Σελίδες

Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΟΥ ΜΠΟΡΧΕΣ ΣΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟ





Τον Χόρχε Λουις Μπόρχες δεν τον ήξερα πριν έρθω στην Αθήνα. Σάμπως ήξερα όμως και κάποιους άλλους ποιητές ή συγγραφείς εκτός από αυτούς που μας δίδασκαν μέσα από τα βιβλία του Οργανισμού, σε ένα μικρό, απομονωμένο, επαρχιακό γυμνάσιο (στον Άγιο Γεώργιο Τυμφρηστού) τη δεκαετία του ’70;
 

Άποψη του κεντρικού αναγνωστηρίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Στην οθόνη
και κάτω από τις μεγάλες βιβλιοθήκες, φωτεινή η υπογραφή του Μπόρχες .



Όχι βέβαια πως δεν αγάπησα αυτούς, έλληνες και ξένους που γνώρισα μέσα από τα σχολικά βιβλία ή σε κάποια λίγα «εξωσχολικά» βιβλία που κυκλοφορούσαν τότε στο χωριό και χέρι - χέρι ανάμεσά μας. Αλλοίμονο. Σε αυτούς πάτησα κι αργότερα, σαν εγκαταστάθηκα στην Αθήνα, άρχισα να δουλεύω σε κάτι υφασματάδικα στην οδό Μητροπόλεως και κατά συνέπεια είχα χρήματα και μπορούσα να αγοράζω βιβλία και περιοδικά που λαχταρούσα αναζήτησα και αυτούς που ποθούσα να διαβάσω.  Ήταν αρκετοί οι συγγραφείς που γνώρισα με αυτό τον τρόπο αλλά ανάμεσά τους από νωρίς ξεχώρισα τον Χόρχε Λουίς Μπόρχες και το πρώτο βιβλίο του που διάβασα ήταν οι «Λαβύρινθοι» (Πλειάς) και ακολούθησαν οι «Ιστορίες» (Ερμής) και τα «Ο Δημιουργός», «Παγκόσμια ιστορία της ατιμίας», «Ρόδινο και γαλάζιο» (‘Υψιλον). Σιγά - σιγά ως τα σήμερα μπορώ να πω πως έχω διαβάσει σχεδόν όλα τα βιβλία του Μπόρχες που έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά και συχνά καταφεύγω στις σελίδες τους. 
  

Άποψη του κεντρικού αναγνωστηρίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης.




Ο Αχιλλέας Κυριακίδης μιλάει για τα πεζά έργα του Μπόρχες.

Έτσι για μένα ήταν μια ιδιαίτερη πρόκληση να βρεθώ προχθές στην παρουσίαση των συνολικού έργου του από τις εκδόσεις «Πατάκη» (δυο τόμοι τα πεζά μεταφρασμένα από τον Αχιλλέα Κυριακίδη και ένας τα ποιήματα μεταφρασμένα από τον Δημήτρη Καλοκύρη) για να ακούσω από πρώτο χέρι την εμπειρία αυτών των δυο ανθρώπων που είχαν με το έργο του μεγάλου Αργεντίνου και την γνωριμία μαζί του. Προς τούτο δε συνηγορούσε και τα μέγιστα και ο χώρος που θα γινόταν η παρουσίαση, το κεντρικό αναγνωστήριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης που ατμοσφαιρικά παρέπεμπε κατευθείαν στα κείμενα του Μπόρχες για τις βιβλιοθήκες, κείμενά του που μου άρεσαν πολύ περισσότερα από κάποια άλλα.
Ήταν όντας μια σπάνια εμπειρία  για όλους όσους βρεθήκαμε εκεί. 
 
Ακούσαμε τον Αχιλλέα Κυριακίδη και τον Δημήτρη Κακολύρη καθώς και τον Νάσο Βαγενά να μιλάνε για τον Μπόρχες και το έργο του καθώς και για το πώς οι τρείς τους  τον γνώρισαν όταν είχε έρθει το 1983 στην Ελλάδα και την κατοπινή χρονιά, το 1985 που ανακυρήχθηκε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, πως πέρασαν μαζί του μερικές ημέρες και έζησαν ωραίες στιγμές στο Ρέθυμνο.  Για τον Μπόρχες μίλησε ακόμη και ο ποιητής Γιώργος Χουλιάρας ενώ προβλήθηκε και ένα σύντομο βίντεο με τον μεγάλο Αργεντινό να μιλάει για την ποίηση. 


Άποψη του κεντρικού αναγνωστηρίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης.


Στην πρώτη σειρά, γνωστοί συγγραφείς και εκδότες, ακούνε 
τον Δημήτρη Καλοκύρη να μιλάει για τα ποιήματα του Μπόρχες.


Ο Δημήτρης Καλοκύρης μιλάει για τα ποιήματα του Μπόρχες.


Ο Δημήτρης Καλοκύρης μιλάει για τα ποιήματα του Μπόρχες 
και τον ακούνε ο Αχιλλέας Κυριακίδης με τον Χάρη Βλαβιανό.


Ο Δημήτρης Καλοκύρης και ο Αχιλλέας Κυριακίδης, οι άνθρωποι 
που φρόντισαν με τις μεταφράσεις του το έργο του Μπόρχες.

Από πλευράς μου ομολογώ θα ήθελα στο βήμα του πιο ωραίου αναγνωστηρίου της Ελλάδας, της Εθνικής Βιβλιοθήκης να ήταν ο ίδιος ο Μπόρχες και να ακούμε τη φωνή του να ακουμπάει τις ράχες των χιλιάδων βιβλίων, γιατί πιστεύω πως θα έκανα μια πολύ ωραία φωτογραφία με τον άνθρωπο που τα βιβλία του αγαπώ πολύ, αλλά καθώς τούτο ήταν αδύνατο, άφησα το φακό να γράψει τους ανθρώπους που φροντίζουν με πολύ καλό τρόπο να τον διαβάζουμε όποια στιγμή ποθούμε κάτι πραγματικά αληθινό, όπως είναι η γραφή του.
 

Ο Δημήτρης Καλοκύρης και ο Αχιλλέας Κυριακίδης, οι άνθρωποι που φρόντισαν
με τις μεταφράσεις του το έργο του Μπόρχες και ο Χάρης Βλαβιανός.
 

Ένας φοιτητής μιλάει για τον Μπόρχες.


Ο Διευθυντής της Εθνικης Βιβλιοθήκης Σταύρος Ζουμπουλάκης και οι ομιλητές - μεταφρστές του έργου τ
ου Μπόρχες, Δημήτρης Καλοκύρης, Αχιλλέας Κυριαίδης με τον Χάρη Βλαβιανό.


Ο Γιώργος Χουλιάρας μιλάει για τον Μπόρχες.

Ο Νάσος Βαγενάς μιλάει για το πώς γνώρισε τον Μπόρχες.

 
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι φωτογραφίες ακολουθούν τη χρονολογική σειρά που έγινε η παρουσίαση και ομολογώ, πως αν και ο χώρος του αναγνωστηρίου ήταν ιδιαίτερα επιβλητικός και προκλητικός για ωραίες φωτογραφίες, δίστασα να προχωρήσω περισσότερο γιατί ένοιωθα πως θα έκοβα τη λειτουργία που συντελούνταν εκεί μέσα στη μνήμη του μεγάλου 
Δημιουργού.


Ο Νάσος Βαγενάς μιλάει για το πώς γνώρισε τον Μπόρχες μέσα από τους καθρέπτες του Ζόναρς το 1983.





Ο Αχιλλέας Κυριακίδης μιλάει για το έργο του Μπόρχες ενώ στην οθόνη κυλάνε εικόνες από τη συνάντηση των μεταφραστών του με τον μεγάλο Αργεντίνο. 

ΑΘΗΝΑ, 03022014


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου