Σελίδες

Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

ΣΤΟΝ ΜΑΡΛΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ

Οι προτομές του Γιαννούλη Χαλεπά και του Νίκου Σκαλκώτα στην είσοδο του Μαρλά
Την Τήνο την «ανακάλυψα» μόλις πριν από δυο χρόνια, αφού περπάτησα όλα σχεδόν τα νησιά του Αιγαίου και κάνα δυο του Ιονίου, βρήκα έναν τόπο που πράγματι με συγκινεί και από τότε κάνω αρκετά ταξίδια εκεί και δουλεύω πάνω σε μια έκδοση που αν πάνε καλά τα πράγματα θα είναι έτοιμη πριν το καλοκαίρι και τότε θα την κρίνουμε…

Ο Παναγιώτης Σκαλκώτος, ο τελευταίος λατόμος πράσινου μαρμάρου
Ένα τέτοιο εγχείρημα φυσικά και δεν μπορώ να το κάνω μόνος μου και ευτυχώς αρκετοί καλοί φίλοι από την Τήνο με υποστηρίζουν σε πολλά πράγματα και κυρίως στις πληροφορίες καθώς και σε άλλα πρακτικά ζητήματα και τους οποίους θα σας τους συστήσω σιγά – σιγά όλους στην πορεία του έργου. Σήμερα όμως περιοριστώ στη Μαίρη Καρατζά – Χατζή, τεχνικό τύπου την οποία γνωρίζω από την εποχή που η μεγάλη Ελευθεροτυπία ήταν ακόμη στην οδό Κολοκοτρώνη και συνεργαστήκαμε μαζί τόσα χρόνια.

αΟι εξελίξεις στο χώρο των εφημερίδων τα τελευταία χρόνια μας απομάκρυναν αλλά χάρη στο Facebook ανακτήσαμε επικοινωνία και στις αρχές του μήνα συναντηθήκαμε στην Τήνο όπου είχε πάει με τον άντρα της Κώστα για τα «Φαναράκια» και μετά από αυτά επισκεφθήκαμε το χωριό του πατέρα της, στο βόρειο μέρος του νησιού, τον Μαρλά που δεν είχα καταφέρει μέχρι σήμερα να πάω. Ο καιρός βέβαια δεν ο ιδανικός για κάτι τέτοιο αλλά η σύντομη επίσκεψη ήταν αρκετή να μου γεννηθεί η επιθυμία να περπατήσω με την πρώτη ευκαιρία, όσο μπορώ περισσότερο αυτόν τον εξαιρετικά ενδιαφέροντα τόπο με την άγρια ομορφιά και τα διάσπαρτα παντού σημάδια των ανθρώπων πάνω στα στοιχεία του τόπου.
Ο Παναγιώτης Σκαλκώτος με τη Μαίρη Καρατζά - Χατζή στο Μουσείο

Με την Μαίρη και τον Κώστα επισκεφθήκαμε και το παλιό δημοτικό σχολείο του Μαρλά, το οποίο ο δραστήριος «Προοδευτικός Σύλλογος Μαρλά – Μαμάδου» που η Μαίρη είναι Γενική Γραμματέας, έχει μετατρέψει σε «Μουσείο εργαλείων μαρμάρου» και «Πολιτιστικό Κέντρο» καθώς και σε ένα μικρό ξενώνα για τους επισκέπτες του χωριού. Εκεί συναντήσαμε και τον Παναγιώτη Σκαλκώτο, μόνιμο κάτοικο του Μαρλά ο οποίος είναι ένας από τους τελευταίους λατόμους των λατομείων μαρμάρου που δραστηριοποιούνταν στην περιοχή του Μαρλά και μας μίλησε για τα εργαλεία που φιλοξενεί το μουσείο. Σημειώνουμε πως το Πολιτιστικό Κέντρο φιλοξενεί επίσης και έργα ζωγραφικής της Μαίρης η οποία μάλιστα είχε πρωτοστατήσει στη διοργάνωση έκθεσης ζωγραφικής γυναικών ζωγράφων από το νησί κατά το περσινό καλοκαίρι.

Η Μαίρη Καρατζά - Χατζή κάτω από το μεγάλο άγαλμα του λατόμου της Τήνου
Φεύγοντας από τον Μαρλα, σταθήκαμε στην στροφή με την ωραία θέα απέναντι από το χωριό όπου έχουν στηθεί οι προτομές δυο σπουδαίων Τηνιακών που κατάγονται από την περιοχή, του γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά και του συνθέτη Νίκου Σκαλκώτα καθώς και μεγάλος ανδριάντας του μαρμαρά, έργο που τιμά όλους τους μαρμαράδες που από την αυγή της ιστορίας μέχρι τις ημέρες δούλεψαν στα λατομεία της τηνιακής Εξωμεριάς…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου