Σελίδες

Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

ΠΑΡΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΝΤΕΣ ΣΤΟ ΜΑΡΑΘΟ



Όλοι όσοι έδωσαν το παρών τους στο προσκλητήριο των Κατσαντωναίων την Κυριακή της Πεντηκοστής στο Μάραθο
Το τελευταίο κατόρθωμα του Κατσαντώνη, όπως χαρακτηριστικά είπε προχθές ο ζωγράφος Χρήστος Μποκόρος στην μικρή πλατεία Κατσαντώνη του απόμακρου για πολλούς χωριού Μάραθος (πρώην Μύρεσι) Αγράφων αλλά πολύ κοντινού για όσους τον κρατάνε ακόμη στην καρδιά, ήταν ότι παρά τις αντίξοες συνθήκες της ζωής και της κοινωνίας, καταφέραμε να μαζευτούμε κι εφέτος καμιά πενηνταριά, μετρημένοι στα δάχτυλα νοματαίοι για να τιμήσουμε τον ήρωα των Αγράφων στη γενέτειρά του και να ανάψουμε ακόμη μια φορά το καντήλι στην ιστορική εκκλησία του Ταξιάρχη Μιχαήλ ή των Ταξιαρχών αν προτιμάτε.

Δυο «αράδες» ήμασταν αυτοί που στοιχηθήκαμε προχθές για το προσκλητήριο των Κατσαντωναίων μπροστά στην προτομή του Κατσαντώνη, στο Μάραθο. Η «αράδα» των ντόπιων, αυτών που κοιμούνται και ξημερώνονται ολοχρονίς στο ερημωμένο χωριό και η οποία διαρκώς λιγοστεύει καθώς ο Ταξιάρχης Αυγέρης σκοτώθηκε πέρσι τέτοιες μέρες μαζεύοντας τσάι στο Ζυγουρόγρεκο, ο Βαγγέλης Ζιάκας πέθανε στη Λαμία και μόλις πριν από ενάμιση μήνα μας αποχαιρέτησε η Μαριγούλα Μπούρα, η ψυχή του Μαράθου που κρατούσε ανοιχτό όλο το χρόνο το μικρό καφενείο δίπλα στην εκκλησία.  Από τους υπολοίπους,όλοι έδωσαν τον παρών τους. Από τον μεγαλύτερο σε όλους στην ηλικία μπάρμπα Ταξιάρχη Πεσλή μέχρι τα πέντε δισέγγονα του Θόδωρου Μπούρα, Κωνσταντίνος και Παντελής Στυλιαράς, Ελευθερία Τσικριτέα και Δημήτρης και Λευτέρης Ασημάκης που έτυχε να βρίσκονται με τους γονείς τους αυτές τις ημέρες στο Μάραθο.

Από την άλλη «αράδα», των Μαραθιωτών που ζουν μακριά από το χωριό και των φίλων του Μαράθου, οι απουσίες ήταν πολλές και ιδιαίτερα εμφανείς. Μια δικαιολογία είναι η στενάχωρη κατάσταση που βιώνουν πολλοί λόγω της συγκαιρίας στην οικονομία της χώρας ολόκληρης και ως ένα βαθμό είναι κατανοητή για ορισμένους,όχι όμως για όλους. Δεν επεκτείνομαι στο θέμα, γιατί μπορούμε να πέσουμε σε παρεξηγήσεις, απλά το σημειώνω για να το έχουμε στο νου μας και να μετράμε τα λόγια και τα πράγματα στο κανονικό τους βάρος και ανάλογα με τη συνέπεια που πρέπει να μας διακρίνει. Μια άλλη δικαιολογία, σοβαρή όμως, είναι ότι μετά από δυο επισκέψεις στο Μάραθο, η αντοχή των ψηφοφόρων για μετακινήσεις μειώθηκε, χώρια που την παραπάνω εβδομάδα πολλοί είναι αυτοί που θα ξαναπάνε στο μνημόσυνο του Ταξιάρχη οπότε παράβλεψαν τον ήρωα Κατσαντώνη.

Ήταν όμως και μια άλλη «αράδα» που ενώ τα περασμένα χρόνια έδινε δυναμικά το παρών της φέτος δεν φάνηκε ούτε ένας. Πρόκειται για την ατέλειωτη σειρά των πολιτικών και των πολιτευόμενων της Ευρυτανίας, από βουλευτές μέχρι δημοτικούς συμβούλους και λογής -λογής παρατρεχάμενους της εξουσίας οι οποίοι δεν έχαναν ευκαιρία να κάνουν το πέρασμά τους από τον Μάραθο κάθε χρόνο στα «Κατσαντώνεια» να φανούν, να αμολήσουν έναν τσίγκινο δεκάρικο λόγο, να φέρουν μια γυροβολιά στο χορό. Φέτος ούτε ο ίσκιος κανενός δεν πέρασε από τον Μάραθο πλήν της αντιδημάρχου Βασιλικής Φεγγούλη η οποία έλκει την καταγωγή της από το Παληοχώρι και του νεοεκλεγέντος δημοτικού συμβούλου Γρηγόρη Παπαθανάση. Από τους υπολοίπους, «ιστορικούς» και άρα μη εξαιρετέους πολιτικούς του νομού Ευρυτανίας και των Αγράφων, ούτε ένας δεν φάνηκε, ούτε καν χαιρετισμό δεν έστειλε. Κοντά σε αυτούς δεν φάνηκε και κανένας εκπρόσωπος των αρχών του νομού κι έτσι γλύτωσαν και τα κισσούδια από τις Μπίλιτσες γιατί δεν χρειάστηκε να φτιάξουν ο Ταξιάρχης Σβερώνης και ο Δήμος Λάμπου περισσότερα στεφάνια. Εντύπωση τέλος προκάλεσε και η απουσία του νέου Δημάρχου Θόδωρου Μπαμπαλή ο οποίος μάλιστα κατάγεται από το διπλανό χωριό, τα Άγραφα και όλα τα προηγούμενα χρόνια έδινε παρών.

Για την ιστορία της εκδήλωσης, τη λειτουργία τέλεσε ο παπα Βασίλης Βλάχος εφημέριος του Κερασοχωρίου, το καλωσόρισμα έκαναν ο Ηλίας Μπουμπουρής και ο Πρόεδος του Συλλόγου Μαραθιωτών Ταξιάρχης Σβερώνης και στεφάνια κατέθεσαν ο περιφερειακός σύμβουλος και τέως δήμαρχος Αγράφων Χρήστος Μπούρας, η αντιδήμαρχος Αγράφων Βασιλική Φεγγούλη, ο δημοτικός σύμβουλος Αγράφων Γρηγόρης Παπαθανάσης, ο εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλόγγων Σαρακατσαναίων Απόστολος Καραγκούνης, ο πρόεδρος του Τ.Δ. Χρύσως Ηλίας Καρανίκας, ο πρόεδρος του Τ.Δ. Μαράθου Παύλος Μπαλωμένος, ο απόγονος των Γαλαναίων Γιώργος Διαμάντης, η μοναδική δασκάλα στον καποδιστριακό Δήμο Αγράφων Βάγια Φιλιππόπουλου - Μπαλωμένου η οποία διδάσκει στο σχολείο των Αγράφων, ο πρόεδρος του Συλλόγου Μαραθιωτών Ταξιάρχης Σβερώνης και ο ζωγράφος Χρήστος Μποκόρος ο οποίος ήταν και ο κύριος ομιλητής της εκδήλωσης και για τα όσα είπε θα αναφερθούμε σε επόμενο σημείωμα για την φετινή γιορτή στο Μάραθο μαζί με κάποιες σκέψεις για το μέλλον του πατροδοτοπικού κινήματος για τον Μάραθο αλλά και γενικότερα. Σημειώνουμε επίσης πως το παρών τους έδωσαν κάποια στιγμή στο Μάραθο και οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Ευρυτανικών Συλλόγων (ΟΕΣ) Μπεσίνης Σωτήρης και Κονιαβίτης Δημήτριος καθώς και μια ομάδα νέων μοτοσυκλετιστών από την Δυτική Φραγκίστα.

Όσον αφορά τώρα το παραδοσιακό γλέντι που ακολουθούσε πάντα το μνημόσυνο στους Κατσαντωναίους, παρά τις απουσίες έγινε με την ορχήστρα του Γιώργου Διαμάντη από τα Γιάννενα με μια ποικιλία τραγουδιών, από κλέφτικα ως λαϊκά χόρεψαν οι λίγοι παρόντες. Πρώτοι χόρεψαν οι ντόπιοι, ο Κώστας Καλύβας με τον Ταξιάρχη Σβερώνη και ακολούθησαν και οι υπόλοιποι για μια γυροβολιά για το καλό και τη γιορτή. Όσον αφορά επίσης και το τραπέζι της ημέρας,  ήταν γεμάτο με το παραπάνω από εξαιρετικό ψητό κρέας και κοκορέτσι όπως ξέρει να το φτιάχνει ο Χρήστος Πεσλής και μάλιστα περίσσεψε αρκετό και για να μη μπεί πολύ μέσα το μαγαζί, το πλήρωσαν και πήραν οι επισκέπτες μαζί τους.  
ΑΘΗΝΑ, 10062014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου