Σελίδες

Σάββατο 9 Μαΐου 2015

ΣΕΛΙΔΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΗΛΟ

Ο Γιάννης Αντ. Μάλλης (1909) από τους πιο ηλικιωμένους στη Μήλο και στις Κυκλάδες που θυμάται την αποχώρηση, σαν σήμερα πριν από 70 χρόνια από το νησί των Γερμανών κατακτητών. 

Το γιατί δεν γιορτάζουμε μαζί με τον υπόλοιπο κόσμο τη νίκη κατά του ναζισμού, σήμερα 9η Μαίου 2015, που συμπληρώνονται ακριβώς 72 χρόνια από την πτώση του Βερολίνου το 1945, ασφαλώς και αποτελεί μια ελληνική πρωτοτυπία και σίγουρα υπάρχουν κάποιοι λόγοι οι οποίοι όμως δεν είναι του παρόντος να συζητηθούν…

Μαζί με την μεγάλη αυτή επέτειο, οι περισσότεροι λησμονούμε και μια άλλη μικρότερη αλλά ιδιαίτερης σημασίας για τη Μήλο από την οποία οι Γερμανοί κατακτητές αποχώρησαν ακριβώς την ημέρα που έπεσε το Βερολίνο. Γι’ αυτό η ιστορία έχει δώσει ορισμένες απαντήσεις που σχετίζονται με τη σημασία που είχε αυτό το νησί των Κυκλάδων για τους Γερμανούς αλλά και τους Άγγλους συμμάχους, οι οποίοι φρόντισαν για την ασφαλή μεταφορά τους στην ελεύθερη Ελλάδα και την προώθηση κατόπιν στην πατρίδα τους.  

Ο Αντώνης Μάλλης με τον πατέρα του Γιάννη Μάλλη και την Έλενα Χαλκουτσάκη στο σπίτι τους στον Τριοβάσαλο. Ο Γιάννης Μάλλης (1919) κρατάει μια φωτογραφία από την εποχή που υπηρέτησε ως εύζωνας.

Τι τα λέω τώρα αυτά και πως συνδυάζω την πτώση του Βερολίνου και κατά συνέπεια και του Γ’ Ράιχ και την αποχώρηση των Γερμανών από τη Μήλο; Απλά επειδή τον τελευταίο καιρό ασχολούμαι μαζί με την Έλενα Χαλκουτσάκη για την επανέκδοση και τη μετάφρασή του στα αγγλικά του ενδιαφέροντος βιβλίου «Η Μήλος στην Κατοχή» που έγραψε πριν από 30 χρόνια ο πατέρας της, αξιωματικός του ελληνικού στρατού Γιάννης Χαλκουτσάκης και αναζητήσαμε στη Μήλο ανθρώπους που έζησαν την περίοδο της γερμανικής κατοχής της και συμμετείχαν μαζί με άλλους Μηλιούς και ξένους στις αντιστασιακές οργανώσεις. 

Ανάμεσα σε αυτούς λοιπόν είναι και ο αιωνόβιος, αειθαλής Γιάννης Αντωνίου Μάλλης ο οποίος παρά τα χρόνια που του βαραίνουν την μνήμη του μας αφηγήθηκε πολλά και ενδιαφέροντα τόσο από αυτή την περίοδο όσο και για τη ζωή στη Μήλο πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά και κατόπιν. Με τα στοιχεία αυτά θα συμπληρωθεί η έκδοση καθώς όσο απομακρυνόμαστε από αυτή την εποχή και τις αλλαγές που σημειώνονται στο τοπίο της Μήλου κρίνονται απαραίτητα για να θυμηθούν οι παλαιότεροι αλλά κυρίως για να έχουν οι νεότεροι μια πληρέστερη άποψη για τα πράγματα εκείνης της περιόδου και να γνωρίσουν τα «μνημεία» της γερμανικής κατοχής που ακόμη υπάρχουν σε πολλά σημεία του νησιού και αποτελούν και αξιοθέατα…

Με τον αιωνόβιο αειθαλή Μηλιο, Γιάννη Αντ. Μάλλη στην αυλή του σπιτιού του στον Τριοβάσαλο όπου μιλήσαμε για την περίοδο της γερμανικής κατοχής στη Μήλο.
Με αφορμή λοιπόν την 72 επέτειο της νίκης κατά του ναζισμού σε όλο τον κόσμο, εμείς θυμόμαστε τον κυρ Γιάννη Αντ. Μάλλη και τον ευχαριστούμε για τις πληροφορίες και τη συγκίνηση που μας έδωσε να μιλήσουμε με ένα ζωντανό θρύλο της ζωής και της αντίστασης στο Αιγαίο και στην Μήλο…


ΥΓ. Ο Γιάννης Αντ. Μάλλης ο οποίος εργάστηκε όλα τα χρόνια του στα ορυχεία και τα λατομεία της Μήλου ζει χωρίς την κυρά του σήμερα στον Τριοβάσαλο. Ο γιος του Αντώνης περνάει αρκετές ώρες μαζί του ενώ τον φροντίζει μια συμπαθέστατη γυναίκα από τη Ρωσία. 


ΜΗΛΟΣ, 09052015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου