Δεν δοκιμάσαμε χθες λαγάνα στην Καστανιά της Ευρυτανίας όπου
ο Μάρτης έδειχνε την κρύα του πλευρά και αυτό, όχι γιατί εδώ πάνω στα ψηλά
βουνά οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν τι είναι αυτό το ακριβό σαρακοστιανό παρασκεύασμα
, αλλά γιατί την ήξεραν σαν κουλούρα και το μόνο που τους έλειπε στο φτιάξιμό της
ήταν το σουσάμι γιατί δεν ευδοκιμούσε στα μέρη τους και ήταν ακριβό για να
φτάσει μέχρι το σπίτι τους.
Έτσι η κυρά Πηνελόπη Κουτρούμπα η οποία έπαψε λόγω αδυναμίας
από καιρό τώρα να ζυμώνει, έκανε την υπέρβαση και μας έφτιαξε μια κουλούρα για
το καλό της ημέρας με τον τρόπο που ξέρει αυτή και με τη διαφορά ότι αυτή τη
φορά, αντί του φούρνου με τις κλάρες την έψησε στην ηλεκτρική της κουζίνα και
το σπίτι μοσχοβόλισε όταν άνοιξε το πορτάκι. Δεν κρατιόμασταν να τη δοκιμάσουμε
αλλά περιμέναμε να περάσει λίγη ώρα να κρυώσει τυλιγμένη μέσα σε μια καθαρή πετσέτα
κι έτσι καταφέραμε και δαγκώσαμε ένα κομμάτι πεντανόστιμης κουλούρας για να
υποδεχτούμε την Σαρακοστή στο χωριό.
ΚΑΣΤΑΝΙΑ, 15032016
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου