Σελίδες

Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019

ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΟΜΟΝΟΙΑΣ




Η τελευταία παρέμβαση στην πλατεία Ομονοίας έγινε το 2004 και είχε σαν αποτέλεσμα την δημιουργία μιας τσιμεντένιας λιάστρας για τους μετανάστες πριν εξαφανιστούν σε άγνωστη διάσταση, όπως πολύ παραστατικά είπε κάποια στιγμή η δικαιωματίστρια του ΣΥΡΙΖΑ Τασία Χριστοδουλοπούλου. Τελευταία και προς έκπληξη όλων όσων περνάνε από ανάγκη από εκεί, παρατηρείται ένας οργασμός έργων τα οποία σχολιάζονται πικρόχολα καθώς αυτά γίνονται παραμονές των δημοτικών εκλογών ενώ οι πάντες είναι βέβαιοι πως όσο και να την γυαλίσουν τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει και πάνε χαμένα και τα λεφτά.

Το ζήτημα είναι ότι αυτή η πολύπαθη πλατεία, αλλάζει διαρκώς και δυστυχώς προς το χειρότερο. Πολλά δε από τα στοιχεία που την χαρακτήριζαν, χάνονται ή αντικαθίστανται με άλλα, τα οποία βεβαίως στο μέλλον και αυτά θα αποτελέσουν με τη σειρά τους εμβληματικά του χώρου και σίγουρα θα γραφτούν και γι αυτά κάποια ανάλογα κείμενα.

Επί του προκειμένου, πολλοί θα γνωρίζουν πως και οι φοίνικες της πλατείας οι οποίοι αποτελούσαν πάντοτε ένα από τα χαρακτηριστικά στοιχεία της, αφού τους έβγαλαν από τη θέση τους για να γίνουν τα έργα του μετρό που της έδωσαν και τη χαριστική βολή ως προς το ρόλο της και έδιωξαν τον κόσμο που ανέκαθεν εμπορεύονταν και πραγματεύονταν γύρω της, τους ξαναφύτεψαν σε σημεία που πολύ φοβάμαι πως οι ρίζες τους στερούνται ικανού χώρου για να απλωθούν και να στηρίξουν τη ζωή του δέντρου τέτοιου μάλιστα μεγέθους.

Δεν έφτανε όμως αυτό. Ήρθε και η αρρώστια και τα ξεκλήρισε σε όλη την Αθήνα. Το ίδιο έγινε και στην Ομόνοια καθώς ένας φοίνικας προς την πλευρά του «ΝΕΟΝ» και ένας άλλος προς την Πειραιώς, προσβλήθηκαν και δεν κατάφεραν οι γεωπόνοι να τους σώσουν. Για να μην μείνουν λοιπόν οι φοίνικες ξερά κουφάρια μέσα στην πλατεία τους έκοψαν και άφησαν ένα κούτσουρο και στο οποίο, όποιος ήθελε κάθονταν ή τοποθετούσε κάτι πάνω.


Να όμως που δεν έμελλε να κρατήσει πολύ αυτή η κατάσταση με το κούτσουρο στην πλατεία και ένα συνεργείο του Δήμου, το ξερίζωσε, έσκαψε όσο του επέτρεπε το τσιμέντο και στη θέση του φοίνικα φύτεψε, έναν πλάτανο! Το γεγονός μάλλον πέρασε απαρατήρητο από την πλειονότητα των Αθηναίων των οποίων οι απόγονοι θα απολάμβαναν κάποτε τη δροσιά του και θα λένε ιστορίες για την πόλη τους κάτω από τον ίσκιο του όπως σε άλλες, πλέον ευνομούμενες πόλεις του κόσμου και θα μακαρίζουν τον δήμαρχο που τον φύτεψε.

Ο πλάτανος που φυτεύτηκε τον χειμώνα του 2012 δεν πρόλαβε να ρίξει ούτε ένα πόντο μπόι, ξεράθηκε πριν μπει καν το καλοκαίρι και τα συνεργεία έβγαλαν το ξερό κλαρί κι συμπλήρωσαν το πλακόστρωτο να μην πέσει κανένας μέσα στην τρύπα. Έτσι, η νέα αποκατάσταση που μόλις ξεκίνησε δεν κινδυνεύει να σταματήσει με τίποτα παρεμβάσεις Δασαρχείων που ως γνωστόν μπορούν να εμφανίσουν χάρτες που να δείχνουν την Ομόνοια ως εξοχή και στοιχειώσουν στην πλατεία οι τσίγκοι που έβαλαν για να μη βλέπουμε τι κάνουν μέσα τα συνεργεία και να μας εμφανίσουν το αποτέλεσμα ως έκπληξη!



ΑΘΗΝΑ 15022019. Εφημερίδα "Φιλελεύθερος". 14022019, σελ. 37.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου