Σελίδες

Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017

H ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΚΑΡΑΒΙΔΑΣ ΤΩΝ ΣΟΥΗΔΩΝ

Η πρέσβης της Σουηδίας Charlotte Sammelin, η πρόεδρος του Ελληνοσουηδικού Συλλόγου Έλενα Χαλκουτσάκη και μέλη του Ελληνοσουηδικού Συλλόγου τραγουδούν στη γιορτή της Καραβίδας.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι κι εφέτος γιορτάστηκε η γιορτή της καραβίδας που διοργανώνει ο δραστήριος Ελληνοσουηδικός Σύλλογος (SGK) και όσοι βρεθήκαμε στην παραλία του Έδεμ γευτήκαμε κατακόκκινες ποταμίσιες καραβίδες που ήρθαν επί τούτου από τη Σουηδία, ήπιαμε βότκα και μπύρες, τραγουδήσαμε τα παραδοσιακά τραγούδια της ωραίας αυτής γιορτής των Σουηδών φίλων μας καθώς και ορισμένα ελληνικά τα οποία κολλάνε στην περίπτωση και βέβαια, φορέσαμε (για το καλό) με τη σειρά το κράνος με τα κέρατα που θυμίζει τους Βίκινγκ. Στη γιορτή την οποία διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία η Πρόεδρος του Ελληνοσουηδικού Συλλόγου Έλενα Χαλκουτσάκη παρέστησαν η νέα πρέσβης της Σουηδίας στην Ελλάδα Charlotte Sammelin με τον σύζυγό της, πολλοί Σουηδοί που διαμένουν και εργάζονται στην Ελλάδα καθώς και πολλοί Έλληνες που συνδέονται με τη Σουηδία. Ιδιαίτερη όπως πάντα ήταν η παρουσία μελών του Ινστιτούτου των Ελληνικών Μύλων και φίλων από την Τήνο. 

Από τη γιορτή της καραβίδας των Σουηδών φίλων χθες στο Έδεμ. 
Από τη γιορτή της καραβίδας των Σουηδών φίλων χθες στο Έδεμ. 

Από τη γιορτή της καραβίδας των Σουηδών φίλων χθες στο Έδεμ. 
Από τη γιορτή της καραβίδας των Σουηδών φίλων χθες στο Έδεμ. 

Από τη γιορτή της καραβίδας των Σουηδών φίλων χθες στο Έδεμ. 
Από τη γιορτή της καραβίδας των Σουηδών φίλων χθες στο Έδεμ. 

Από τη γιορτή της καραβίδας των Σουηδών φίλων χθες στο Έδεμ. 
Από τη γιορτή της καραβίδας των Σουηδών φίλων χθες στο Έδεμ. 

Από τη γιορτή της καραβίδας των Σουηδών φίλων χθες στο Έδεμ. 

Από τη γιορτή της καραβίδας των Σουηδών φίλων χθες στο Έδεμ. 

Από τη γιορτή της καραβίδας των Σουηδών φίλων χθες στο Έδεμ.
Με την πρόεδρο του Ελληνοσουηδικού συλλόγου Έλενα Χαλκουτσάκη



Από τη γιορτή της καραβίδας των Σουηδών φίλων χθες στο Έδεμ. 
Η Έλενα Χαλκουτσάκη και ο Γιάννης Βιδάλης


Από τη γιορτή της καραβίδας των Σουηδών φίλων χθες στο Έδεμ. 


   «Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΚΑΡΑΒΙΔΑΣ»  
   
ΜΙΑ ΚΕΦΑΤΗ ΣΟΥΗΔΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΓΙΟΡΤΗ 


Από τη γιορτή της καραβίδας των Σουηδών φίλων χθες στο Έδεμ. 

Η σουηδική καραβίδα του γλυκού νερού έχει χρώμα καφε-πράσινο  και ένας τύπος της, μάλιστα, έχει δαγκάνες που φωσφορίζουν.  Μετά το βρασμό γίνεται κατακόκκινη. Ο γιορτασμός της γιορτής της καραβίδας του γλυκού νερού, που αφθονούσε στις άπειρες λίμνες και ποτάμια της Σουηδίας, (κυρίως της κεντρικής και νότιας) ανάγεται στην εποχή πριν την βιομηχανική επανάσταση και γινόταν πάντα τον Αύγουστο.

Πως προέκυψε το έθιμο αυτό;  Οι χωρικοί, μετά την κουραστική εποχή της σοδειάς, όταν τελείωναν οι «σκυλίσιες μέρες»,  ένοιωθαν την ανάγκη να ξεδώσουν με απλές γιορτές στο ύπαιθρο κάτω από το αυγουστιάτικο φεγγάρι. Αργότερα, συνεχίστηκαν οι λαϊκές αυτές γιορτές, γιατί, μετά την πρώτη εποχή της βιομηχανικής επανάστασης, κυρίως οι εργατικές τάξεις, παρόμοια με αυτές της αριστοκρατίας, ήθελαν  τις δικές τους παράλληλες γιορτές, χωρίς τους τύπους και τις επισημότητες της φεουδαρχίας. Κατά τα τέλη του 1800, οι γιορτές της καραβίδας προορίζονταν κυρίως για τις αντροπαρέες, στις αρχές όμως του 1900 αρχίζει όλη η οικογένεια να συμμετέχει.
Μία κυριολεκτική ιεροτελεστία, που βασίζεται στη λατρεία των παραδόσεων, διέπει το ψάρεμα και την προπαρασκευή της καραβίδας, που στο τραπέζι συνοδευόταν πάντα με σναπς και μπύρα στα πολύχρωμα και διακοσμημένα με φαναράκια τραπέζια.

Με το λυκόφως, έβγαιναν στις λίμνες και τα ποτάμια οι μικρές ψαράδικες βάρκες με φαναράκια και οι ψαράδες τοποθετούσαν τις ειδικές παγίδες στο βυθό για να πιάσουν τις καραβίδες. Με το χάραμα ήταν πάλι εκεί και  τις μάζευαν σε κουβάδες. Έβραζαν τις καραβίδες  σε αλατισμένο νερό με μάραθο αλλά και άλλα μυρωδικά, σύμφωνα με παμπάλαιες συνταγές. Το βράδυ στο τραπέζι, πίνοντας, τραγουδούσαν ειδικά χιουμοριστικά τραγουδάκια, που ανέβαζαν το κέφι της παρέας.          
              
Από τα παλιά χρόνια οι καραβίδες αποτελούσαν συστατικό για βραστά και πατέ, ενώ ήδη από το 1755 ένα ειδικό λουκάνικο με ψωμί, καραβίδες, βασιλικό και θυμάρι αναφέρεται σε βιβλία συνταγών. Μαρτυρίες περιγράφουν ότι ακόμη και στον βασιλιά Gustav Vasa άρεσαν οι βρασμένες καραβίδες, μέσα σε παχύ και μυρωδάτο ζωμό. Κατά το 1800 ήταν η χρυσή εποχή της καραβίδας, που αφθονούσε στα ποτάμια και τις λίμνες της Σουηδίας και θεωρούνταν φθηνή τροφή. Τη χρονιά έβγαζαν 700.000 ως 800.000  κουβάδες κυρίως στη λίμνη Γιέλμαρεν.  Όταν, όμως,  ήρθε η πανώλη της καραβίδας στα τέλη του 1870, αναφερόταν σημαντική μείωση της σοδειάς της καραβίδας.

Ως και τη δεκαετία του 1970 στη Σουηδία ίσχυε αυστηρά ο κανόνας της «πρεμιέρας της καραβίδας», που γινόταν μία συγκεκριμένη ημερομηνία στα μέσα περίπου του Αυγούστου, οπότε άρχιζαν τα μαγαζιά να τη διαθέτουν ακριβώς μετά τα μεσάνυχτα της μέρας εκείνης, ενώ κόσμος έκανε εναγωνίως απ΄έξω ουρά. Σήμερα η αυστηρότητα αυτoύ του εθίμου δεν ισχύει.
Δυστυχώς όμως η υπεραλίευση στις ημέρες μας, έκανε τη σουηδική καραβίδα κάτι σπάνιο και ακριβό. Οι περισσότερες καραβίδες που καταναλώνονται στη Σουηδία προέρχονται από την Κίνα, την Τουρκία, την Ισπανία, την Αμερική και άλλες χώρες, που τις καλλιεργούν και τις συσκευάζουν ήδη βρασμένες μέσα σε ζωμό με μάραθο και, ως κατεψυγμένες, τις εξάγουν στη Σουηδία και τις διαθέτουν σε πολύχρωμα κουτιά.

Στο εμπόριο υπάρχουν άπειρα συνοδευτικά μπιχλιμπίδια, κυρίως χάρτινα αξεσουάρ με πολύχρωμες εικόνες με ήλιους, καραβίδες κλπ καθώς και φαναράκια. Όλα τα παραπάνω πρέπει απαραίτητα να κοσμούν το χαρούμενο τραπέζι της γιορτής της καραβίδας!

Από τη γιορτή της καραβίδας των Σουηδών φίλων χθες στο Έδεμ. Στο τραπέζι των Ελλήνων, ο Γιάννης Βιδάλης, η Κωσταντίνα Καμπούρη. 


ΕΛΕΝΑ ΧΑΛΚΟΥΤΣΑΚΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου