήματα και χθες ολόκληρη την ημέρα έβρεχε με την επιμονή που έχει ο Νοέμβρης. Μούσκεψε όλος ο τόπος, χόρτασε η γη και τα σπαρτά μάζεψαν τόσο νερό που τα φύλλα τους φούσκωσαν σαν βατράχια. Οι άνθρωποι επιστράτευσαν ομπρέλες και αδιάβροχα και κλείστηκαν στα σπίτια. Στα Τρίκαλα το απόγευμα με την Έλενα συζητούσαμε ωραία πράγματα και βλέπαμε τις σταγόνες να πέφτουν χωρίς αλεξίπτωτο στο σώμα του αργού Ληθαίου ενώ στην Καρδίτσα, μόνη ασκεπής και χωρίς ομπρέλα είχε μείνει η χάλκινη αγρότισσα μπροστά στο πάρκο του Παυσίλυπου. Με τον Αντώνη  περάσαμε τη νύχτα μουλιάζοντας την ψυχή μας με τσίπουρα στο μαγαζί των αδελφών Ζάχου και οι αφηγήσεις του Νίκου για το βίο του πατέρα του Θωμά κόντεψαν να μας ξημερώσουν σε ένα Μάη στα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια…

ΚΑΡΔΙΤΣΑ, 21052016

Σάββατο 14 Μαΐου 2016

ΕΝΑ ΞΕΧΑΣΜΕΝΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΚΑΤΟΡΘΩΜΑ ΤΟ 1900



Μια ξεχασμένη σελίδα του Πολεμικού Ναυτικού μας, τον διάπλου πριν από 116 χρόνια του Ατλαντικού Ωκεανού με προορισμό λιμάνια του Νέου Κόσμου και κυρίως των ΗΠΑ μας θύμισαν προχθές οι διοργανωτές της παρουσίασης, στην αίθουσα τελετών της Λέσχης Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων στην πλατεία Ρηγγίλης, του βιβλίου «1900 – Οι περιπέτειες του Παύλου Κουντουριώτη στον πρώτο υπερατλαντικό πλου με το εύδρομο ΝΑΥΑΡΧΟΣ ΜΙΑΟΥΛΗΣ», έκδοση του Πλωτού Ναυτικού Μουσείου Θ/Κ «Αβέρωφ».  






Το εξαιρετικό βιβλίο έγραψαν ο πλωτάρχης του Π.Ν. Παναγιώτης  Τριπόντικας και ο Στέφανος Μίλεσης και για το οποίο μίλησαν ο αναπληρωτής καθηγητής του Παντείου Γεράσιμος Καραμπελιάς, ο αντιναύαρχος ε.α. Κωνσταντίνος Καταγάς, ο διευθυντής της εφημερίδας ΕΣΤΙΑ και πρόεδρος του Συλλόγου των Αθηναίων Ελευθέριος Σκιαδάς και ο πλοίαρχος Αριστείδης Διαμαντής. Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος – συγγραφέας Παναγιώτης Ριζόπουλος ενώ αποσπάσματα διάβασε η δικηγόρος – συγγραφέας Χρυσαυγή Ατσιδάκου. Ιδιαίτερη ήταν και η παρουσία της μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού η οποία υποδέχονταν τον κόσμο με μουσικές και στο τέλος παιάνισε τον Εθνικό Ύμνο.







Την παρουσίαση διοργάνωσαν ο κυβερνήτης της περιφέρειας AHEPA Ελλάς, Γεώργιος Πλοκαμάκης με την οργανωτική συνδρομή του τμήματος HJ 17 Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης και τίμησαν με την παρουσία τους ο Ύπατος Πρόεδρος της AHEPA John Galanis και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, αντιναύαρχος Γεώργιος Γιακουμάκης καθώς και πολλά μέλη της ΑHEPA από διάφορες περιφέρειες, δήμαρχοι από τις περιοχές που κατάγονταν τα μέλη του πληρώματος του «Μιαούλης», εκπρόσωποι από φορείς και οργανισμούς καθώς και πολλοί αξιωματικοί. Ιδιαίτερη στιγμή ήταν η απονομή τιμητικών διπλωμάτων σε απογόνους μελών του πληρώματος του πλοίου καθώς και η ομιλία του τελευταίου από τους επιζώντες του θρυλικού αντιτορπιλικού «Ανδρίας».

ΑΘΗΝΑ, 14052016


Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

OI ΤΖΑΚΑΡΑΝΤΕΣ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΠΑΤΟ ΤΟΥ ΖΑΠΠΕΙΟΥ

Καλή εβδομάδα να έχουμε όλοι και όσοι αγαπούν την πόλη, ας την περπατήσουν αυτές τις ημέρες ψάχνοντας να δουν και να μυρίσουν τις υπέροχες ανθισμένες τζακαράντες. Στον Ακτήμονα θα βρείτε επίσης μια σειρά από παλιότερα κείμενα τα οποία και φανερώνουν πόσο αγαπώ αυτά τα διαφορετικά δέντρα της Αθήνας… 

Είναι από τους ωραιότερους περιπάτους στην Αθήνα κάτω από τη δεντροστοιχία που οδηγεί από τη Βασιλίσσης Αμαλίας στην είσοδο του Ζαππείου και αποτελείται από μεγάλα δέντρα, λεγόμενα τζακαράντες και τα οποία προέρχονται από τη Νότια Αφρική. Αυτά στον τόπο μας ανθίζουν περί τα μέσα Μαίου και δημιουργούν στον ουρανό της πόλης ένα μωβ σύννεφο που ευωδιάζει και πλημμυρίζουν το έδαφος με «ένα μενεξεδένιο χιόνι» ‘όπως γράφει ο Γιώργος Σεφέρης στο «Ημερολόγιο Καταστρώματος Β’ - KERK STR. OOST, PRETORIA, TRANSVAAL, ένα σπάνιο ποίημα...  

ΑΘΗΝΑ, 09052016

ΟΙ ΚΛΟΥΒΕΣ ΣΕ ΛΟΞΗ ΦΑΛΑΓΓΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ…

Δεν ξέρω τι γίνεται τώρα μέσα στη Βουλή με την ψηφοφορία, δεν περιμένω και εκπλήξεις. Γι’ αυτό και περιορίζομαι σε όσα μου έκαναν εντύπωση το μεσημέρι έξω από το κτίριο και θαρρώ πως ήταν απ’ αυτά που η σημερινή κυβέρνηση στηλίτευε όταν ήταν απ’ έξω, στους δρόμους. Τώρα που είναι μέσα, τα ξέχασαν…


Υπήρξαν άλλες φοβερές στιγμές στα τελευταία χρόνια στους δρόμους και τις πλατείες και η οχύρωση της Βουλής με κλούβες περιορίζονταν σε μια ευθεία γραμμή στη Βασιλίσσης Σοφίας, στη γωνία με την Ακαδημίας. Φαίνεται όμως πως στη δεύτερη φορά συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, το παλαιό σύστημα οχύρωσης κρίθηκε ανεπαρκές και η ευθεία έγινε εξελίχθηκε σε καμπύλη και με τρόπο ώστε να καλύπτεται και η είσοδος – έξοδος των βουλευτών από το κτίριο. Το γεγονός με το κλείδωμα το Εθνικού Κήπου ασφαλώς και θεωρούνται πρωτοφανή και βεβαίως δείχνουν πόσο ανασφαλείς είναι πλέον οι κυβερνητικοί εταίροι και φοβούνται και τον ίσκιο τους…  

ΑΘΗΝΑ, 09052016

Κυριακή 8 Μαΐου 2016

ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΗΚΩΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΝΑΠΕ ΟΡΙΣΤΙΚΑ…

Αγωνιστικούς χαιρετισμούς στο κίνημα "Πετάξτε τον καναπέ από το σπίτι" και δεν θα σας πει κανένας τίποτα για το που ήσασταν την κρίσιμη στιγμή που άλλοι αποφάσιζαν για σένα....

Είπαμε να αφήσουμε τους καναπέδες σήμερα, αλλά κάποιοι το παράκαναν. Τους άφησαν στο δρόμο κυριολεκτικά να ησυχάσουν μια για πάντα και να μην ακούνε και γκρίνιες από τους «μάχιμους» συμπολίτες μας. (Στην Ιπποκράτους σήμερα το απόγευμα η σκηνή). 

ΑΘΗΝΑ, 08052016

ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΠΑΤΟΥΝ..

Τους αγωνιστικούς μου χαιρετισμούς σε όσες κι όσους έδωσαν το παρόν τους στο Σύνταγμα απόψε και τους διαβεβαιώνω πως νοερά κι εγώ είμαι δίπλα τους. 

Δεν μπορούσα να το φανταστώ. Τόσο φοβισμένοι άνθρωποι, όσο οι συγκυβερνώντες ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ και ΑΝΕΛ θα φοβόντουσαν και τον ίσκιο τους αυτές τις ημέρες και θα έκλειναν και τον Εθνικό Κήπο και πήγα να δω την πόρτα κλειδωμένη να το πιστέψω. Και είδα κι ένα περιστέρι να κάθεται στο κάγκελο και όπως είχα το φως απέναντί μου και από τη στάση του μου φάνηκε σαν κοράκι και ο νους μου πήγε αλλού, σε σκηνές από το βίο του Λούκυ Λούκ στην άγρια Δύση…   

ΑΘΗΝΑ, 08052016

Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

ΟΤΑΝ ΚΛΑΙΕΙ ΚΑΙ ΓΕΛΑΕΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗ ΜΙΚΡΗ ΠΑΤΡΙΔΑ




Δεν είναι δα και σπάνιο φαινόμενο οι βροχές και τις καταιγίδες τον Μάιο αλλά αυτό που συμβαίνει φέτος και εκδηλώθηκε έντονα το Πάσχα και συνέχισε την Πρωτομαγιά και όλη την εβδομάδα της Διακαινησίμου και μάλιστα συνοδεύεται με πολύ κρύο, είναι κάπως τραβηγμένο. Το γεγονός επισημαίνουν οι ειδήσεις και σχολιάζουν τα μετεωρολογικά δελτία εστιάζοντας στην έξοδο και την επιστροφή των εκδρομέων του Πάσχα αλλά ελάχιστα δίνουν προσοχή στις παράμετρες συνέπειες στην ζωή της υπαίθρου και δη των ορεινών περιοχών που έζησαν μια ασυνήθιστα θερμή άνοιξη κατά τον Μάρτιο και Απρίλιο και όλα τα κλαριά και τα πλάσματα του κόσμου ξεγελάστηκαν και φούντωσαν.





Ένας παρατηρητικός άνθρωπος θα μπορούσε να πει χωρίς να κάνει λάθος, ότι οι ασχολίες των ανθρώπων με τους κήπους και τα χωράφια έγιναν κατά 15 ημέρες νωρίτερα και τούτο αποδεικνύει πως η ανθοφορία έχει τελειώσει ακόμη και στα μεγάλα υψόμετρα και στα στεφάνια της Πρωτομαγιάς, όσοι έκαναν, έβαλαν λουλούδια του κήπου. Όσο για κήπια, το τσουχτερό κρύο βρήκε στην πρώτη και ιδιαίτερα ευαίσθητη ανάπτυξη όλα τα είδη και δεν αποκλείεται να τα κάψει οπότε όσοι έχουν δυνάμεις θα αρχίσουν πάλι από την αρχή το φύτεμα και αναλόγως, η παραγωγή θα καθυστερήσει κάνα – δυο εβδομάδες.






Το πρόβλημα θα ήταν ιδιαίτερα έντονο πριν από δυο τρεις δεκαετίες όταν όλων των κατοίκων της υπαίθρου η επιβίωση εξαρτιόνταν από τη δική τους παραγωγή στα κήπια και στα χωράφια καθώς και από τα κοπάδια, τα οποία επηρεάζονται από την διαρκή βλάστηση των χορταριών. Τέτοιο πράγμα όμως σήμερα δεν συμβαίνει γιατί όπως παρατήρησα και στη μικρή πατρίδα αλλά και σε άλλα χωριά που πέρασα πηγαίνοντας στην Ευρυτανία, οι καλλιέργειες έχουν μειωθεί τραγικά και τούτο δεν σημαίνει παρά την απόσυρση, εκούσια ή ακούσια και των τελευταίων καλλιεργητών που ζωντάνευαν με τον τρόπο τους τον Τόπο. 





Έτσι, η έξαρση και η βελτίωση των καιρικών φαινομένων αφορά τελικά την κίνηση των ταξιδιωτών του Πάσχα και μόνο. Από εκεί και πέρα όλα τα άλλα είναι μάλλον περιττά…








ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΨΗ, 04052016

ΕΚΛΕΚΤΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΕΣΑ ΠΑΤΡΙΔΑ


Στο βουνό μας ακολούθησε ο μικρός μαθητής της Β' Γυμνασίου Αποστόλης Β. Παπαδιάς και έμεινε ενθουσιαμένος. Είδε τόσα πράγματα που όχι μόνο το σχολείο δεν φροντίζει να μαθαίνει πλέον τα παιδιά, αλλά ούτε στα φυλλάδια των σχετικών μη κυβερνητικών οργανώσεων που έχουν αναλάβει να "ευαισθητοποιήσουν" τα παιδιά για το περιβάλλον δεν περιέχονται. Μέχρι ένα αγριόγατο είδαμε προχθές στο Κεδριώτικο ρέμα!

Η αρθρογραφία των "Μικρών Πατρίδων" βεβαίως και ξεκίνησε εδώ και πολλά χρόνια από τις σελίδες της "Ελευθεροτυπίας" αλλά τώρα βρήκε τη θέση της στα περιοδικά του "Πήγασου", δηλαδή στο "Έθνος" (EXPLORE NATURE, Σκάφος - Φουσκωτό, Έθνος - Κυνήγι, στα Ταξίδια της κυριακάτικης έκδοσης του 'Εθνους" καθώς και σε πολλές εφημερίδες και περιοδικά της περιφέρειας. Σιγά - σιγά πιστεύω πως θα αναπτυχθεί και στο δίκτυο, ώστε να πάψουν οι δυσκολίες που επιφέρει ο βιοπορισμός και τα περιθώρια που βάζει πάντα το "μέσο" και είναι συνήθως τεχνικά, όπως ο συγκεκριμένος χώρος της σελίδας, ο αριθμός αυτών, ο χρόνος δημοσίευσης κλπ. Πέρα απ' αυτό όμως με αυτά τα "περιθώρια" χάνονται κάποιες λεπτομέρειες σχετικά με τους ανθρώπους και άνοιξα αυτή τη "στήλη" με σκοπό να τους γνωρίσετε κι εσείς. Πρόκειται για μοναδικές προσωπικότητες που ζουν, εργάζονται και ζωντανεύουν ακόμα στη Μέσα Πατρίδα... (Φωτογραφίες Δημήτρης Παπαδιάς).
Καλά, είδαμε τα απελευθερωμένα αλογομούλαρα στο Παλιοκάτουνο, αλλά πως θα βάζαμε υπογραφή σε ένα κείμενο αν δεν ξέραμε για κάποια τουλάχιστον ποιό ήταν το αφεντικό τους κάποτε. Ο Κώστας Μπίστας μας είπε ένα σωρό πράγματα γι' αυτά στην αυλή του Αι - Γιάννη. 
Όποιος βρεθεί στα Κέδρα μη ξεχάσει να περάσει από το καφενείο - ταβέρνα της Σταυρούλας Καραγιάννη, απέναντι από την εκκλησία. Για μας είχε φρέσκο τυρί και τσίπουρο για σας όμως μπορεί να φτιάξει εκτός από υπέροχες νοστιμιές με ντόπια προϊόντα και πλαστό όπως οι γιαγιάδες μας.

Θα ρωτήσετε τι χρειάζεται αυτό το πρόχειρο γεφυράκι στο Κεδριώτικο ρέμα μέσα στο καταχείμωνο. Ο Πάνος Μάνταλος το έφτιαξε για να πηγαίνει στη μοντέρνα καλύβα, όταν δεν μπορεί να ανέβει το αγροτικό και να ταίζει ένα σκυλί που έχει αφήσει εκεί πάνω να μαθαίνει τον τόπο...

ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ, 04052009


Είπαμε δημοσιογραφία και πρέπει να φαίνεται τουλάχιστον το παραδοσιακό μπλοκάκι .Έτσι κάτσαμε προχθές με τον Δημήτρη Μήτρο στον Πλατανιά και μιλήσαμε για μια ώρα περίπου για το κλάδεμα των ελάτων και τη διατροφή των κατσικιών με αυτά.