Σελίδες

Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Ο ΑΡΗΣ ΚΑΙ ΛΑΝΤΕΝ...



Γυρνάει από το πρωί στο μυαλό μου μια περίεργη σκέψη που στην πρώτη της ανάγνωση νομίζω πως αρκετούς θα ενοχλούσε γιατί θα άγγιζε κάποιες ιδιαίτερες απόψεις σχετικά με τη νεώτερη ελληνική ιστορία ενώ πολλοί θα τη χαρακτηρίζονταν και ως ιεροσυλία.

Η σκέψη αυτή μου γεννήθηκε διαβάζοντας τον τρόπο που εκτελέστηκε ο Οσάμα Μπιν Λάντεν από τους Αμερικανούς πράκτορες στο Πακιστάν και πως πέταξαν τη σορό του στον ωκεανό να μην το βρει κανένας μετά και ακολουθήσουν οι ηρωοποιήσεις και τα άλλα σχετικά που τρέφουν τη λαϊκή και όχι μόνο φαντασία, αλλά εμπνέουν επικίνδυνα και πολλούς άλλους με απρόβλεπτες για την ιστορία και τον κόσμο καταστάσεις.

Κάτι ανάλογο έχει γίνει και τον Ιούνιο του 1945, όταν οι διώκτες του Αρη Βελουχιώτη αφού έκοψαν το κεφάλι του να το πάνε στα Τρίκαλα για τα επινίκια και την αμοιβή φυσικά που τους είχαν υποσχεθεί, πέταξαν το ακέφαλο σώμα του να το παρασύρει ο Αχελώος. Το δε κεφάλι του αφού το άφησαν δυο μέρες στον περίφημο φανοστάτη των Τρικάλων, κάποιοι το εξαφάνισαν και από τότε μέχρι σήμερα όλοι το αναζητούν ο καθένας για δικό του λόγο.

Τις συνέπειες της εξαφάνισης του σώματος αλλά και του κεφαλιού κατόπιν του Άρη, οι διώκτες του ουδέποτε φαντάστηκαν και ο πρωτοκαπετάνιος της Αντίστασης αντί να ξεχαστεί όπως περίμεναν οι ανόητοι, έγινε ήρωας στη συνείδηση όλου του λαού, εμπνέει και θα εμπνέει στον αιώνα κάθε ανήσυχο μυαλό και θα οδηγεί στην επανάσταση.

Το ίδιο πάνω κάτω κατάφεραν νομίζω και οι Αμερικανοί, αλλά οι συνέπειες της πράξης τους αυτών των απίστευτα επικίνδυνων στη βλακεία τους ανθρώπων, δεν αφορούν τώρα μια χούφτα ανήσυχους Έλληνες, αλλά εκατομμύρια των εκατομμυρίων ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που γι’ αυτούς ο Λάντεν θα είναι ο ήρωας – μάρτυς πλέον που θα τους εμπνέει και θα τους οδηγεί σε πράξεις που κανένας πια δεν μπορεί να φανταστεί πως θα γίνουν…

3 σχόλια:

  1. Άρης και Λάντεν! Κατ΄αρχάς ηχεί παράξενα ο όποιος παραλληλισμός.

    Ο Άρης αποτέλεσε έναν λαϊκό ήρωα γεννημένο από το ίδιο το αντιστασιακό κίνημα και τις αναγκαιότητές του. Αντιθέτως ο Λάντεν ήταν κατασκεύασμα και εργαλείο της ίδιας της παγκόσμιας εξουσίας, ασχέτως αν ήλθε σε ρήξη μαζί της εν καιρώ...

    Βέβαια καταλαβαίνω ότι μιλάς τηρουμένων των αναλογιών και περισσότερο σχηματικά, θέλοντας να επισημάνεις το γεγονός της κοντόφθαλμης λογικής της εξουσίας που με τη φυσική εξόντωση νομίζει ότι θα εξαλείψει ότι εκπροσωπεί το άτομο. Κάτω από αυτό το πρίσμα μάλλον έχεις δίκιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν νομίζω ότι μπορεί να γίνει άμεσα και εύκολα σύγκριση.

    Το ΚΚΕ στην Ελλάδα έχασε τον εμφύλιο κατά κράτος αλλά κέρδισε τις καρδιές των ανθρώπων μιας και κυριάρχησε στην πολιτική ατζέντα. Ενα απλό παράδειγμα: πριν από λίγα χρόνια κάποιος ακροδεξιός ηγέτης είχε πει: για τον λαό θα γίνουμε Κομμουνιστές.

    Δεν ξέρω πως θα κριθεί στο μέλλον ο Μπιν Λάντεν αλλά μακάρι για εμάς τους Δυτικούς να ξεχαστεί, αν γίνει ήρωας τότε ζήτω που καήκαμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή