Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

…ΚΑΙ ΤΟ ΦΛΟΥΡΙ ΤΩΝ ΜΥΛΩΝ ΣΤΙΣ ΠΡΕΣΠΕΣ

Η πρόεδρος του ΙΤΕΜ Μαρία Γρυπάρη απονέμει τιμητικό δίπλωμα στους 
αρχιτέκτονες  Αγγέλα Γεωργαντά, Αχιλλέα Στόιο και Θύμιο Παπαγιάννη που εργάστηκαν 
για την αποκατάσταση του νερόμυλου στον Άγιο Γερμανό Πρεσπών.

Με την παρουσίαση του εξαιρετικού,  βραβευμένου έργου της αποκατάστασης και την επαναλειτουργία του νερομύλου του Αγίου Γερμανού Πρεσπών από τους μελετητές και επιβλέποντες του έργου αρχιτέκτονες Αγγέλα Γεωργαντά και Αχιλλέα Στόιο και τον Επίτιμο Πρόεδρο της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών αρχιτέκτονα Θύμιο Παπαγιάννη, έγινε την Κυριακή που μας πέρασε η κοπή της πίτας του Ινστιτούτου των Ελληνικών Μύλων στα γραφεία του ΙΤΕΜ (Ασωμάτων 45) και το ενδιαφέρον που παρουσιάστηκε από τους προσελθόντες, μέλη και φίλους του ΙΤΕΜ  ήταν εντυπωσιακό.



Η Αγγέλα και Αχιλλέας μας ταξίδεψαν μέσα από την προβολή του σχετικού βίντεο στην ωραία περιοχή και είδαμε βήμα – βήμα την προσπάθειά τους σε όλες τις φάσεις του έργου και γνωρίσαμε και κάποιους από τους πρωτεργάτες της αποκατάστασης, ντόπιους μάστορες που γνωρίζουν ακόμη την τέχνη του μυλωνά.



 Σημειώνουμε πως η αποκατάσταση του νερόμυλου του Αγίου Γερμανού Πρεσπών τιμήθηκε το 2016 με το grand prix για την πολιτιστική κληρονομιά της Europa Nostra
Ο μύλος επισκευάστηκε για πρώτη φορά μερικώς το 1997 από την Εταιρία Προστασίας Πρεσπών με τη βοήθεια κατοίκων του χωριού και εθελοντών. Το 2015 ολοκληρώθηκε
 η αποκατάστασή του, με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη και τη συμπαράσταση των αρμόδιων φορέων. Η αποκατάσταση του νερόμυλου περιελάμβανε την επισκευή του κτίσματος, την ανακατασκευή των μηχανισμών και του συστήματος υδροδότησής του, καθώς και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου. Σήμερα, αποτελεί ένα ζωντανό μνημείο της προβιομηχανικής μας κληρονομιάς και έχει ανακτήσει το ρόλο του στην καθημερινότητα του χωριού προσφέροντας τις υπηρεσίες του.

Περισσότερα στο FACEBOOK νερόμυλος Αγίου Γερμανού.

ΑΘΗΝΑ, 15022017



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου