Τρίτη 2 Μαΐου 2017

ΤΟ ΖΕΥΓΑΡΩΜΑ ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΩΝ ΟΧΙΩΝ



Τούτες τις ημέρες είναι ο καιρός κατά τον οποίο τα περισσότερα πλάσματα του κόσμου επιλέγουν, και πολύ σοφά κάνουν για να είναι ευνοϊκές οι συνθήκες, να ζευγαρώσουν και απ’ αυτή την ύψιστη για τη ζωή πράξη, δικαιολογημένα ελάχιστοι εξαιρούνται…


Σε αυτό το διάστημα που έχει αυξηθεί κατά πολύ το φως της ημέρας, η θερμοκρασία και οι χυμοί πλημμυρίζουν κάθε ύπαρξη στον κόσμο, εντυπωσιακό είναι το ζευγάρωμα των ερπετών το οποίο δεν γίνεται αθόρυβα όπως πολλοί νομίζουν αλλά είναι σπάνιο να γίνει αντιληπτό αν αυτό δεν γίνεται σε ανοιχτό και ελεύθερο από χόρτα και θάμνους χώρο. 

Τα φίδια, τα οποία μόνο κάποιος που είναι ειδικός στα ερπετά μπορεί να ξεχωρίσει ποιο είναι αρσενικό και ποιο θηλυκό ακολουθούν στο ζευγάρωμά τους ένα τυπικό χορού. Κολλάνε στα γεννητικά όργανά τους που είναι στο πίσω μέρος του σώματός τους και αρχίζουν να σφίγγονται, να κινούνται στον αέρα, να φυσάνε, να παλεύουν, να φιλιούνται και το ζευγάρωμά τους κρατάει αρκετή ώρα και κατά την οποία είναι εντελώς ακίνδυνα γιατί είναι παραδομένα στο πάθος που τα συνεπαίρνει και βεβαίως εύκολος στόχος των γερακιών. Όταν ολοκληρωθεί το ζευγάρωμα, ξεκολλάνε, απλώνονται και παίρνει το καθένα το δρόμο του. Το αρσενικό συνεχίζει τη ζωή του όπως πριν ενώ το θηλυκό έχει την υποχρέωση μόλις νιώσει πως είναι έτοιμα τα αυγά του να σκάψει μια τρύπα και να τα χώσει όπου αυτά με τη βοήθεια της θερμοκρασίας εκκολάπτονται και κάποια μέρα σκάνε και βγαίνουν τα φιδάκια για ακολουθήσουν, όσα ζήσουν από τα αρπακτικά και την πείνα τη δική τους ζωή χωρίς βέβαια να ξέρουν ποια ήταν η μάνα τους και ποιος ο πατέρας τους.   


Στην περίπτωση, η υποχρέωση της αναπαραγωγής ενός είδους δεν κάνει διακρίσεις αν αυτό είναι ωφέλιμο ή επικίνδυνο για τον άνθρωπο ή για τα άλλα είδε. Λέμε επικίνδυνο γιατί πολλά δυσάρεστα περιστατικά και κυρίως η άγνοια και η αμέλεια των ανθρώπων έχουν κατατάξει τις οχιές στα επικίνδυνα είδη αλλά αυτό δεν σημαίνει πως εξαιρούνται του έρωτα και της αναπαραγωγής και κάθε χρόνο ζευγαρώνουν για να μη χαθεί το είδος.




Μια τέτοια στιγμή έπιασε ο τυχερός Ηλίας Καντερές και μας τη μοίρασε για να δούμε τον έρωτα από δυο οχιές προχθές κοντά στον οικισμό Κούτσουρο του Αμαράντου και τον  ευχαριστούμε πολύ και φυσικά ζηλεύουμε που δεν ήμασταν μαζί του αυτή την εκπληκτική στιγμή. Εγώ προσωπικά τον ευχαριστώ που μου θύμισε μια ανάλογη σκηνή, πριν από 40 χρόνια στο χωριό όταν παρακολούθησα άναυδος το ζευγάρωμα δυο δεντρογαλιών!

ΑΘΗΝΑ, 02052017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου