Σελίδες

Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΘΕΛΕΙ ΤΡΟΠΟ…

 


Δυο χρόνια σχεδόν διαμονής στο χωριό λόγω καραντίνας και άλλων υποχρεώσεων, ήταν αρκετά να αγριέψω και τούτο δεν έδειχναν μόνο τα γένια, αλλά και η μέσα διάθεση που προκάλεσε η μακρόχρονη διαβίωση σε έναν τόπο που αξίζει να τον αγαπάμε μόνο όταν ήμαστε μακριά και ακόμη καλύτερα αν τον έχουμε στην καρδιά μας όπως στα παιδικά χρόνια…


Με λίγα λόγια, η περίοδος της διαμονής στην μικρή πατρίδα τέλειωσε και η επανεγκατάσταση στην Αθήνα για αρκετά χρόνια είναι από σήμερα γεγονός. Μια κίνηση που δεν μοιάζει με την πρώτη φορά, πριν από 41 χρόνια, αλλά έχει την εμπειρία μιας ολόκληρης εποχής και κυρίως την πρόκληση της σύγκρισης τεσσάρων δεκαετιών μετά από δύο χρόνια περιοριστικών μέτρων λόγω της επιδημίας, μιας πόλης που αν μη τι άλλο χρόνια την γνώρισα απ’ όλες τις πλευρές της, την έζησα με όλους τους τρόπους, την αγάπησα για όλα όσα είναι, καλά και άσχημα. Τώρα καλούμαι να την γνωρίσω πάλι από την αρχή δίνοντας πια μεγαλύτερη προσοχή στα σημάδια  που της άφησαν τα δυο τελευταία χρόνια. Σε κάνα δυο αναγνωριστικές επισκέψεις τον τελευταίο καιρό στην Αθήνα είδα τις τρομερές αλλαγές που έγιναν και κατάλαβα πως έρχονται ακόμη περισσότερες και αυτό είναι που με προκαλεί να αρχίσω πάλι να βρίσκομαι συνέχεια στους δρόμους και ότι βλέπω να τα διαβάζουμε είτε στην ιστοσελίδα του Ακτήμονα (actimon γράφω μόνο γιατί το fb την έχει μπλοκάρει γιατί δεν θέλει να χάνει έσοδα) ή σε κάποια άλλη, όπως τη NEXTDEAL που φιλοξενεί διάφορα δημοσιεύματά μου. Θα σας κρατήσω ενήμερους για όποια εξέλιξη υπάρχει καθώς αυτό με ενδιαφέρει και επαγγελματικά.

 





Επειδή έτσι αγριεμένος που ήμουν από τόσο καιρό στο ύπαιθρο δεν θα ένιωθα και τόσο καλά να κινούμαι στην πόλη με γένια και μουστάκια ώριμου αγρότη, πέρασα χθες από το κουρείο Gentlemen Barbershop (Ακαδημίας 76, απέναντι από την εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής) στου οποίου τον κατάλογο των πελατών κοντεύω να είμαι από τους πρεσβύτερους να με συμμαζέψουν τουλάχιστον εξωτερικά. Δεν ξέρω αν το έκαναν επίτηδες ή έτυχε αλλά είχα την τύχη και την χαρά να ασχοληθεί μαζί μου όλο το προσωπικό του καταστήματος. 

Κώστα, Πόπη, Στάθη, Νίκο και Διονύση σας ευχαριστώ όλους…

ΑΘΗΝΑ, 30112021

Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021

ΟΤΑΝ ΕΝΑΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΙΔΗΣΗ

 


Με συστήνει ως τον προσωπικό του φωτογράφο και ομολογώ, δεν με χαλάει καθόλου γιατί εκτός του ότι μου επιτρέπει να έχω εγώ την πρωτοβουλία που και πότε θα πατήσω το κλικ, με τις φωτογραφίς που τραβάω θα περάσω μαζί του στην αθανασία. Στην αθανασία των λίγων και των εκλεκτών που κυκλοφορούμε ακόμη στο κέντρο της πόλης έχοντας πάντα τη διάθεση να γνωρίσουμε καινούργια πράγματα και φυσικά να τα συγκρίνουμε με όσα έχουμε ζήσει. Να αναφερθούμε σε πρόσωπα και καταστάσεις που είδαμε και ζήσαμε τα τελευταία σαράντα χρόνια, να μιλήσουμε για εμβληματικές μορφές της πόλης, να κάτσουμε σε ένα τραπέζι με φίλους και να κουβεντιάσουμε για τις ειδήσεις που τρέχουν γύρω μας.

Κι ακόμα, όταν  δεν έχει είδηση –τελευταία και χωρίς να φταίει ο κορωνοϊός η πόλη κοιμάται σαν να είναι ναρκωμένη- να την δημιουργήσουμε. Έτσι κάναμε είδηση και τον εμβολιασμό του, στο μνημείο της πόλης που λέγεται Οφθαλμιατρείο και κακώς δεν αναφέρεται, μαζί με τον ναό του Αγίου Διονυσίου των Καθολικών ως πενταλογία της Πανεπιστημίου και περιορίζεται ως «Τριλογία» των νεοκλασσικών ιδρυμάτων.

Σαν τον Παπαδιαμάντη στη Δεξαμενή, ο Βασίλης έζησε το τέτερτο της αναμονής μετά τον εμβολιασμό κοιτάζοντας μέσα του. Στον προθάλαμο με την ανενεργή κρήνη...

Χάρη του εμβολιασμού λοιπόν, σε μια κρίσιμη στιγμή για την επιδημία που ο διχασμός εκφράζεται δυναμικά, ο Βασίλης με την προσωπική εμπειρία της νόσου, έδωσε το παράδειγμα για να πειστούν και όσοι αποφεύγουν να κάτσουν στην καρέκλα του εμβολιαστικού κέντρου. Τύχη αγαθή γι’ αυτόν (τον αγαπάνε ακόμη και οι αλγόριθμοι του Υπουργείου Υγείας) τον έστειλαν να εμβολιαστεί στο Οφθαλμιατρείο και η επιβλητικότητα του χώρου με τις μαρμάρινες στήλες των ευεργετών, των δωρητών καθώς και των πινάκων ορισμένων που συνέβαλλαν στην ίδρυση και την λειτουργία εκτός του ότι κάνουν μοναδική την εμπειρία μας επιτρέπει να την χαρακτηρίσουμε και σημαδιακή.

Καλή του ανοσία…

ΑΘΗΝΑ - ΚΟΛΩΝΟΣ, 27112021

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021

Η ΑΜΟΡΓΟΣ ΕΜΠΝΕΕΙ ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ

 

Γνωριμία με τα Θολάρια για τους συνέδρους.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν το 18ο  Συνέδριο Τουρισμού και Πολιτισμού YPERIA 2021 και το 12ο  Amorgos Tourism Film Festival

Ο Δήμαρχος Αμοργού Λευτέρης Καραίσκος, η Ειρήνη Γιαννακοπούλου και η  Κλέλια Χαρίση-εκπρόσωπος της UNESCO και της International Action Art. 

Ασφαλώς και το καλοκαίρι είναι η περίοδος που την Αμοργό θέλει να γνωρίσει και απολαύσει ο περισσότερος κόσμος αλλά από την άλλη, έναν μεγάλο επίσης αριθμό ανθρώπων δεν τον νοιάζει η εποχή· αρκεί να βρίσκεται εκεί, να περπατάει και να αναπνέει τον αέρα αυτού του μοναδικού νησιού των Κυκλάδων και ολόκληρου του Αιγαίου.

 

Η Ελένη Κουντουρούπη και ο Αλεξάντερ Κάμμελ

Χάρη αυτού και φυσικά της φήμης που απόκτησε η Αμοργός σαν ένα μοναδικό νησί  τα τελευταία  χρόνια, το Διεθνές Συνέδριο Τουρισμού και Πολιτισμού ΥΠΕΡΙΑ που ξεκίνησε το 2003 έχει μεταφέρει τις εργασίες του στις αρχές του Νοεμβρίου. Παράλληλα με την ΥΠΕΡΙΑ γίνεται και το Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών Αμοργού που διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Αμοργού, τον Δήμο Αμοργού και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, διανύει ήδη το 12ο έτος του και η διεθνής απήχησή του προσελκύει όλο και περισσότερες συμμετοχές. Αποτέλεσμα της γόνιμης αυτής πρωτοβουλίας της κυρίας Ειρήνης Γιαννακοπούλου (Aegialis Hotel & Spa) και των συνεργατών ήταν η Αμοργός να εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε ένα σημαντικό κέντρο όπου οι δημιουργοί συναντιούνται, ανταλλάσουν ιδέες, ανοίγουν καινούργιους δρόμους και  φυσικά διαγωνίζονται.

 

Η Ελένη Κουντουρούπη και η πρέσβειρα της Αργεντινής-Maria Lucia Dougherty de Sanchez

Το 18ο Διεθνές Συνέδριο Τουρισμού & Πολιτισμού ΥΠΕΡΙΑ 2021 και το 12ο Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών Αμοργού (4 – 9 Νοεμβρίου) ολοκληρώθηκαν για άλλη μια χρονιά με μεγάλη επιτυχία  με 45 συμμετέχοντες από 15 χώρες. Ιδιαίτερες δε ήταν οι συμμετοχές της πρέσβειρας της Αργεντινής-Maria Lucia Dougherty de Sanchez και της Κλέλια Χαρίση-εκπρόσωπο της UNESCO και της International Action Art. Η ομάδα του ΥΠΕΡΙΑ και του Φεστιβάλ ξενάγησε τους καλεσμένους της στα μυστικά και αυθεντικά σημεία του νησιού, δίνοντάς τους την ευκαιρία να ανακαλύψουν την ομορφιά των τοπίων, τις γεύσεις της πλούσιας γαστρονομίας και την ευγένεια και τη φιλοξενία των κατοίκων της Αμοργού. Οι δραστηριότητες έκλεισαν με τις απονομές βραβείων του 12ου Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών Αμοργού και την ταινία «Vilnius, Amazing wherever you think it is» απο “Wide Wings”, στην πρώτη θέση, κερδίζοντας το Grand Prix - τη καλύτερη ταινία του Φεστιβάλ. Η διεθνής κριτική επιτροπή αποφάσισε επίσης να βραβεύσει ταινίες από 17 ακόμη χώρες σε δέκα διαγωνιστικές κατηγορίες. Η Ελλάδα και η Ισπανία ήταν οι χώρες με τους περισσότερους νικητές και ακολουθούν η Αυστρία, η Πορτογαλία, η Ιαπωνία και η Ιταλία.

Επίσκεψη των συνέδρων στην Αρκεσίνη


 Το 12ο Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών Αμοργού έλαβε περισσότερες από 140 εγγραφές ταινιών από 37 χώρες, γεγονός που αντανακλά τον ανταγωνιστικό και διεθνή χαρακτήρα του. Παράλληλα πραγματοποιήθηκε Ακαδημία Κινηματογράφου καθημερινά από επαγγελματίες στον χώρο του Ελληνικού Κινηματογράφου όπως, οι Κώστας Σκύφτας, Ανδρέας Λαμπρόπουλος, Κώστας Καρύδας και Αρίσταρχος Παπαδανιήλ, οι οποίοι δίδαξαν μαθητές από διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Στις προβολές ταινιών, η είσοδος στο κοινό ήταν ελεύθερη για παρακολούθηση, καθώς και για τις ομιλίες με θεματολογία την Γαστρονομία, την υγεία, το Περιβάλλον, την Κινηματογραφική σκηνή και το Marketing.

Στο Αmvrosia Restaurant στο Aegialis Hotel & Spa

Μερικές από τις ομιλίες ήταν: 

- «Τουρισμός και COVID 19 σε τροχιά σύγκρουσης», Κώστας Μαργαρίτης Δημοσιογράφος

- «Καταπολέμηση της ρύπανσης της θάλασσας, Μεγάλο στοίχημα-Στόχος», Σταμάτης Γρίσπος - Πρόεδρος του Πολιτιστικού και Περιβαλλοντικού Συλλόγου Θολαρίων «Αρχαία Βίγλα»

-«Η Αμοργός μου, ένα ταξίδι στη γαστρονομία και τον πολιτισμό», Ρένα Βεκρή - Συγγραφέας

-«Κινηματογραφικές Επιτροπές, Παραγωγή Κινηματογράφου και Τουριστική Ανάπτυξη», Γιάννης Κουτσομύτης - δημοσιογράφος και παραγωγός.

-«Πώς μπορεί ο τουρισμός να αναπτυχθεί μέσω των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης;» Chris Torres - Ιδρυτής & Διευθυντής - The Tourism Marketing

-«Το μάρκετινγκ ταξιδιωτικών βίντεο θα σώσει την τουριστική βιομηχανία» - Santi Valldeperez - κινηματογραφιστής, ειδικός στο τουριστικό μάρκετινγκ και διευθυντής του Terres Travel Festival.

 Οι προβολές ταινιών, οι ομιλίες και η Απονομή Βραβείων στο κόκκινο χαλί πραγματοποιήθηκαν στην αίθουσα συνεδριάσεων ANATOLIA του ξενοδοχείου Aegialis Hotel & Spa , στο νησί της Αμοργού.

 

Αμοργιανό γλέντι στην ταβέρνα "Θαλασσινό Όνειρο"

Σχετικά με το Φεστιβάλ

Το Διεθνές Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών Αμοργού είναι μια ετήσια τετραήμερη εκδήλωση, που διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Αμοργού, τον Δήμο Αμοργού και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Ξεκίνησε το 2010 κατά τη διάρκεια του 8ου Διεθνούς Συνεδρίου Πολιτισμού και Τουρισμού ΥΠΕΡΙΑ και κύριος σκοπός του Φεστιβάλ είναι η δημιουργία μιας διεθνούς πλατφόρμας για την ενίσχυση του παγκόσμιου τουρισμού μέσω οπτικοακουστικών μέσων και την επιβράβευση των καλύτερων τουριστικών ταινιών και ταξιδιωτικών βίντεο στον κόσμο. Το Φεστιβάλ σημειώνεται είναι μέλος της Διεθνούς Επιτροπής Φεστιβάλ Ταινιών Τουρισμού – CIFFT, με έδρα την Βιέννη.

 E-mail: info@amorgosfilmfestival.com Tηλ. +30 6936608678 www.amorgosfilmfestival.com


ΑΘΗΝΑ, 24112021

 

 

Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021

ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΝΑ ΣΒΗΝΟΥΝ ΠΕΝΤΕ ΧΩΡΙΑ!

 


105 άτομα μόνιμους κατοίκους, αμφιβάλλω αν έχουν όλα μαζί τα 5 χωριά μας (Μεγάλη Κάψη, Μεσαία Κάψη, Μερκάδα, Μαυρίλο και Νεοχώρι) στις ανατολικές πλαγιές του Τυμφρηστού ή Βελούχι, από την πλευρά της Φθιώτιδας. Τόσοι κατέληξαν σήμερα από την επιδημία και τούτο σημαίνει πως από τον χάρτη των μικρών πατρίδων έσβησαν πέντε χωριά και φυσικά, δεν περιμένουν τους παραθεριστές να τα ζωντανέψουν πάλι. Αυτοί ήρθαν, πέρασαν καλά λίγες ημέρες και έφυγαν αφήνοντας τα σκουπίδια τους στα ρέματα και τα σκυλιά και τα γατιά να μάθουν να… κυνηγάνε μέσα στο χιόνι για να ζήσουν. Α, και δεν κατάφεραν να πείσουν κάτι πονηρά κ’νάβια να κάνουν το εμβόλιο για τον covid – 19 κι έτσι αν δεν απομονωθούν αυτοί αποτελούν κίνδυνο για όλους μας.

ΥΓ. Στη φωτογραφία, κοράκια σε τοπίο με ομίχλη που περιμένουν πότε θα ρίξουν τροφή στα αδέσποτα σκυλιά που  στείρωσε ο Δήμος να εφορμήσουν να φάνε γιατί δεν βρίσκουν τίποτα να φάνε στα χωράφια και στο λόγγο…

ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΨΗ, 22112021

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021

ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΉ ΔΟΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΝΑ

 


Σε άλλες εποχές, τούτες τις μέρες οι προτεραιότητες που θα είχε η μάνα θα ήταν το συμμάζεμα του νοικοκυριού ενόψει του χειμώνα που πάντα στο χωριό μας ήταν δύσκολος. Τα τελευταία όμως χρόνια έχοντας απαλλαγεί απ’ όλες αυτές τις έννοιες έχει περιορίσει τη ζωή της στο σπίτι και στην αυλή της και φυσικά προσέχει γιατί στην ηλικία της τα ζητήματα της υγείας δεν αντιμετωπίζονται εύκολα. Έτσι το θεώρησε ευθύνη να κάνει το πρώτο και το δεύτερο εμβόλιο και σήμερα, ήρθε η ημέρα να κάνει και την λεγόμενη… αναμνηστική δόση.

Έτσι την πήγαμε μαζί με το γείτονα και φίλο Γιάννη Τσιρώνη στον Άγιο Γεώργιο όπου το μεσημέρι, χάρη στην πρωτοβουλία του Δήμου Μακρακώμης είχε έρθει κινητή μονάδα εμβολιασμού να εξυπηρετήσει τους κατοίκους της περιοχής που τις προηγούμενες φορές έτρεχαν στην Στυλίδα και την Ανατολική Φραγίστα. Ήταν πολλοί που ήθελαν να κάνουν το εμβόλιο και τιμητικά, καθώς ήταν η πιο ηλικιωμένη εγκαινίασε τον εμβολιασμό δηλώνοντας πως αυτή έκανε ότι έπρεπε για τον εαυτό της και ντους άλλους και υπονοώντας  ότι πρέπει να το κάνουν και όσοι στο χωριό και αλλού το αρνούνται.

Η παρουσία της κινητής ομάδας εμβολιασμού στον Άγιο Γεώργιο Τυμφρηστού αποδείχθηκε σπουδαία και ακούστηκαν καλά σχόλια γι’ αυτή την πρωτοβουλία καθώς εκτός από την εξυπηρέτηση των ηλικιωμένων που ήθελαν να κάνουν την Τρίτη δόση ήταν και μια αφορμή για τους κατοίκους των χωριών να κάνουν τα ψώνια τους στα τοπικά καταστήματα και να δουν γνωστούς και φίλους. Γέμισε ο κεντρικός δρόμους και θύμισε σε πολλούς άλλες στιγμές που το χωριό ήταν γεμάτο κόσμο ενώ όλοι εξέφρασαν τα ευχαριστήριά τους στους υπαλλήλους του τοπικού φαρμακείου που τους εξυπηρέτησε στα διαδικαστικά…  

ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΨΗ, 16112021

Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2021

ΕΝΑ… ΠΟΤΑΜΙ ΜΕ ΜΝΗΜΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 1821

 



Μια μουσική παράσταση με άξονα την επανάσταση του 1821 που οργάνωσε η εταιρεία αρχείου και μελετών «Μνήμες» με το έργο των Λίνου Κόκκοτου και Φώντα Λάδη «Το Ποτάμι» και με ερμηνευτές τον Κώστα Μακεδόνα, τη Σοφία Παπάζογλου, τον Δημήτρη Κανέλλο και αφηγητή τον Κώστα Καστανά απολαύσαμε χθες στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός». Η εκδήλωση που έγινε υπό την αιγίδα του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ και με χορηγία της Βουλής των Ελλήνων.








Η μουσική παράσταση «Το Ποτάμι» έχει ως βάση το ομώνυμο έργο που πρωτοκυκλοφόρησε το 1986 από την εταιρεία «Lyra». Στην πρώτη εκείνη έκδοση ορισμένα από τα βασικά τραγούδια αποδίδονται από τη φωνή της Σωτηρίας Μπέλλου, ενώ τα υπόλοιπα από την Ελένη Τσαγκαράκη και τον Κώστα Λεοντίδη. Στη νέα του παρουσίαση το έργο είναι εμπλουτισμένο με πρωτότυπα υλικά και σημαντικές λογοτεχνικές και ιστορικές αναφορές.

ΑΘΗΝΑ, 09112021