Σελίδες

Τρίτη 4 Μαΐου 2010

ΣΤΑ ΛΙΒΑΔΙΑ ΤΗΣ ΟΙΤΗΣ

Το Νεχώρι ζωντανεύει από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο.

Είναι τα ψηλότερο χωριό της Ρούμελης, το Νεχώρι της Οίτης ή Υπάτης (1.250 μέτρα στην πλατεία) που γέμιζε ζωή από τούτες τις ημέρες μέχρι τα τέλη του Οκτώβρη όταν τα κοπάδια κατέβαιναν στον κάμπο να ξεχειμάσουν. Δεν ζωντάνευε όμως μόνο το χωριό αλλά και τα ονομαστά λιβάδια του στον «πάνω τόπο» όπως έλεγαν τη στέγη της Ρούμελης: Ζαμπιά, Δρακοπ’δήματα, Μεγάλη Βρύση, Τούρλα, Βλίτο, Μνήματα, Κ’θαρόρεμα (Κριθαρόρεμα), Αλούμπεη, όλα πάνω από τα 1.550 μέτρα, ενώ χαμηλότερα, στον «κάτω τόπο» είναι μερικά ακόμα μικρότερης έκτασης όπως το Μακρυκάμπι και το Σέλωμα. Σε όλη αυτή την έκταση κάποτε βοσκούσαν περί τις 20.000 αιγοπρόβατα ενώ σήμερα είναι ζήτημα αν ανεβάζουν εκεί οι 13 τσοπάνηδες που απέμειναν πάνω από 4.000 κεφάλια ζωντανά.

Το Νεχώρι νωρίς την άνοιξη με ανθισμένες κορομηλιές

Για να επισκεφθούμε τα λιβάδια του Νεχωρίου υπάρχουν πολλά μονοπάτια αλλά το πιο κεντρικό είναι αυτό που ξεκινάει από την κορυφή του χωριού, περνάει το εξωκλήσι της Αγίας Τριάδας, μπαίνει στο πυκνό δάσος όπου συναντά το αυλάκι που έρχονταν από την Ασπρόβρυση και στην τοποθεσία Τρόχαλος διακλαδίζεται. Αριστερά προσεγγίζει το εξωκλήσι των Αγίων Αποστόλων. Από εκεί συνεχίζει προς τα λιβάδια Τούρλα, Βλίτο, Μνήματα, Κ’θαρόρεμα και Αλούμπεη το οποίο συνορεύει με τον Εθνικό Δρυμό Οίτης και δεξιά πηγαίνει προς τα Ζαμπιά, τα Δρακοπ’δήματα και τη Μεγάλη Βρύση, το ψηλότερο στα 1.900 μέτρα, στο πλάι λίγο πριν από την ψηλότερη κορυφή της Οίτης, τον Πύργο στα 2.152 μέτρα.

Η ποτίστρα στο λιβάδι Δρακομνημάτα.

Το δεύτερο μονοπάτι περνούσε πάλι από την παλιά Αγία Τριάδα, τον Παλιόμυλο, το Μέγα Ρέμα, ανέβαινε στο Μέγα Λάκωμα, διέσχιζε τη διασέλα και κατέληγε στα Μνήματα δίπλα στην κορυφή Αετός στα 1.797 μέτρα. Από εκεί απλώνεται ένα πανόραμα προς τα βόρεια με την κοιλάδα του Σπερχειού, την Όθρυ και μακρύτερα στον ορίζοντα τον Όλυμπο και τον Κίσσαβο. Προς τα δυτικά βλέπουμε τα Άγραφα, το Βελούχι, την Οξιά, τα Βαρδούσια, την Καλλιακούδα και τη Χελιδόνα, προς τα νότια τη Γκιώνα και προς ανατολικά το Γρεβενό και τις άλλες κορυφές της Οίτης. Επίσης από του «Σταμάτη το Μύλο ξεκινάει ευδιάκριτο και σήμερα μονοπάτι προς το Σέλωμα, περνάει τα Ελληνικά Μνήματα, τις Λογγιές και καταλήγει στο Μακρυκάμπι. Από το Σέλωμα μια νότια παράκαμψη ανέβαινε μέσα στο δάσος μισή ώρα μέχρι την κορυφή Αη Λιάς, στα 1.481 μέτρα.

Το λιβάδι στο λιβάδι Δρακομνήματα.


ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Σε όλα τα λιβάδια υπάρχουν πηγές και «σημάδια» από κοτρώνες, μεγάλα ξεχωριστά έλατα ή άλλα φυσικά μνημεία με τα οποία προσανατολίζονται και συνεννοούνται οι τσοπάνηδες. Τα τελευταία 30 χρόνια έχουν ανεγερθεί τσιμεντένια στέγαστρα με χώρο για τα ζώα και τους τσοπάνηδες, στου Αλούμπεη, την Τούρλα και τη Ζαμπιά. Στο Βλίτο και στα Δρακοπ’δήματα υπάρχουν από παλιά, μικρά λιθόκτιστα σπιτάκια για τους τσοπάνηδες. Τα Δρακοπ’δήματα ποτίζονται από την περίφημη πηγή Κυδωνιά από την οποία το νερό μεταφέρεται στο χωριό από ένα πετρόχτιστο αυλάκι που έφτιαξαν ηπειρώτες μάστορες το 1961 και αποτελεί αξιοθέατο πλέον για την περιοχή.

Επάνω, το λιβάδι Τούρλα και κάτω το λιβάδι Ζαμπιά.


Σημάδι για τα λιβάδια, ο μεγάλος μαλόκεδρος στα Μνήματα.

Μαντρί γεμάτο ανεμώνες στο λιβάδι Μνήματα.

ΘΑ ΣΑΣ ΦΑΝΟΥΝ ΧΡΗΣΙΜΑ...

Στο Νεχώρι το οποίο απέχει από τη Λαμία 50 χιλιόμετρα μπορείτε να φιλοξενηθείτε στον μικρό ξενώνα που έχει γίνει το παλιό σχολείο που συντηρεί ο Ηλίας Τσατσανιάς, ο οποίος από τα μέσα του Μαίου λειτουργεί και τη μοναδική ταβέρνα του χωριού και θεωρείται μάστορας της σούβλας (τηλ. 6973810151). Στο διπλανό χωριό Καστανιά επίσης , όλο το καλοκαίρι λειτουργεί ταβέρνα (Βασίλης και Τάσος Σχίζας, τηλ. 2231095278 & 2231095223) καθώς και ενοικιαζόμενα δωμάτια (Άντζελα Σταματοπούλου, 6979164622).
/
Μόνο ντόπια κρέατα βρίσκουμε στην ψησταριά του Ηλία Τσατσανιά.

Σημείωση: Οι φωτογραφίες προέρχονται από το αρχείο του Θανάση Σκούρα.

2 σχόλια:

  1. Υπέροχη περιγραφή ενός ούτως ή άλλως εκπληκτικού μέρους. Ο Εθνικός Δρυμός Οίτης είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μας ορεινά ορμητηρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστούμε για την ωραία παρουσίαση...
    Δείτε και την ιστοσελίδα μας :
    http://nehori.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή