Σελίδες

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΡΙΣΕΙΣ

Από αριστερά: Βασίλης Μπογιατζής, Κώστας Κατσάπης, Νίκος Αναστασόπουλος,
Θανάσης Καλαφάτης, Τάσος Γιαννίτσης και ο εκδότης Γιώργος Δαρδανός.
Για ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον βιβλίο, «Νεολαία και οικονομικές κρίσεις στην Ελλάδα, 1929 και 2008» (Εκδόσεις Gutenberg) μίλησαν χθες στο Polis Art Café οι Τάσος Γιαννίτσης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Αναστασόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Κώστας Κατσάπης, Ιστορικός (Πάντειο Πανεπιστήμιο) και Βασίλης Μπογιατζής, Ιστορικός (Πάντειο Πανεπιστήμιο) και από τους επιμελητές της έκδοσης η Δέσποινα Παπαδημητρίου. Την παρουσίαση η οποία ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του καθηγητή Ζαχαρία Δεμαθά προλόγισε ο Εκδότης Γιώργος Δαρδανός και συντόνισε ο Καθηγητής Θανάσης Καλαφάτης και ήταν συνδιοργάνωση με το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και της Εταιρείας Μελέτης της Ιστορίας της Αριστερής Νεολαίας (ΕΜΙΑΝ).

Από αριστερά: Βασίλης Μπογιατζής, Κώστας Κατσάπης, Νίκος Αναστασόπουλος, 
Θανάσης Καλαφάτης, Τάσος Γιαννίτσης και ο Βασίλης Χατζηϊακώβου.

Η έκδοση περιλαμβάνει δώδεκα συμβολές διεπιστημονικού χαρακτήρα που πραγματεύονται το σύνθετο φαινόμενο των δύο μεγάλων οικονομικών κρίσεων της σύγχρονης ιστορίας μας του 1929-32 και την πρόσφατη του 2008 που διαρκεί έως τις μέρες μας, και τη σχέση τους με τους νέους. Τα αίτια, τις εκδηλώσεις και τις μορφές των κρίσεων, τις επιπτώσεις τους στην ελληνική νεολαία. Παράλληλα, φωτίζονται όψεις της αντίστοιχης νεανικής αντίδρασης και συμπεριφοράς.

Ο εκδότης Γιώργος Δαρδανός προλογίζει το βιβλίο.
Οι δύο ιστορικές περίοδοι εξετάζονται παράλληλα με επίκεντρο τις έννοιες κρίση και νεολαία μέσα στην ιστορικότητά τους. Η κρίση νοείται κυρίως ως οικονομική, αλλά δεν παραβλέπεται και η κοινωνική πραγματικότητα που διαμορφώνεται από τις συνέπειές της στο πολιτικό σύστημα και στη διακυβέρνηση, στα επαγγέλματα και στις συνθήκες ζωής των ανθρώπων, στις κοινωνικές τάξεις και στον επαναπροσδιορισμό τους, στους θεσμούς και στο κράτος. Οι διαδρομές της κρίσης δεν είναι συνεπώς μόνον οικονομολογικές, μολονότι στα περισσότερα κείμενα η κριτική επικεντρώνεται στην οικονομία της αγοράς, στη λειτουργία του κεφαλαίου και στις αντινομίες του φιλελευθερισμού. Κεντρική έννοια άλλωστε στις συγκεκριμένες προσεγγίσεις είναι ο νεοφιλελευθερισμός ως οικονομικό δόγμα και πολιτική ορθολογικότητα διακυβέρνησης.

Από αριστερά: Δέσποινα Παπαδημητρίου, Βασίλης Μπογιατζής, Κώστας Κατσάπης,
Νίκος Αναστασόπουλος Θανάσης Καλαφάτης και Τάσος Γιαννίτσης.
Τα κείμενα γράφουν οι: Λουδοβίκος Κωτσονόπουλος, Θεοφάνης Πάκος, Ντόρα Γιαννάκη, Θανάσης Καλαφάτης, Ζαχαρίας Δεμαθάς, Βασιλική Θεοδώρου, Δέσποινα Καρακατσάνη, Δημήτρης Μπαχάρας, Κωστής Γκοτσίνας, Μιχάλης Μωραϊτίδης, Νίκος Θεοχαράκης, Απόστολος Δεδουσόπουλος, Νίκος Ξυδάκης, Στέφανος Πεσμαζόγλου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου