Για κάποιους λόγους φέτος δεν κατάφερα να πάω φέτος τον
Αύγουστο στο χωριό και ομολογώ πως μου λείπει. Περισσότερο απ’ όλα μου έλειπαν
οι ντομάτες που καλλιεργεί η μάνα μου σε δυο διαφορετικά σημεία των χωραφιών μας,
με διαφορά το ένα από το άλλο 50 μέτρα
υψόμετρο για να έχει πρώϊμη παραγωγή και οψιμότερη. Οι όψιμες ντομάτες της, τις
οποίες κάνει πλέον με δικό της φυτώριο γιατί δεν της αρέσουν αυτές από το
εμπόριο, αρχίζουν να ωριμάζουν στις αρχές του Αυγούστου και η σοδειά τους τελειώνει
με το πρώτο χιόνι το φθινόπωρο. Εννοείται ότι δεν πρόκειται για απλές ντομάτες
αλλά για φρούτα…
Επειδή δε η παραγωγή της κυρά Κούλας ξεπερνάει πάντα τις τρέχουσες
ανάγκες του σπιτιού, κάθε χρόνο προς τα τέλη του Αυγούστου τις μαζεύει, τις αφήνει
να στεγνώσουν λίγο και τις κάνει χυμό τον οποίο βάζει μέσα σε μπουκάλια μπύρας
(όπως κάνουν τις μολότωφ!!!) και κατόπιν τα βράζει αρκετή ώρα σε ένα μεγάλο
καζάνι. Έτσι φτιάχνει εξαιρετική σάλτσα που μοσχοβολάει φρέσκια ντομάτα για τα
φαγητά της όλο το χρόνο. Παλαιότερα έφτιαχνε τοματομπελτέ αλατισμένο στον ήλιο
και ακόμη παλαιότερα τον έβραζε και ήταν το ίδιο με τη σάλτσα σήμερα αλλά εγκατέλειψε
αυτές τις μεθόδους γιατί άκουσε πως δεν είναι και τόσο υγιεινές και το έριξε
στην εμφιάλωση καμιά 500αριά μπουκαλιών για να μοιράσει σε όλους μας. Έτσι
έφτασαν και σε μένα σήμερα μερικά μπουκάλια και ήταν ευκαιρία να μαγειρέψω λίγα
χλωρά φασόλια (χάντες) από τον κήπο της και δεν σας κρύβω ήταν εξαιρετικό το
αποτέλεσμα.
ΑΘΗΝΑ, 27082013
"χάντρες" νομίζω τα λεν τα φασόλια... :)
ΑπάντησηΔιαγραφήχαιρετώ από επταχώρι!
Πόσο κόπο θέλει να γίνει και να καλλιεργηθεί μόνο ένας κήπος και η ΄΄γιαγιά΄΄ συντηρεί δύο ! να τα βλέπουν οι σημερινοί νέοι !
ΑπάντησηΔιαγραφήΑ βρα Αλέξανδρε. Τέλειωσε αυτή η εποχή και κανένας μας δεν θα ξέρει πια τον τρόπο. Και δεν κάτσαμε να μάθουμε τίποτα...
ΑπάντησηΔιαγραφή