Σελίδες

Σάββατο 19 Μαΐου 2018

ΟΔΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΤΗ ΒΑΘΗΣ




Είναι στην επικαιρότητα και μάλιστα στην καυτή, η «Μακεδονία» και ενόψει των εξελίξεων περί της ονομασίας με τη γείτονα χώρα στις αντιδράσεις από μέρους των Ελλήνων είναι και τα συλλαλητήρια, πριν από λίγες ημέρες στη Θεσσαλονίκη, μεθαύριο στην Αθήνα. Στο θέμα, ως μια χειρονομία καλής θέλησης προκειμένου να προχωρήσουν τα πράγματα, οι γείτονες υποσχέθηκαν να αλλάξουν τα ονόματα σε μια λεωφόρο και σε ένα αεροδρόμιο!




Η περίπτωση μας οδήγησε να αναζητήσουμε στην Αθήνα, την οδό Μακεδονίας, όχι φυσικά να τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αλλά να δούμε πόσο μας ενδιαφέρει αυτό το όνομα σε ένα δρόμο και το αποτέλεσμα ήταν όντως εντυπωσιακό. Όχι για το μέγα πλάτος ή το μήκος αυτού του δρόμου ή το νόημα που κουβαλάει, αλλά για το πόσο μικρός είναι και την κατάσταση που βρίσκεται. Η οδός της Μακεδονίας στην Αθήνα είναι ένα άσημο δρομάκι κοντά στην πλατεία Βάθης, μήκους μόλις τεσσάρων τετραγώνων που ξεκινά από τη  Μιχαήλ Βόδα, περνάει από την Αλκιβιάδου, την Αχαρνών και τη Φυλής  και καταλήγει να σβήσει στην Τρίτης Σεπτεμβρίου με εμφανή τα σημάδια της παρακμής και της εγκατάλειψης. Στενό, χωμένο κάτω από μεγάλα κτίρια που κάποτε έσφυζαν από ζωή σε γραφεία και επιχειρήσεις που στέγαζαν και με καταστήματα στα ισόγεια που έχουν κατεβάσει τα ρολά εδώ και αρκετά χρόνια συνέπεια όχι μόνο της οικονομικής κρίσης αλλά και των αλλαγών στην κοινωνία και την οικονομική ζωή και άπλωμα της πόλης σε άλλες περιοχές ενώ εμφανής είναι πλέον η διείσδυση των αλλοδαπών στη μικρή αγορά του.



Δεν μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση στην παρακμή του κέντρου της πόλης η οδός της Μακεδονίας, όνομα που σίγουρα δόθηκε πριν από ένα αιώνα και δείχνει πόση σημασία είχε τότε για την Αθήνα η περιοχή αυτή ενώ αντίθετα πάνω της πέφτει δυνατά η γωνία με την μεγαλύτερη και πλέον κεντρική οδό του Αριστοτέλους καθότι το λαμπρό του πνεύμα είναι διαχρονικό και φυσικά αδιαμφισβήτητο καθώς και στην άλλη γωνία, βαριά φαίνεται η σκιά του Αλκιβιάδη που στοιχειώνει χιλιάδες χρόνια την Αθήνα και τις πολιτικές της...  

ΥΓ. Το κείμενο φιλοξενήθηκε στην εφημερίδα "Φιλελεύθερος" στις 26/01/2018.



ΑΘΗΝΑ, 27012018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου