Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

ΦΟΡΟΣ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ



Έχουν περάσει 75 χρόνια από την το έπος του 1940-41 και έχουν αραιώσει κατά πολύ  οι άνθρωποι που θυμούνται, ποιοι από τους συμπατριώτες μας που αποχαιρέτησαν σαν έφευγαν για το μέτωπο δεν επέστρεψαν από εκείνο τον τρομερό πόλεμο. Έτσι ατόνησαν σιγά – σιγά και οι αναφορές σε αυτούς και τα ονόματά τους στα ηρώα των χωριών κοντεύουν πια να γίνουν άγνωστα για τις γενιές που ακολούθησαν και για τις ερχόμενες.




Αυτή την πορεία προς τη λήθη ανέτρεψε με ένα ηρωϊκό προσκλητήριο ο ακούραστος Κώστας Παπαδόπουλος  με το εξαιρετικό βιβλίο του «Νεκροί και Μνήμες – αιώνιο μνημόσυνο στους ηρωικά πεσόντες Ευρυτάνες κατά το έπος του 1940-41». Με θαυμαστή υπομονή αναζήτησε στα αρχεία των Ενόπλων Δυνάμεων, στα αποκόμματα των εφημερίδων, στα βιβλία, στα συρτάρια των σπιτιών των απογόνων, σε οικογενειακά λευκώματα και σε φακέλους εκείνα τα ελάχιστα στοιχεία που δηλώνουν το σύντομο πέρασμά τους από τη ζωή και τη μεγάλη θυσία των 12 αξιωματικών και 188 οπλιτών από την Ευρυτανία τους προς την πατρίδα.  Δεν ήταν εύκολο έργο, αλλά 75 χρόνια μετά από εκείνη την εποχή ο Κώστας Παπαδόπουλος κατάφερε να παραδώσει στις επόμενες γενιές των Ευρυτάνων αλλά και όλων των Ελλήνων, το πολύτιμο προσκλητήριο των προγόνων.     

Το έργο αυτό παρουσιάστηκε χθες στη κατάμεστη αίθουσα τηςΠαλαιάς Βουλής των Ελλήνων και για το οποίο μίλησαν ο ομότιμος καθηγητής Παντείου πανεπιστημίου Κλεομένης Κουτσούκης, ο εκπαιδευτικός – δημοσιογράφος Διονύσης Παρούτσας και ο Παναγιώτης Κ. Τσούκας, Πάρεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας. Χαιρετισμό απεύθηνε ο Αντ/ρχης Μηχανικού, αντιπρόσωπος του ΓΕΣ – Δ/νσης Ιστορίας Στρατού στην αρμόδια διακρατική επιτροπή Ελλάδας – Αλβανίας για την ανεύρεση των οστών των Ελλήνων πεσόντων κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο 1940-41. Ακολούθησε προσκλητήριο των πεσόντων και απονομή τιμητικών διπλωμάτων καθώς και φωτογραφίες τους τις οποίες τύπωσε και προσέφερε ο συμπατριώτης Παύλος Χαρμαντζής  στους συγγενείς τους.
Τραγούδια σχετικά με το ‘Επος του 1940-41 απέδωσε η χορωδία του Ιερού Ναού Αγία Αθανασίου Πολυδρόσου «Ελληνοορθόδοξη Παράδοση» υπό την διεύθυνση του Ευρυτάνα Πρωτοπρεσβύτερου π. Λάμπρου Ανδρεάκη.

Η ωραία εκδήλωση έκλεισε με την απόνομή τιμής από την «Πανευρυτανική Ένωση» στην χορηγό της έκδοσης Ελένη Δ. Πουρνάρα και στον Νικόλαο Δ. Πουρνάρα για την ηθική και ουσιαστική συμβολή τους στην επίτευξη των στόχων και δραστηριοτήτων της Ένωσης.


Όσοι θα ήθελαν να προμηθευτούν το βιβλίο, μπορούν να απευθυνθούν στην «Πανευρυτανική Ένωση» (Κλεισθένους 17, τηλ. 2103240001 και 2106920004). www.panevrytaniki.gr και panevrytanikienosi@gmail.com

ΑΘΗΝΑ, 07122015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου