Σελίδες

Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2019

ΤΟ ΚΛΑΔΕΜΑ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ... ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ



Αλήθεια τώρα, ποιο πλάσμα θα κάθονταν να του κόβουν με πριόνια και ψαλίδια μέλη του αδιαμαρτύρητα και να το ακρωτηριάζουν χωρίς αυτό να αντιδράσει καθόλου; Κανένα, πλην των φυτών και ειδικά των δέντρων που τέτοια εποχή συνήθως που αυτά κοιμούνται οι άνθρωποι βρίσκουν ευκαιρία να τα κλαδέψουν. Αυτό γίνεται γιατί  λένε πως τους κάνει καλό στην ανάπτυξη ή την καρποφορία ή για λόγους ασφαλείας, αν ορισμένα απ’ αυτά βρίσκονται φυτεμένα σε δρόμους και πλατείες και τα κλαδιά τους μπορεί να πέσουν  στα κεφάλια των περαστικών ή πάνω στα αυτοκίνητα που συνήθως παρκάρουν κάτω από αυτά.

Είναι μια πανάρχαια μέθοδος το κλάδεμα και φυσικά έχει να κάνει με την εξυγίανση των δέντρων όπως εξάλλου και ο ακρωτηριασμός μελών του ανθρώπινου σώματος που γίνεται για να μη μεταδοθεί η νόσος στα υπόλοιπα. Έτσι λοιπόν, για να μείνουμε στα δέντρα, το κλάδεμα γίνεται για να φύγουν εκείνα τα κλαδιά που παρουσιάζουν κάποιες αρρώστιες, όπως σάπισμα ή έχουν ύποπτες για μόλυνση κακώσεις. Μετά το κλάδεμα το οποίο γίνεται από έμπειρους ανθρώπους και με ιδιαίτερη προσοχή και τρόπο για κάθε δέντρο ή φυτό, εξυπακούεται ότι το τραύμα αλείφεται με κάποιο απολυμαντικό παρασκεύασμα για να αποτρέψουν την είσοδο μυκήτων στον κορμό του. Παλιότερα για να το πετύχουν αυτό οι δεντροκόμοι έβαζαν στις πληγές των δέντρων  λάσπη από κοκκινόχωμα, λίπος ή αν είχαν κερί και τα αποτελέσματα ήταν πολύ ανώτερα από αυτά που προκαλούν τα σημερινά χημικά παρασκευάσματα. Στην περίπτωση εξαιρούνται ορισμένα δέντρα που οι χυμοί τους έχουν από μόνοι τους αυτές τις ιδιότητες ενώ δεν είναι απαραίτητο χειμερινούς μήνες που κοιμάται το δέντρο και δεν κυκλοφορούν χυμοί γιατί ο κρύο και πάγος ψήνουν το τραύμα.

Αυτά πάνω – κάτω ισχύουν ως προς την υγιεινή των δέντρων που κλαδεύονται και με λίγη καλή θέληση και το ανάλογο κόστος για υλικά μπορούν να βοηθήσουν αρκετά το δέντρο. Το ζήτημα στην περίπτωση είναι τι εμπειρία έχουν αυτοί που τα κλαδεύουν και φυσικά αν ξέρουν τι κλάδεμα πρέπει να κάνουν σε κάθε δέντρο. Ακόμη και τι εργαλεία χρησιμοποιούν γιατί άλλο θέλει για παράδειγμα η νεραντζιά και άλλο οι μουριές, τα πεύκα και οι λεύκες.


Αυτό που παρατηρούμε τις τελευταίες ημέρες στα πεζοδρόμια της Αθήνας είναι ότι το φετινό κλάδεμα των δέντρων και κυρίως των μουριών που είναι και οι περισσότερες γίνεται σχεδόν…  σύριζα. Είναι δε τέτοια η μανία των κλαδευτών για τα μικρά κλαδιά των δέντρων και δεν το κρύβουν ότι αν μπορούσαν θα άφηναν τον κορμό ένα κούτσουρο. Γιατί το κάνουν αυτό; Πιθανόν γιατί τα μεροκάματα για το κλάδεμα είναι περιορισμένα και το έργο πρέπει να γίνει αλλά αυτό που φανερώνει η κακοποίηση των δέντρων είναι ότι τη δουλειά την κάνουν άσχετοι και ανειδίκευτοι και αυτό είναι που πονάει περισσότερο τα δέντρα και φυσικά τα μάτια μας που πονάνε από την εικόνες με κουτσουρεμένα δέντρα σε κάθε δρόμο.



ΑΘΗΝΑ, 05022019. Εφημερίδα "Φιλελεύθερος", σελ. 37.

1 σχόλιο:

  1. Ελπίζω Ηλία μου να μην αποτελείς "φωνή βοώντος εν τη ερήμω"! Ελπίζω κάποιος να έχει λίγη ευαισθησία εκ των ιθυνόντων και να γλυτώσει τα υπόλοιπα δεντράκια! Καλό θα ήταν να το στείλεις και στην υπηρεσία του Δήμου που έχει την ευθύνη. Τουλάχιστον να μην έχουν δικαιολογία ότι δεν ήξεραν!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή