Σελίδες

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018

ΤΑ ΚΑΦΑΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΑΚΟΜΗ




Ένα από τα στοιχεία που συνθέτουν το αστικό περιβάλλον από την εποχή της ενσύρματης τηλεφωνίας που πρωτοεμφανίστηκαν μέχρι σήμερα είναι τα καφάο (καλωδιοδοανεμητές, από τη γερμανική λέξη Kabelverzweiger). Αυτά είναι κάποια μεγάλα σιδερένια κουτιά, βαμμένα με σκούρο πράσινο χρώμα και είναι σκορπισμένα σε διάφορα σημεία της πόλης. Απ’ αυτά ξεκινούσαν τα καλώδια και μετά από μια δαιδαλώδη διαδρομή σε τοίχους, οροφές και πατώματα, κατέληγαν στα τηλέφωνα των σπιτιών και των επαγγελματιών.

Είναι δε τόσα πολλά τα καφάο της πόλης και ορατά απ’ όλους ενώ στο παρελθόν ορισμένα απ’ αυτά έπαιξαν και σημαντικό ρόλο στην πολιτική ζωή του τόπου με τις υποκλοπές και την παρακολούθηση των συνδιαλέξεων στοχευμένων ατόμων από υπαλλήλους των υπηρεσιών ή την τοποθέτηση κοριών στις συνδέσεις για την παρακολούθηση των συνδιαλέξεων. Η φιγούρα τότε του υποκλοπέα, να περιμένει στο ανοιχτό καφάο με τα ακουστικά στα αυτιά μέσα στη νύχτα και αψηφώντας το κρύο και τη ζέστη δοξάστηκε από τους γελοιογράφους αλλά δυστυχώς ήταν μια οδυνηρή πραγματικότητα. Τότε ήταν πάλι που κάποια Καφάο που ήταν κοντά σε πολιτικά γραφεία έγιναν πασίγνωστα και λίγο έλειψε να εξελιχθούν σε μνημεία γιατί μέσω αυτών χτίστηκαν ή διαλύθηκαν πολλές καριέρες.  

Η εποχή της ενσύρματης επικοινωνίας οδεύει προς το τέλος της καθώς άλλα συστήματα, οπτικές ίνες, ψηφιακά, δορυφορικά, την έχουν υποκαταστήσει. Ειδικά το δίκτυο των οπτικών ινών έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρη την Ελλάδα χωρίς να γίνουν φυσικά οι απαραίτητες συνδέσεις να φτάσει το δίκτυο μέσα στα σπίτια και η επικοινωνία εξαρτάται ακόμη από τις κεραίες των εταιρειών που είναι φυτεμένες στις κορυφές των βουνών. Στην πόλη, τα καφάο με τους καλωδιοδοανεμητές διαδέχθηκαν άλλα που πλέον φιλοξενούν τους πολυπλέκτες/αποπολυπλέκτες των ψηφιακών συνδρομητικών γραμμών αλλά για τούτα δεν έχει ακουστεί ακόμη τίποτα περίεργο καθώς πολύς είναι ο κόσμος που πιστεύει ότι Μεγάλος Αδερφός έχει άπειρα αδέρφια που κάνουν την ίδια δουλειά με αυτόν.

Ενώ θα ήταν εύλογο να αποσυρθούν τα παλιά, ξεχαρβαλωμένα και ανενεργά καφάο στην πόλη, πολλά από τα οποία χάσκουν γεμάτα σκουπίδια στο κέντρο της πόλης και είναι και καταφύγια ποντικών και κατσαρίδων, βλέπουμε να παραμένουν ακούνητα στις θέσεις τους αλλά όποιες απορίες μπορεί να έχει κάποιος σχετικά με αυτά, δεν έχει καμιά απάντηση.

Έτσι, μια εικόνα υπαλλήλου του ΟΤΕ φαντάζομαι, σκυμμένο μπροστά σε ένα ανοιχτό καφάο σε μια γειτονιά της Αθήνας, σκέψεις για το ενδεχόμενο υποκλοπών και παρακολούθησης μόνο στους μεγαλύτερους μπορεί να εγείρει καθώς η πλειονότητα των νέων είναι πεισμένοι πως ότι αυτά τα κακά πράγματα τα κάνουν όλοι οι πάροχοι της επικοινωνίας χωρίς να ρωτήσουν κανένα και το προϊόν που απορρέει, έχει πολλούς αποδέκτες και χρήσεις και με πιο σημαντική αυτή της ανάλυσής του από τις διαφημιστικές εταιρείες. 



ΑΘΗΝΑ, 10102018. Εφημερίδα "Φιλελεύθερος", σελ. 37. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου